Wie is Satoshi Nakamoto?

Satoshi Nakamoto is de anonieme naam die gebruikt wordt door de makers van de Bitcoin cryptocurrency.

Hoewel de naam Satoshi Nakamoto vaak synoniem is met Bitcoin, is de werkelijke persoon die de naam voorstelt nooit gevonden, waardoor veel mensen denken dat het een pseudoniem is voor een persoon met een andere identiteit of een groep mensen.

Belangrijke verklaringen

  • Satoshi Nakamoto is het pseudoniem dat het oorspronkelijke Bitcoin whitepaper schreef en de identiteit is die wordt gecrediteerd voor het uitvinden van Bitcoin zelf.
  • Hoewel verschillende mensen beweerd hebben Satoshi te zijn, is de ware identiteit nooit geverifieerd of onthuld.
  • Gezien de prijs van BTC vandaag, zou Satoshi miljardair zijn.

Satoshi Nakamoto begrijpen

Satoshi Nakamoto is misschien geen echte persoon. De naam zou een pseudoniem kunnen zijn voor de maker of makers van Bitcoin die anoniem wensen te blijven.

Voor de meeste mensen is Satoshi Nakamoto het meest raadselachtige personage in de cryptocurrency. Tot nu toe is het onduidelijk of de naam verwijst naar een enkele persoon of naar een groep mensen. Wat wel bekend is, is dat Satoshi Nakamoto in 2008 een paper publiceerde dat de ontwikkeling van cryptocurrency een sprong in het diepe gaf.

Het paper, Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System, beschreef het gebruik van een peer-to-peer netwerk als oplossing voor het probleem van dubbel geld uitgeven. Digitale valuta of token zouden bij meerdere transacties gedupliceerd kunnen worden – komt niet voor bij fysieke valuta, want een fysiek biljet of muntstuk kan van nature maar op één plaats en op één moment bestaan. Omdat een digitale munt niet in de fysieke ruimte bestaat, onttrekt het gebruik ervan bij een transactie ze niet noodzakelijk aan iemands bezit.

Oplossingen voor het probleem van het dubbel uitgeven van geld werden van oudsher gezocht in het gebruik van betrouwbare derde tussenpersonen die controleerden of een digitale munt al door de houder ervan was uitgegeven. In de meeste gevallen kunnen derde partijen, zoals banken, effectief transacties afhandelen zonder veel risico toe te voegen.

Dit op vertrouwen gebaseerde model levert echter nog steeds frauderisico op als de vertrouwde derde partij niet echt te vertrouwen is. Het verwijderen van de derde partij kon alleen bereikt worden door cryptografie in transacties in te bouwen.

Satoshi Nakamoto stelde een gedecentraliseerde aanpak van transacties voor, die uiteindelijk uitmondde in de creatie van blockchains. In een blockchain worden tijdstempels voor een transactie toegevoegd aan het eind van eerdere tijdstempels op basis van Proof-of-Work, waardoor een historisch verslag ontstaat dat niet veranderd kan worden.

Omdat het verslag van transacties over vele knooppunten in het systeem verdeeld is, is het moeilijk zo niet onmogelijk voor een slechte actor om voldoende controle over het systeem te krijgen om het grootboek in zijn eigen voordeel te herschrijven. De blockchain registraties worden veilig gehouden omdat de hoeveelheid computerkracht die nodig is om ze om te keren kleinschalige aanvallen ontmoedigt.

Geschiedenis van Satoshi Nakamoto

De persona Satoshi Nakamoto was betrokken bij de begindagen van Bitcoin, en werkte in 2009 aan de eerste versie van de software. Communicatie van en naar Satoshi Nakamoto verliep elektronisch, en door het gebrek aan persoonlijke en achtergrondgegevens was het onmogelijk de werkelijke identiteit achter de naam te achterhalen.

Satoshi Nakamoto

Satoshi Nakamoto’s betrokkenheid bij Bitcoin eindigde echter in 2010. De laatste correspondentie die iemand met Satoshi Nakamoto had was in een e-mail aan een andere crypto-ontwikkelaar waarin stond dat ze “verder waren gegaan met andere dingen”. Het onvermogen om een gezicht op de naam te plaatsen heeft geleid tot aanzienlijke speculaties over Satoshi Nakamoto’s identiteit, vooral naarmate cryptocurrencies in aantal, populariteit, en bekendheid toenamen.

Hoewel de identiteit van Satoshi Nakamoto niet aan een bewijsbaar persoon of personen is toegeschreven, schat men dat de waarde van de Bitcoins onder beheer van Satoshi Nakamoto – waarvan het aantal op ongeveer 1 miljoen wordt geschat – meer dan $ 60 miljard kan bedragen. Gegeven dat het maximaal mogelijke aantal Bitcoins dat gegenereerd kan worden 21 miljoen is, heeft Satoshi Nakamoto’s aandeel van 4,76% in het totale Bitcoin bezit een aanzienlijke marktmacht. Verschillende mensen zijn naar voren geschoven als de “echte” Satoshi Nakamoto, hoewel van geen van hen met zekerheid bewezen is dat hij Nakamoto is.

Dorian Nakamoto

Dorian Nakamoto is een academicus en ingenieur in Californië die door Leah McGrath Goodman in een Newsweek artikel in maart van 2014 genoemd werd als de schepper van Bitcoin. McGrath’s artikel zegt, “Het spoor dat Newsweek volgde leidde naar een 64-jarige Japans-Amerikaanse man wiens naam werkelijk Satoshi Nakamoto is”, maar later onderzoek sloot Nakamoto uit de running.

Hal Finney

Bitcoin is het product van de cypherpunk beweging, en een van de steunpilaren van die beweging was Hal Finney. Finney stierf in 2014. Finney was actief in de Bitcoin gemeenschap voor en na de lancering, en Finney is de eerste persoon die Bitcoin in een transactie ontving. Hij woonde ook toevallig een paar huizenblokken van Dorian Nakamoto die, zo is gesuggereerd, de inspiratie zou kunnen zijn geweest voor een door Finney verzonnen pseudoniem.

Nick Szabo

Net als Finney was Nick Szabo een vroege cypherpunk en was hij bevriend met veel mensen in die kring. In 2005 schreef hij een blog post waarin hij hypotheseerde over een digitale munt, genaamd “Bit Gold“, die niet afhankelijk zou zijn van het vertrouwen van derden.

Craig Wright

Een van de kleurrijkere figuren die genomineerd worden als de persoon achter Satoshi Nakamoto is Craig Wright, een Australische academicus en zakenman. Twee artikelen in Wired en Gizmodo suggereerden dat Wright de persoon achter Bitcoin zou kunnen zijn, maar later onderzoek wees uit dat hij een doorwrochte hoax had gepleegd. Hij beweert echter nog steeds de man achter de munt te zijn.

Aanwijzingen uit Bitcoin’s blockchain

Analyse van Bitcoin’s blockchain heeft geholpen om met een vrij grote mate van zekerheid af te leiden welke adressen waarschijnlijk van Satoshi Nakamoto zijn. Volgens de ketenanalyse van Sergio Demián Lerner, de hoofdwetenschapper van RSK Labs, bezit Satoshi ongeveer 1 miljoen Bitcoin of 600 miljoen Amerikaanse dollars. Deze adressen dateren helemaal terug tot het begin van Bitcoin in 2009.

In de loop der jaren zijn Bitcoins van enkele zeer vroege adressen verplaatst, waardoor velen speculeerden of dit wel of niet telkens Satoshi was. Tot nu toe heeft deze analyse aangetoond dat elk van deze transacties hoogstwaarschijnlijk niet van Satoshi adressen is geweest en dat zijn Bitcoin stash nog steeds slapend is.

Op 21 mei 2020 tweette een Twitter account dat verschillende blockchains in de gaten houdt en grote transacties meldt, @whale_alert genaamd, dit:

40 #BTC (391,055 USD) transferred from possible #Satoshi owned wallet (dormant since 2009) to unknown wallet. The coins in this transaction were mined in the first month of Bitcoin’s existence.

Dit veroorzaakte onmiddellijk een rimpeling over Twitter. De Twitter handle @Bitcoin tweette een poll. Ze vroegen of gebruikers bullish, neutraal, of bearish waren over het nieuws dat dit Satoshi Nakamoto geweest zou kunnen zijn. Aanvankelijk had bearish de leiding. Een dag later zei 34% van degenen die antwoordden dat het bullish was, 35.6% zei dat het neutraal was, en 30% zei dat het bearish was.

Hoewel indicatoren op de blockchain erop wezen dat dit iemand anders dan Satoshi was, leken veel Twitter gebruikers aan te nemen dat het wel zo was en begonnen angst te ervaren dat Satoshi zijn Bitcoin holdings aan het dumpen was. Angst en onzekerheid leken de commentaarsectie te vullen, waarbij sommigen vroegen of ze Bitcoin moesten verkopen en anderen zeiden dat ze meteen Bitcoin zouden verkopen.

Terwijl anderen probeerden in te praten en uit te leggen dat deze adressen waarschijnlijk niet van Satoshi waren en dat, zelfs als dat wel zo was, ze eerder naar een ander adres konden zijn verhuisd dan naar een beurs om te verkopen. Velen vroegen ook waarom het er zelfs maar toe doet of Satoshi Bitcoin wil verplaatsen of verkopen, want Bitcoin is gedecentraliseerd en de acties van één persoon, of dat nu Satoshi Nakamoto is of niet, zouden niet van belang moeten zijn.

Hoe dan ook, de prijs daalde onmiddellijk 4% nadat dit nieuws naar buiten kwam, wat nog maar eens onderstreept hoe volatiel deze markten zijn en hoe gemakkelijk nieuws, zelfs als het onbewezen of onwaar is, een markt kan doen swingen. Het toonde ook aan dat, ook al is Bitcoin gedecentraliseerd, zonder enige leider of controlepunt, de gemeenschap nog steeds zo geobsedeerd is door de makers ervan dat deze ene persoon of de bewegingen van deze persoon een zekere mate van controle over het systeem kunnen hebben.