Wat zijn de veiligste manieren om Bitcoin te bewaren?

Na eind 2017 een prijspiek bereikt te hebben en daarna aan populariteit te hebben ingeboet, hebben cryptocurrencies als Bitcoin in de loop van 2019, 2020 en 2021 weer een forse stijging doorgemaakt, waarbij ze hun eerdere all-time highs overtroffen. Terwijl dit is gebeurd, is ook het aantal gepubliceerde hacking gebeurtenissen toegenomen. Omdat veel beleggers nieuw zijn in het systeem en misschien niet weten hoe ze hun beleggingen veilig kunnen houden, bedenken hackers ingenieuze manieren om geld te stelen. Enkele van de meest opvallende diefstallen zijn die welke in het volle zicht plaats vinden: sommige hacks leiden zelfs schaamteloos tokens die voor de ene wallet bestemd waren om naar een andere. De slachtoffers kijken toe hoe hun tokens van hen gestolen worden, zonder dat ze er iets aan kunnen doen.

Belangrijke verklaringen

  • Gebruikers kunnen Bitcoin en andere cryptocurrency tokens verliezen door diefstal, computerstoring, verlies van toegangssleutels, en meer.
  • Koude opslag (of offline wallet s) is een van de veiligste methoden om Bitcoin te bewaren, omdat deze wallet s niet via het Internet toegankelijk zijn, maar Hot Wallets zijn voor sommige gebruikers nog steeds handig.
  • Wie geïnteresseerd is in de veiligste opslag kan overwegen een hardware wallet te gebruiken voor al zijn langetermijn opslag van Bitcoin en cryptocurrency.

Net zoals we contant geld of pasjes in een fysieke wallet bewaren, worden Bitcoins ook in een wallet bewaard – een digitale wallet. De digitale wallet kan op hardware of op het web gebaseerd zijn. De wallet kan ook op een mobiel toestel staan, op een computer desktop, of veilig bewaard worden door de privésleutels en adressen die voor toegang gebruikt worden op papier af te drukken. Maar hoe veilig zijn elk van deze digitale wallets? Het antwoord hierop hangt af van hoe de gebruiker de wallet beheert. Elke wallet bevat een set privésleutels zonder welke de Bitcoin eigenaar geen toegang tot de munt kan krijgen. Het grootste gevaar bij de beveiliging van Bitcoin is dat de individuele gebruiker de privésleutel misschien verliest of dat de privésleutel gestolen wordt. Zonder de privésleutel zal de gebruiker haar Bitcoins nooit meer terugzien. Behalve door het verlies van de privésleutel kan een gebruiker haar Bitcoin ook kwijtraken door computerstoringen, door hacking, of door het fysiek kwijtraken van een computer waar de digitale wallet zich bevindt.

Digitale portemonnee

Hieronder bekijken we enkele van de beste manieren om Bitcoin veilig te bewaren.

Hot Wallet

Online wallets worden ook wel Hot Wallets genoemd. Hot Wallets zijn wallets die draaien op met internet verbonden apparaten zoals computers, telefoons, of tablets. Dit kan kwetsbaarheid opleveren omdat deze wallets de privésleutels van je munten op deze met internet verbonden apparaten genereren. Hoewel een Hot Wallet heel handig kan zijn in de manier waarop je snel toegang hebt tot je tegoeden en er transacties mee kunt doen, ontbreekt het ze ook aan veiligheid.

Dit klinkt misschien vergezocht, maar bij mensen die niet voldoende beveiliging gebruiken bij het gebruik van deze Hot Wallets kan hun geld gestolen worden. Dit gebeurt niet zelden en het kan op een aantal manieren gebeuren. Opscheppen op een openbaar forum als Reddit over hoeveel Bitcoin je bezit terwijl je weinig tot geen beveiliging gebruikt en het in een Hot Wallet bewaart, zou bijvoorbeeld niet verstandig zijn.

Deze portefeuilles zijn bedoeld om kleine hoeveelheden cryptocurrency in te bewaren. Je zou een Hot Wallet kunnen vergelijken met een betaalrekening. De conventionele financiële wijsheid zou zeggen om alleen geld dat je uitgeeft op een betaalrekening te zetten, terwijl het grootste deel van je geld op spaarrekeningen of andere beleggingsrekeningen staat. Hetzelfde kan gezegd worden van Hot Wallets. Hot Wallets omvatten mobiele, desktop, web, en de meeste exchange custody wallets.

Het is belangrijk hier op te merken dat het bewaren van cryptocurrency in een exchange wallet niet hetzelfde is als het bewaren in je persoonlijke wallet. Exchange wallets zijn bewaarrekeningen die door de exchange worden verstrekt. De gebruiker van dit wallettype is niet de houder van de privésleutel van de cryptocurrency die in deze wallet bewaard wordt.

Als zich een gebeurtenis voordoet waarbij de beurs gehackt wordt of je rekening gecompromitteerd raakt, zou je geld verloren gaan. Cryptocurrency beurzen bieden geen SIPC of FDIC verzekering, waardoor het veilig bewaren van cryptocurrencies extra belangrijk is. De zinsnede “niet je sleutels niet je munt” is een veel herhaald begrip binnen cryptocurrency forums. Zoals eerder gezegd, is het niet verstandig om grote hoeveelheden cryptocurrency in een Hot Wallet te bewaren, vooral niet in een exchange account. In plaats daarvan wordt voorgesteld dat je het grootste deel van het geld opneemt in je eigen persoonlijke Cold Wallet (hieronder uitgelegd). Wisselrekeningen zijn onder meer Coinbase, Gemini, Binance, en vele andere.

Hoewel deze wallet verbonden zijn met het internet, waardoor een potentiële aanvalsvector ontstaat, zijn ze toch erg handig voor de mogelijkheid om snel transacties te doen of cryptocurrency te verhandelen.

Cold Wallet

Het volgende type wallet, en de veiligste optie voor opslag, zijn Cold Wallets. De eenvoudigste omschrijving van een Cold Wallet is een wallet die niet met het internet verbonden is en dus veel minder risico loopt om gecompromitteerd te worden. Deze wallets kunnen ook offline wallets of hardware wallets genoemd worden.

Deze wallets slaan het adres en de private sleutel van een gebruiker op iets dat niet met het internet verbonden is en worden meestal geleverd met software die parallel werkt zodat de gebruiker zijn portefeuille kan bekijken zonder zijn private sleutel in gevaar te brengen.

Misschien wel de veiligste manier om cryptocurrency offline te bewaren is via een paper wallet. Een paper wallet is een Cold Wallet die je van bepaalde websites kunt genereren. Die produceert dan zowel publieke als private sleutels die je op een stuk papier uitprint. De mogelijkheid om toegang te krijgen tot cryptocurrency in deze adressen is alleen mogelijk als je dat stukje papier hebt. Veel mensen lamineren deze paper wallets en bewaren ze in kluisjes bij hun bank of zelfs in een kluis in hun huis. Paper wallets hebben geen overeenkomstige gebruikersinterface anders dan een stuk papier en de blockchain zelf.

Een hardware wallet is meestal een USB drive apparaat dat de private sleutels van een gebruiker veilig opslaat. Dit heeft serieuze voordelen boven Hot Wallets omdat het onaangetast is door virussen die op iemands computer zouden kunnen zitten, omdat privésleutels nooit in contact komen met je op een netwerk aangesloten computer of met mogelijk kwetsbare software. Deze apparaten zijn ook meestal open-source, zodat de gemeenschap de veiligheid ervan kan bepalen in plaats van een bedrijf dat verklaart dat het veilig te gebruiken is.

Cold Wallets zijn de meest veilige manier om je Bitcoin of andere cryptocurrencies op te slaan. Voor het grootste deel vereisen ze echter wat meer kennis om op te zetten. Het is essentieel voor iedereen die geïnteresseerd is in het bezit van cryptocurrency om iets te leren over veilige opslag en de concepten van zowel warme als koude wallets.

Fysieke munten

Er duiken diensten op waarmee Bitcoin beleggers fysieke Bitcoins kunnen kopen. De munt die je koopt heeft een fraudebestendige sticker die een vooraf bepaalde hoeveelheid Bitcoin bedekt. Om de fysieke munt te kopen, moet je misschien een kleine premie betalen over de waarde van de Bitcoin die je koopt, vanwege de kosten van de fabricage en verzending van de munt zelf.

Andere voorzorgsmaatregelen voor de veiligheid

Back-up

Maak vroeg en vaak een back-up van je hele Bitcoin wallet. In geval van een computerstoring kan een geschiedenis van regelmatige back-ups de enige manier zijn om de valuta in de digitale wallet terug te krijgen. Zorg ervoor dat je een back-up maakt van alle wallet.dat bestanden en bewaar de back-up dan op meerdere veilige plaatsen (zoals op een USB of op een harde schijf). Niet alleen dit, stel een sterk wachtwoord in op de back-up.

Software updates

Houd je software up to date. Een wallet die draait op niet bijgewerkte Bitcoin software kan een zacht doelwit zijn voor hackers. De nieuwste versie van wallet software heeft een beter beveiligingssysteem en verhoogt zo de veiligheid van je Bitcoins. Als je software bijgewerkt is met de nieuwste beveiligingsfixes en protocollen, kun je een grote crisis ontlopen vanwege de verbeterde beveiliging van de wallet. Werk je besturingssystemen en software van je mobiele toestel of computer voortdurend bij om je Bitcoins veiliger te maken.

Multi-handtekening

Het concept van een multi-handtekening heeft aan populariteit gewonnen; het behelst een goedkeuring van een aantal mensen (zeg 3 tot 5) voor het uitvoeren van een transactie. Dit beperkt dus de dreiging van diefstal, want een enkele controleur of server kan de transacties niet uitvoeren (d.w.z. Bitcoins naar een adres sturen of Bitcoins opnemen). De mensen die transacties kunnen doen worden in het begin bepaald en als een van hen Bitcoins wil uitgeven of versturen, moeten de anderen in de groep de transactie goedkeuren.