Wat zijn Altcoins?
Altcoins zijn andere cryptocurrencies dan Bitcoin. Ze delen kenmerken met Bitcoin maar verschillen er ook op andere manieren van. Sommige Altcoins gebruiken bijvoorbeeld een ander consensusmechanisme om blokken te maken of transacties te valideren. Of ze onderscheiden zich van Bitcoin door nieuwe of extra mogelijkheden te bieden, zoals slimme contracten of lage prijsvolatiliteit.
In mei 2021 waren er bijna 9.000 cryptocurrencies. Volgens CoinMarketCap waren Altcoins in mei 2021 goed voor meer dan 50% van de totale cryptocurrency market cap.
Belangrijkste verklaringen
- De term Altcoins verwijst naar alle andere cryptocurrencies dan Bitcoin.
- In mei 2021 waren Altcoins goed voor 50% van de totale cryptocurrency markt, met meer dan 9.000 cryptocurrencies en meer.
- Enkele van de belangrijkste soorten Altcoins zijn op mijnbouw gebaseerde cryptocurrencies, Stablecoins, security tokens, en utility tokens.
- Altcoins zouden in de toekomst misschien alleen op mijnbouw gebaseerde cryptocurrencies anders dan Bitcoin kunnen omvatten, naarmate het gebruik zich met de technologie blijft ontwikkelen.
- Ethereum en Binance Coin waren de grootste Altcoins naar marktkapitalisatie in mei 2021.
Altcoins begrijpen
Altcoin is een combinatie van de twee woorden “alt” en “coin” en omvat alle alternatieven voor Bitcoin. Het basiskader van Bitcoin en Altcoins is vergelijkbaar. Zo delen ze code en werken ze als peer-to-peer systemen of als een reusachtige computer die in staat is grote hoeveelheden gegevens en transacties tegelijk te verwerken. In sommige gevallen streven Altcoins er ook naar de volgende Bitcoin te worden door een goedkope methode voor digitale transacties te worden.
Maar er zijn ook verschillende verschillen tussen de twee entiteiten.
Bitcoin behoort tot de eerste iteraties van een cryptocurrency en zijn filosofie en ontwerp zetten de maatstaf voor de ontwikkeling van andere munten. De uitvoering ervan heeft echter verschillende tekortkomingen. Zo is Proof-of-Work (PoW), het consensusmechanisme dat gebruikt wordt om blokken te maken, energie-intensief en tijdrovend. Ook de mogelijkheden van Bitcoin’s smart contract zijn beperkt.
Altcoins verbeteren de vermeende beperkingen van Bitcoin om een concurrentievoordeel op te bouwen. Verscheidene Altcoins gebruiken de Proof-of-Stake (PoS) consensus methode om het energieverbruik en de tijd die nodig is om blokken te maken en nieuwe transacties te valideren, te minimaliseren.
Een ander voorbeeld is dat van Ether, ‘s werelds op een na grootste cryptocurrency naar marktkapitalisatie, die gebruikt wordt als gas (of betaling voor transactiekosten) in slimme contracten op Ethereum. Altcoins gaan ook in op traditionele kritieken tegen Bitcoin. Zo vertonen Stablecoins niet de prijsvolatiliteit van Bitcoin, waardoor ze ideale voertuigen zijn voor dagelijkse transacties.
Door zich op deze manier van Bitcoin te onderscheiden, hebben Altcoins een markt voor zichzelf gecreëerd. Dat heeft op zijn beurt investeerders aangetrokken die er potentieel in zien als alternatieven voor Bitcoin. De investeerders verwachten winst te maken naarmate Altcoins meer tractie en gebruikers krijgen en in prijs stijgen.
Soorten Altcoins
Afhankelijk van hun functionaliteiten en consensusmechanismen zijn er Altcoins in verschillende smaken en categorieën. Hier volgt een korte samenvatting van enkele van de belangrijkere:
Het is mogelijk dat een Altcoin in meer dan één categorie valt.
Op mijnbouw gebaseerde
Zoals hun naam aangeeft, worden op mijnbouw gebaseerde Altcoins gemijnd. De meeste mijnbouw-gebaseerde Altcoins gebruiken Proof-of-Work (PoW), een methode waarbij systemen nieuwe munten genereren door moeilijke problemen op te lossen, om blokken te maken. Voorbeelden van op mijnbouw gebaseerde Altcoins zijn Litecoin, Monero, en Zcash. De meeste van de top Altcoins van begin 2020 vielen in de op mijnbouw gebaseerde categorie. Het alternatief voor op mijnbouw gebaseerde Altcoins zijn voorgemijnde munten. Zulke munten worden niet via een algoritme geproduceerd, maar worden gedistribueerd voordat ze op de cryptocurrency markten genoteerd worden. Een voorbeeld van een voorgemijnde munt is Ripple’s XRP.
Stablecoins
De handel in en het gebruik van cryptocurrency’s worden sinds de lancering gekenmerkt door volatiliteit. Stablecoins willen deze algemene volatiliteit verminderen door hun waarde te koppelen aan een mandje goederen, zoals fiat valuta’s, edelmetalen, of andere cryptocurrencies. Het mandje is bedoeld om als reserve te fungeren om houders af te lossen als de cryptocurrency faalt of in de problemen komt. Het is de bedoeling dat prijsschommelingen voor Stablecoins een smalle marge niet overschrijden.
Tether is het bekendste voorbeeld van een Stablecoin. Het is een door dollar gedekte munt. Andere voorbeelden van Stablecoins zijn USD Coin en Binance USD.
Effectentokens
Security tokens zijn vergelijkbaar met effecten die op aandelenmarkten verhandeld worden, behalve dat ze een digitale herkomst hebben. Security tokens lijken op traditionele aandelen en ze beloven vaak eigen vermogen, in de vorm van eigendom, of een dividenduitkering aan de houders. Het vooruitzicht van koersstijging voor dergelijke tokens is een belangrijke aantrekkingskracht voor investeerders om er geld in te steken. Security tokens worden meestal aan investeerders aangeboden via initial coin offerings of ICO’s.
Utility tokens
Utility tokens worden gebruikt om diensten te verlenen binnen een netwerk. Ze kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden om diensten te kopen of beloningen in te wisselen. In tegenstelling tot security tokens keren utility tokens geen dividenden uit of delen ze niet in een eigendomsbelang. Filecoin, dat gebruikt wordt om opslagruimte op een netwerk te kopen, is een voorbeeld van een utility token.
Zijn Altcoins goede beleggingen?
De markt voor Altcoins staat in de kinderschoenen. Het is een ongelijke koppeling. Het aantal Altcoins dat op de cryptocurrency markten genoteerd is, is de laatste tien jaar snel verveelvoudigd en trekt hordes kleine beleggers aan, die koortsachtig op hun prijsbewegingen wedden om kortetermijnwinsten te vergaren. Maar zulke beleggers beschikken niet over het kapitaal dat nodig is om voldoende marktliquiditeit te genereren.
Dunne markten en een gebrek aan regulering veroorzaken een razendsnelle volatiliteit in Altcoin waarderingen.
Neem het geval van Ethereum’s Ether, die een piek van $1298,78 bereikte op 12 jan. 2018. Minder dan een maand later was hij gezakt tot $596,16 en tegen het eind van het jaar was de prijs van Ether gecrasht tot $89,52. De Altcoin bereikte twee jaar later recordprijzen van boven de $4.000. Getimede trades kunnen handelaren een schat aan winst opleveren.
Maar er is een probleem. De markten voor cryptocurrency’s zijn nog niet rijp. Ondanks verschillende pogingen zijn er geen vastgelegde beleggingscriteria of maatstaven om cryptocurrencies te evalueren. Voor het grootste deel wordt de Altcoin markt gedreven door speculatie. Er bestaan verschillende gevallen van dode cryptocurrencies, die er niet in slaagden voldoende tractie te krijgen of gewoon verdwenen nadat ze het geld van investeerders hadden opgehaald.
Daarom is de Altcoin markt voor investeerders die bereid zijn het buitenproportionele risico op zich te nemen van het opereren in een ongereguleerde en opkomende markt die gevoelig is voor volatiliteit. Ze moeten ook kunnen omgaan met stress als gevolg van wilde prijsschommelingen. Voor zulke beleggers bieden de cryptocurrency markten geweldige rendementen.
Voordelen
- Altcoins zijn “betere versies” van Bitcoin omdat ze de tekortkomingen van de cryptocurrency willen opvullen.
- Altcoins zoals Stablecoins kunnen mogelijk Bitcoins oorspronkelijke belofte vervullen van een medium voor dagelijkse transacties.
- Bepaalde Altcoins, zoals Ethereum’s Ether en Ripple’s XRP, hebben al tractie gekregen bij mainstream instellingen, wat tot hoge waarderingen heeft geleid.
- Beleggers kunnen kiezen uit een grote verscheidenheid aan Altcoins die verschillende functies vervullen in de crypto-economie.
Nadelen
- Altcoins hebben een kleinere investeringsmarkt in vergelijking met Bitcoin. In mei 2021 heeft Bitcoin een aandeel van 55% in de totale cryptocurrency markt.
- Het ontbreken van regelgeving en vastgelegde criteria voor investeringen betekent dat de Altcoin markt gekenmerkt wordt door minder investeerders en dunne liquiditeit. Als gevolg daarvan zijn hun prijzen volatieler dan die van Bitcoin.
- Het is niet altijd gemakkelijk onderscheid te maken tussen verschillende Altcoins en hun respectieve gebruiksmogelijkheden, wat investeringsbeslissingen nog moeilijker en verwarrender maakt.
- Er zijn verschillende “dode” Altcoins die uiteindelijk beleggersgeld deden wegzinken.
Vroege voorbeelden van Altcoins
De vroegste opmerkelijke Altcoin, Namecoin, was gebaseerd op de Bitcoin code en gebruikte hetzelfde proof-of-work algoritme. Net als Bitcoin is Namecoin beperkt tot 21 miljoen munten. Geïntroduceerd in april 2011, week Namecoin vooral af van Bitcoin door gebruikersdomeinen minder zichtbaar te maken. Namecoin stond gebruikers toe hun eigen .bit domeinen te registreren en te mijnen, wat de anonimiteit en de weerstand tegen censuur moest vergroten.
Litecoin, dat in oktober 2011 werd geïntroduceerd, werd gebrandmerkt als het “zilver voor het goud van Bitcoin”. Hoewel fundamenteel vergelijkbaar in code en functionaliteit met Bitcoin, verschilt Litecoin op verschillende essentiële manieren van Bitcoin. Het staat toe dat mijnbouwtransacties vaker worden goedgekeurd. Ook voorziet het in een totaal van 84 miljoen munten die gecreëerd kunnen worden – precies vier keer de limiet van 21 miljoen van Bitcoin. Sommigen denken dat Litecoin een betere investering zou kunnen zijn dan Bitcoin zelf.
Toekomst van Altcoins
Discussies over de toekomst voor Altcoins en, inderdaad, cryptocurrencies hebben een precedent in de omstandigheden die leidden tot de uitgifte van een federaal uitgegeven dollar in de19e eeuw. In die tijd waren er in de Verenigde Staten verschillende vormen en soorten lokale valuta in omloop. Elk had unieke kenmerken en werd door een ander instrument gedekt. Goudcertificaten werden bijvoorbeeld gedekt door stortingen van goud bij de Schatkist. US notes, die gebruikt werden om de Burgeroorlog te financieren, werden door de regering gedekt.
Lokale banken gaven ook hun eigen valuta uit, in sommige gevallen gesteund door fictieve reserves. Die veelheid aan valuta’s en financiële instrumenten parallelt met de huidige situatie op de Altcoin markten. Er zijn vandaag duizenden Altcoins op de markten, die elk beweren een ander doel en een andere markt te dienen.
Het is onwaarschijnlijk dat de huidige stand van zaken op de Altcoin markten zich zal consolideren tot één enkele cryptocurrency. Maar het is ook waarschijnlijk dat een meerderheid van de meer dan 5000 Altcoins die op de cryptomarkten genoteerd zijn, niet zal overleven. De Altcoin markt zal zich samenballen rond een stel Altcoins, die met een sterk nut en gebruiksmogelijkheden, die de markten zullen domineren.
Voor beleggers die op zoek zijn naar diversificatie binnen de cryptomarkten zijn Altcoins een goedkope manier om hun horizon uit te breiden tot buiten de Bitcoin. Oplevingen op de cryptocurrency markten hebben rendementen opgeleverd die een veelvoud zijn van die van Bitcoin. Maar er zijn risico’s verbonden aan Altcoin beleggen, niet het minst daarvan is het ontbreken van regelgeving. De rijping van de cryptocurrency markten zal waarschijnlijk meer verfijning en kapitaal in de industrie brengen, en zo de weg vrijmaken voor regulering en minder volatiliteit.
Investeren in Altcoins
Beleggers die op zoek zijn naar diversificatie binnen de cryptomarkten doen er goed aan eens te kijken naar Altcoins, die rendementen opleveren die vaak veelvouden zijn van die van Bitcoin.
Altcoin FAQs
Wat is een Altcoin?
De term Altcoin verwijst naar andere cryptocurrencies dan Bitcoin. Zulke munten onderscheiden zich van Bitcoin door hun mogelijkheden uit te breiden en hun tekortkomingen te dichten.
Wat zijn de top Altcoins?
De top Altcoins zijn Ethereum, Binance Coin, Tether, Cardano, Polkadot, XRP, Uniswap, Dogecoin, Internet Computer, en USD Coin vanaf mei 2021.
Hoeveel kost een Altcoin?
Altcoins hebben een vrij breed prijsbereik van een paar centen tot duizenden dollars. Zo handelde Ethereum’s Ether op $1.979,58 op dezelfde dag dat Ripple’s XRP, de op vier na waardevolste cryptocurrency, voor $0,89 verhandeld werd.
Wat is de beste Altcoin om in te investeren?
Op basis van marktkapitalisatie is Ether de grootste en meest gevestigde Altcoin. Zijn smart contract mogelijkheden hebben bewezen gebruiksmogelijkheden en het maakt deel uit van Ethereum, aantoonbaar een van de meest gesofisticeerde blockchain platforms van de laatste tijd.
Zijn Altcoins goede beleggingen?
Altcoins hebben veel van dezelfde beleggingsrisico’s als Bitcoin. Bovendien zijn veel van de kleine Altcoins illiquide. Maar goed gevestigde Altcoins, zoals Ether en XRP, zijn concurrenten van Bitcoin.
Conclusie
Altcoins zijn goede alternatieven voor beleggers op de cryptocurrency markt die hun portefeuille willen diversifiëren. Hoewel sommige, zoals Ethereum’s Ether, herkenbaar zijn van naam, moet een meerderheid van de bijna 9.000 Altcoins nog een stempel drukken. Altcoins zijn representatief voor de mogelijkheden die cryptocurrencies hebben om de moderne financiële wereld opnieuw vorm te geven. Maar investeerders moeten hun onderzoek doen voor ze erin investeren. De risico’s van Altcoins zijn vergelijkbaar of, in sommige gevallen, groter dan die van beleggen in Bitcoin.