Wat is VeChain (VET)?

VeChain is een blockchain platform dat ontworpen is om het beheer van toeleveringsketens en bedrijfsprocessen te verbeteren. Het doel is deze processen en de informatiestroom voor complexe toeleveringsketens te stroomlijnen door het gebruik van distributed ledger technology (DLT).

Het Vechain platform bevat twee verschillende tokens: VeChain Token (VET) en VeChainThor Energy (VTHO). De eerste wordt gebruikt om waarde over VeChain’s netwerk over te dragen, en de tweede wordt gebruikt als energie of “gas” om slimme contract transacties aan te drijven.

Belangrijke verklaringen

  • VeChain is een enterprise blockchain platform dat een volledig beeld van een organisatie wil geven door informatie uit gegevenssilo’s te desintermedieren.
  • VeChain is ook van plan een toonaangevend platform te worden voor initial coin offerings (ICO’s) en voor het uitvoeren van transacties tussen Internet of Things (IoT) verbonden apparaten.
  • VeChain maakt gebruik van twee tokens: VeChain token (VET) als waardelaag en VeChain Thor Energy (VTHO) als slimme contractlaag.

VeChain begrijpen

VeChain stelt dat het zijn doel is “een vertrouwensvrij en gedistribueerd business ecosysteem platform te bouwen om transparante informatiestroom, efficiënte samenwerking, en snelle waardeoverdrachten mogelijk te maken”.

Gegevens over de toeleveringsketen voor bedrijfsprocessen zijn momenteel gecompartimenteerd in silo’s bij meerdere belanghebbenden. Dit beïnvloedt de informatiestroom, die weer verdeeld is over de belanghebbenden.

Volgens VeChain’s whitepaper kan blockchain technologie “dit asymmetrische informatieprobleem doorbreken en het eigendom van gegevens laten terugkeren naar de eigenaar en hem meer macht geven”. Het VeChain platform beweert een 360-graden beeld te geven van de noodzakelijke informatie die met een product en zijn bedrijfsprocessen – zoals opslag, transport en levering – verbonden is, aan geautoriseerde belanghebbenden en meer markttransparantie te creëren.

Voorbeelden van hoe VeChain gebruikt kan worden

Het platform kan bijvoorbeeld gebruikt worden om kwaliteit, echtheid, bewaartemperatuur, transportmedium, en levering op de laatste kilometer van een medicijnverpakking of een alcoholfles te volgen, helemaal vanaf de fabricage tot de uiteindelijke levering aan de eindgebruiker. Om dit doel te bereiken gebruikt VeChain slimme chips of Radio Frequentie Identificatie (RFID) tags en sensoren die belangrijke informatie uitzenden op het blockchain netwerk dat in real-time toegankelijk is voor geautoriseerde belanghebbenden.

De toepassing van sensoren betekent dat alle parameters die met het product te maken hebben voortdurend gecontroleerd kunnen worden en dat eventuele problemen aan de betrokken belanghebbenden kunnen worden teruggemeld. Fabrikanten en klanten worden op de hoogte gebracht als een medicijnpakket buiten een voorgeschreven temperatuurbereik wordt bewaard, wat serviceverbeteringen en betere kwaliteitscontrole mogelijk maakt.

In een ander voorbeeld kan het VeChain platform autobezitters in staat stellen eigenaar te worden van hun gegevens en die te gebruiken om met hun verzekeringsmaatschappijen over betere voorwaarden en polissen te onderhandelen.

Geschiedenis van VeChain

VeChain werd in 2015 opgericht door Sunny Lu, de voormalige chief information officer (CIO) van Louis Vuitton China. Het begon als een dochteronderneming van Bitse, een van China’s grootste blockchain bedrijven, en is een van de weinige blockchains die al een aanzienlijk klantenbestand hebben onder gevestigde bedrijven.

Aanvankelijk functioneerde het VEN token op de Ethereum blockchain. VeChain stapte over op zijn eigen blockchain en hernoemde zichzelf in 2018. Als onderdeel van de rebranding werd de VEN blockchain de VeChainThor (VET) blockchain.

Doelen voor het VeChain blockchain platform worden geschetst in zijn whitepaper. Zijn aanvankelijke doel was de toeleveringsketen industrie te ontwrichten door gegevens actiegericht en transparant te maken. Het is ook van plan een leider te worden in dApps en initial coin offerings (ICO’s) die met VeChain gemaakt worden, en ook een Internet of Things (IoT) tussenpersoon te zijn.

VeChain heeft in de loop der jaren strategische partnerschappen met verschillende bedrijven geïnkt om dit doel te helpen bereiken. Daaronder is een overeenkomst met PricewaterhouseCoopers (PwC) om VeChain’s blockchain-aangedreven oplossingen te laten gebruiken door de klantenkring van het accountantskantoor om productverificatie en traceerbaarheid te verbeteren.

VeChain heeft ook samengewerkt met Renault, door samen met Microsoft en Viseo een digitaal onderhoudsboek voor auto’s te maken waarmee niet geknoeid kan worden, en is de technologiepartner van de overheid voor Gui’an, een economische ontwikkelingszone van de centrale Chinese regering.

VeChain’s blockchain platform

Het VeChainThor blockchain platform is een openbare blockchain bedoeld voor “massale bedrijfsadoptie”. Het heeft twee tokens: VET en VTHO. VET is het VeChain token dat gebruikt wordt om waarde of “smart money” van slimme contracten over te dragen. Met andere woorden, transacties op gedecentraliseerde toepassingen die op VeChain’s blockchain plaatsvinden zullen VET gebruiken. Het is beschikbaar voor investeringen door het grote publiek.

Het VTHO token staat voor VeChainThor Energy en is ook bekend onder de naam VeThor Energy. Het wordt gebruikt om transacties op VeChain van stroom te voorzien en is gelijk aan de kosten van het uitvoeren van transacties op zijn blockchain.

Het concept lijkt op dat van Ethereum’s Ether “gas” in die zin dat ontwikkelaars een bepaald aantal onderliggende tokens (die niet aan het publiek worden blootgesteld) moeten begroten om transacties voor hun gedecentraliseerde toepassingen te kunnen uitvoeren. Per VeChain’s whitepaper werd het twee-tokensysteem bedacht voor effectief bestuur en om een voorspelbaar economisch model te hebben voor ontwikkelaars van gedecentraliseerde toepassingen.

In zijn huidige vorm ontbeert Ethereum zo’n model omdat de prijs van Ether, zijn eigen gassentoken, volatiel is. Als zodanig moeten ontwikkelaars de hoeveelheid Ether schatten die voor een transactie nodig is. De transactie mislukt als hun schatting onjuist blijkt te zijn. VeChain’s whitepaper schetst verschillende technische verbeteringen die zijn platform heeft aangebracht om dit probleem te ondervangen.

Zo staat de VET blockchain toe dat voor elke transactie Proof-of-Work (PoW) wordt uitgevoerd. Dit betekent dat de mensen die een transactie uitvoeren meer VTHO kunnen delven als hun eerste schatting fout was.

Bestuursprotocol

De VeChainThor blockchain gebruikt Proof-of-Authority als consensus protocol. Volgens dit protocol worden stemmen uitgekeerd op basis van VET bezit en openbaarmaking. VET houders zonder Know-your-Customer (KYC) legitimatie en met 1 miljoen tokens op hun rekening krijgen 20% van alle stemmen toegewezen, terwijl VET houders met KYC en eenzelfde bedrag op hun rekening 30% voor hun rekening nemen.

Er zijn 101 master nodes die verantwoordelijk zijn voor het bereiken van consensus over transacties in VeChain’s blockchain. Dit systeem verschilt van Bitcoin, dat vereist dat alle nodes over een transactie stemmen voor ze consensus bereiken.

Anonieme knooppunten zijn niet toegestaan, en het bekendmaken van je identiteit is een essentiële voorwaarde om een gezaghebbend meesterknooppunt te worden. Volgens VeChain’s whitepaper gebruikt dit systeem minder stroom en is er geen minimum aantal validators nodig om consensus te bereiken.

Het andere type masterknooppunt in VeChain is het economische masterknooppunt. Deze produceren geen blokken of grootboekrecords en worden gebruikt als controle op het vermogen. Dit wordt gedaan door aan elke economische master node een bepaald aantal stemmen toe te kennen, gebaseerd op hun VET bezit. Elke 10.000 VET die een economic master node bezit krijgt er een enkele stem voor.

Het systeem van master nodes centraliseert het stemrecht in een gedecentraliseerd systeem. Maar de oprichters van VeChain hebben gezegd dat hun doel bij het ontwerpen van dit protocol is om een evenwicht te bereiken tussen centralisatie en decentralisatie.