Wat is Tether (USDT)?

Tether is een op blockchain gebaseerde cryptocurrency waarvan de in omloop zijnde cryptocoins gedekt worden door een gelijkwaardige hoeveelheid traditionele fiat valuta, zoals de dollar, de euro, of de Japanse yen, die op een aangewezen bankrekening worden aangehouden. Tether tokens, de eigen tokens van het Tether netwerk, worden verhandeld onder het USDT symbool.

Belangrijke verklaringen

  • Tether (USDT) is een Stablecoin, een soort cryptocurrency die tot doel heeft de waarderingen van cryptocurrency stabiel te houden.
  • Tether wordt gebruikt door cryptobeleggers die de extreme volatiliteit van andere cryptocurrencies willen vermijden en tegelijk de waarde binnen de cryptomarkt willen houden.
  • In april 2019 beschuldigde de procureur-generaal van New York het moederbedrijf van Tether van het verbergen van een verlies van $ 850 miljoen.
  • Tether tokens handelen onder het USDT symbool.

Tether (USDT) begrijpen

Tether behoort tot een ras van cryptocurrencies die Stablecoins genoemd worden en die tot doel hebben de waarderingen van cryptocurrencies stabiel te houden, in tegenstelling tot de grote schommelingen die waargenomen worden in de prijzen van andere populaire cryptocurrencies zoals Bitcoin en Ethereum. Daardoor zou het gebruikt kunnen worden als ruilmiddel en als manier om waarde op te slaan, in plaats van gebruikt te worden als medium voor speculatieve investeringen.

Tether behoort specifiek tot de categorie van fiat-collateralized Stablecoins. Dit betekent dat een fiat valuta, zoals de Amerikaanse dollar, de euro, of de yen, elke cryptocoin in omloop ondersteunt. Andere Stablecoin categorieën zijn crypto-collateralized Stablecoins, die cryptocurrency reserves als onderpand gebruiken, of non-collateralized Stablecoins. Niet-gecollateraliseerde Stablecoins hebben geen onderpand, maar werken op een manier die lijkt op die van een reservebank om de nodige voorraad tokens op peil te houden, afhankelijk van de economische situatie.

Tether werd speciaal ontworpen om de noodzakelijke brug te slaan tussen fiat valuta’s en cryptocurrencies en stabiliteit, transparantie en minimale transactiekosten aan gebruikers te bieden. Het is gekoppeld aan de U.S. dollar en houdt qua waarde een 1-op-1 verhouding met de U.S. dollar. Er wordt door Tether Ltd. echter geen garantie gegeven voor enig recht op terugbetaling of inwisseling van Tethers tegen echt geld – dat wil zeggen, Tethers kunnen niet tegen Amerikaanse dollars worden ingewisseld.

Volgens een studie van CryptoCompare, een wereldwijde aanbieder van gegevens over de cryptocurrency markt, vertegenwoordigt de handel van Bitcoin naar Tether nog steeds de meerderheid van de BTC die in fiat of Sablecoin verhandeld wordt. In februari 2021 werd 57% van alle Bitcoin handel in USDT gedaan.

Tether werd in juli 2014 gelanceerd als RealCoin en werd in november omgedoopt tot Tether door Tether Ltd., het bedrijf dat verantwoordelijk is voor het bijhouden van de reservebedragen van fiat valuta. Het begon te handelen in februari 2015.

Controverse

In november 2017 werd Tether naar verluidt gehackt waarbij voor $ 31 miljoen aan Tether munten werd gestolen, waarna een harde vork werd uitgevoerd. In januari 2018 stuitte het op een volgende hindernis, omdat de noodzakelijke audit om te verzekeren dat de echte reserve behouden blijft nooit plaatsvond. In plaats daarvan kondigde het aan dat het afscheid nam van het auditbureau, waarna het een dagvaarding kreeg van toezichthouders. Zorgen over de vraag of het bedrijf, dat beschuldigd wordt van een gebrek aan transparantie, wel genoeg in reserves heeft om de munt te ondersteunen zijn alomtegenwoordig geweest.

In april 2019 beschuldigde de New Yorkse procureur-generaal Letitia James iFinex Inc., het moederbedrijf van Tether Ltd. en exploitant van cryptocurrency beurs Bitfinex, van het verbergen van een verlies van $ 850 miljoen dollar aan samengevoegde klanten- en bedrijfsfondsen voor beleggers. Volgens gerechtelijke archieven werden deze fondsen zonder contract of overeenkomst aan een Panamese entiteit genaamd Crypto Capital Corp. gegeven om verzoeken van klanten om geld op te nemen af te handelen. Bitfinex zou minstens $700 miljoen uit de kasreserves van Tether gehaald hebben om het gat te verbergen nadat het geld verdwenen was.

In een verklaring zeiden de bedrijven dat de depots “te kwader trouw geschreven zijn en doorspekt zijn met valse beweringen. Integendeel, ons is meegedeeld dat deze Crypto Capital bedragen niet verloren zijn, maar in feite in beslag zijn genomen en veiliggesteld. We zijn en blijven actief bezig om onze rechten en rechtsmiddelen uit te oefenen en die fondsen vrij te krijgen. Jammer genoeg lijkt het kantoor van de New Yorkse procureur-generaal van plan die inspanningen te ondermijnen ten nadele van onze klanten.”.

Tether tokens kunnen verhandeld worden op populaire cryptocurrency beurzen, waaronder Binanace, CoinSpot, BitFinex, en Kraken.

Tether FAQs

Waar wordt Tether voor gebruikt?

Tether is nuttig voor cryptobeleggers omdat het een manier biedt om de extreme volatiliteit van andere cryptocurrencies te vermijden. Bovendien neemt het hebben van USDT (in tegenstelling tot de Amerikaanse dollar) transactiekosten en vertragingen weg die de handelsuitvoering binnen de cryptomarkt belemmeren.

Hoe koop ik USDT?

Tether tokens kunnen worden verhandeld op populaire cryptocurrency beurzen, waaronder Binance, Coinbase, BitFinex, en Kraken.

Wat is het nut van de Tether token?

Tether (USDT) biedt een manier voor beleggers om de extreme volatiliteit van andere cryptocurrencies te vermijden. Door waarde te verplaatsen naar USDT kan een handelaar zijn risico op blootstelling aan een plotselinge daling van de prijs van cryptocurrencies verminderen. Het is ook veel sneller en goedkoper om BTC over te maken naar Tether in plaats van naar de Amerikaanse dollar.

Is Tether een Stabielecoin?

Ja, Tether is de eerste en meest bekende Stablecoin in de cryptowereld. Andere Stablecoins zijn True USD (TUSD), Binance USD (BUSD), en USD Coin (USD).

Hoe blijft Tether op $1?

Hoewel Tether al eerder onder de $1 is gezakt, kan de Stablecoin zijn waarde behouden omdat hij gekoppeld is aan een bijpassende fiatvaluta en voor 100% gedekt wordt door de reserves van Tether.