Wat is Ripple (XRP)?

Ripple is een technologie die zowel als cryptocurrency en als digitaal betalingsnetwerk voor financiële transacties fungeert. Het werd voor het eerst uitgebracht in 2012 en werd mede opgericht door Chris Larsen en Jed McCaleb. Het belangrijkste proces van Ripple is een systeem voor de afwikkeling van betalingen, de uitwisseling van activa en geldtransfers dat lijkt op het SWIFT systeem voor internationale geld- en effectentransfers dat gebruikt wordt door banken en financiële tussenpersonen die over verschillende valuta’s handelen.

Het token dat voor de cryptocurrency wordt gebruikt is premined en maakt gebruik van het tickersymbool XRP. Technisch gezien is Ripple de naam van het bedrijf en het netwerk, en XRP is het cryptocurrency-token. De bedoeling van XRP is te dienen als een tussenmechanisme van uitwisseling tussen twee valuta’s of netwerken, als een soort tijdelijke afwikkelingslaag denominatie.

Belangrijke verklaringen

  • Ripple is een op blockchain gebaseerd digitaal betaalnetwerk en -protocol met een eigen cryptocurrency, XRP.
  • In plaats van gebruik te maken van blockchain mining, gebruikt Ripple een permissioned consensus mechanisme via een groep van bank-eigen servers om transacties te bevestigen.
  • Ripple transacties gebruiken minder energie dan Bitcoin, worden binnen enkele seconden bevestigd en kosten heel weinig, tegenover Bitcoin transacties die meer energie verbruiken, langer duren om te bevestigen, en hogere transactiekosten inhouden.
  • Ripple staat in de top 5 van meest waardevolle op blockchain gebaseerde tokens naar marktkapitalisatie.

Ripple begrijpen

Ripple werkt op een open-source en peer-to-peer gedecentraliseerd platform dat een naadloze overdracht van geld in elke vorm mogelijk maakt, of het nu gaat om USD, Yen, Euro’s, of cryptocurrencies als Litecoin, of Bitcoin. Op zijn website beschrijft Ripple zichzelf als een wereldwijd betalingsnetwerk en rekent het grote banken en financiële diensten tot zijn klanten. XRP wordt in zijn producten gebruikt om snelle omzetting tussen verschillende valuta’s te vergemakkelijken

Ripple als een digitaal hawala netwerk

Om te begrijpen hoe het systeem werkt, beschouw je een geldoverdracht structuur waarbij de twee partijen aan beide kanten van de transactie hun favoriete tussenpersonen gebruiken om het geld te ontvangen. In feite fungeert ripple als een digitale hawala dienst. Hawala is een informele methode om geld over te maken zonder dat er daadwerkelijk fysiek geld verplaatst wordt, vaak over grenzen heen.

Stel dat Peter $ 100 moet sturen naar David die in een andere stad woont. Peter overhandigt aan zijn plaatselijke agente, Kate, het geld dat naar David gestuurd moet worden, samen met een geheim wachtwoord dat David correct moet beantwoorden om het geld in zijn stad te ontvangen. Kate brengt Davids agente, Rose, op de hoogte van de details van de transactie – ontvanger, terug te betalen geld, en het wachtwoord. Als David Rose het juiste wachtwoord geeft, geeft Rose hem $100. Het geld komt echter van Rose’s rekening, wat betekent dat Kate aan Rose $100 schuldig zou zijn die later vereffend moet worden. Rose kan ofwel een dagboek bijhouden van al Kate’s schulden of IOU’s die Kate op een afgesproken dag zou betalen, ofwel tegen-transacties doen die de schuld in evenwicht zouden brengen. Bijvoorbeeld, als Rose ook Martin’s agent was en Martin $ 100 moest overmaken naar Itios wiens agent Kate is, zou dit de aan Rose verschuldigde $ 100 in evenwicht brengen, omdat Itios betaald zal worden van Kate’s rekening.

Hoewel het Ripple netwerk iets complexer is dan dit voorbeeld, demonstreert het voorbeeld de basis van hoe het Ripple systeem werkt. Uit het voorbeeld hierboven kun je zien dat vertrouwen nodig is om een transactie te starten – vertrouwen tussen Peter en Kate, Kate en Rose, en David en Rose. Ripple gebruikt een medium dat Gateway heet en dat dient als de schakel in de vertrouwensketen tussen twee partijen die een transactie willen doen. Gateway fungeert als de krediet tussenpersoon die valuta ontvangt en verzendt naar openbare adressen over het Ripple netwerk. Iedereen of elk bedrijf kan zich registreren en een gateway openen, die de registrant machtigt om als tussenpersoon op te treden voor het uitwisselen van valuta, het bewaren van liquiditeit, en het overmaken van betalingen op het netwerk.

Ripple’s digitale valuta XRP

De digitale munteenheid, XRP, fungeert als een brugmunt naar andere munteenheden. Ze maakt geen onderscheid tussen de ene fiat/cryptocurrency en de andere, en maakt het dus gemakkelijk om elke valuta tegen een andere in te wisselen. Elke valuta in het ecosysteem heeft zijn eigen toegangspoort. Als David Bitcoins wil als betaling voor de aan Peter verleende diensten, hoeft Peter niet per se Bitcoins te hebben. Hij kan de betaling naar zijn gateway sturen in Canadese dollars (CAD), en David kan Bitcoins van zijn gateway ontvangen. Er is niet één gateway nodig om een volledige transactie op gang te brengen, er kunnen meerdere gateways gebruikt worden, die een keten van vertrouwen vormen die over de gebruikers doorklinkt.

Het aanhouden van tegoeden bij een gateway stelt de gebruiker bloot aan tegenpartijrisico, een risico dat ook in het traditionele banksysteem duidelijk aanwezig is. Als de toegangspoort zijn IOU of aansprakelijkheid niet nakomt, kan de gebruiker de waarde van zijn bij die toegangspoort aangehouden geld verliezen. Gebruikers die een toegangspoort niet vertrouwen, kunnen dus transacties doen met een vertrouwde toegangspoort die op zijn beurt met de “onvertrouwde” toegangspoort handelt. Op deze manier zal de IOU bij de vertrouwde of kredietwaardig-gecertificeerde gateway zijn. Tegenpartijrisico is niet van toepassing op Bitcoins en de meeste andere altcoins, omdat de Bitcoin van een gebruiker niet de IOU of aansprakelijkheid van een andere gebruiker is.

Hoe Ripple werkt

Het Ripple netwerk werkt niet met een Proof-of-Work systeem zoals Bitcoin of een Proof-of-Stake systeem zoals Cardano. In plaats daarvan berusten transacties op een consensus protocol om rekeningsaldi en transacties op het systeem te valideren. De consensus werkt om de integriteit van het systeem te verbeteren door dubbel-spelen te voorkomen. Een Ripple gebruiker die een transactie met meerdere gateways initieert maar sluw dezelfde $100 naar de gateway systemen stuurt, zal alle transacties behalve de eerste verwijderd zien worden. Individuele gedistribueerde knooppunten beslissen bij consensus welke transactie het eerst gemaakt werd door een peiling te houden om de meerderheid van stemmen te bepalen. De bevestigingen zijn ogenblikkelijk en duren ruwweg vier seconden. Omdat er geen centrale autoriteit is die beslist wie een node mag opzetten en transacties mag bevestigen, wordt het Ripple platform als gedecentraliseerd beschreven.

Ripple houdt alle IOUs in een bepaalde valuta bij voor elke gebruiker of gateway. IOU tegoeden en transactiestromen die tussen Ripple portemonnees plaatsvinden zijn openbaar beschikbaar op het Ripple consensus grootboek. Maar ook al wordt de geschiedenis van financiële transacties openbaar vastgelegd en beschikbaar gemaakt op een blockchain, de gegevens zijn niet gekoppeld aan de ID of rekening van een individu of bedrijf. De openbare registratie van alle transacties (d.w.z. de blockchain) maakt de informatie echter vatbaar voor ontanonimiseringsmaatregelen.

Het Ripple betaalsysteem is vooral bedoeld voor gebruik door banken, hoewel individuele beleggers kunnen speculeren op de prijs van XRP.

Speciale overwegingen

Ripple verbetert enkele van de nadelen die aan traditionele banken worden toegeschreven. Transacties worden op het Ripple netwerk binnen enkele seconden afgewikkeld, ook al verwerkt het platform vaak miljoenen transacties. Dit in tegenstelling tot banken die er dagen of weken over kunnen doen om een overschrijving te voltooien. De vergoeding om transacties op Ripple uit te voeren is ook minimaal, met de minimale transactiekosten die nodig zijn voor een standaardtransactie vastgesteld op 0.00001 XRP, in vergelijking met de hoge vergoedingen die banken vragen voor het uitvoeren van grensoverschrijdende betalingen.

De ticker voor de tokens van Ripple is XRP. In mei 2021 is één XRP ongeveer $1,01 waard, en Ripple was de zesde grootste cryptocurrency naar marktkapitaal van ongeveer $46 miljard.