Wat is Proof-of-Stake (PoS)?

Het Proof-of-Stake (PoS) concept stelt dat iemand bloktransacties kan delven of valideren naar gelang hoeveel munten hij bezit. Dit betekent dat hoe meer munten een miner bezit, hoe meer mining kracht hij heeft.

Belangrijke verklaringen

  • Met Proof-of-Stake (PoS) kunnen cryptocurrency miners bloktransacties delven of valideren op basis van de hoeveelheid munten die een miner bezit.
  • Proof-of-Stake (PoS) werd gecreëerd als alternatief voor Proof-of-Work (PoW), dat het oorspronkelijke consensus algoritme in de Blockchain technologie is, dat gebruikt wordt om transacties te bevestigen en nieuwe blokken aan de keten toe te voegen.
  • Proof-of-Work (PoW) vereist enorme hoeveelheden energie, waarbij miners hun munten moeten verkopen om uiteindelijk de rekening te betalen; Proof-of-Stake (PoS) geeft mining kracht op basis van het percentage munten dat een miner bezit.
  • Proof-of-Stake (PoS) wordt gezien als minder riskant wat betreft de mogelijkheid voor miners om het netwerk aan te vallen, omdat het de compensatie zo structureert dat een aanval minder voordelig is voor de miner.
  • Bitcoin, de grootste cryptocurrency, werkt op Proof-of-Work in plaats van Proof-of-Stake.

Proof-of-Stake (PoS) begrijpen

Het Proof-of-Stake concept werd gecreëerd als alternatief voor het Proof-of-Work (PoW) concept, om inherente problemen in het laatste aan te pakken. Momenteel gebruiken alleen Altcoins het Proof-of-Stake concept. Wanneer een transactie wordt geïnitieerd, worden de transactiegegevens in een blok met een maximale capaciteit van 1 megabyte ingepast, en dan over meerdere computers of nodes op het netwerk gedupliceerd. De nodes zijn het bestuursorgaan van de blockchain en verifiëren de legitimiteit van de transacties in elk blok.

Om de verificatiestap uit te voeren, moeten de nodes of miners een rekenpuzzel oplossen, bekend als het Proof-of-Work probleem. De eerste miner die elk blok transactieprobleem ontcijfert, wordt beloond met een munt. Zodra een blok transacties geverifieerd is, wordt het toegevoegd aan de blockchain, een openbaar transparant grootboek.

Hoe Proof-of-Stake mining kracht aanpakt

Mining vergt veel rekenkracht om verschillende cryptografische berekeningen uit te voeren om de rekenopgaven te ontsluiten. De rekenkracht vertaalt zich in een grote hoeveelheid elektriciteit en stroom die nodig is voor de Proof-of-Work.

In 2015 werd geschat dat één Bitcoin transactie de hoeveelheid elektriciteit nodig had om 1,57 Amerikaanse huishoudens per dag van stroom te voorzien. Dat aantal is sindsdien alleen maar gestegen. Volgens de Bitcoin Electricity Consumption Index van de Universiteit van Cambridge verbruikt Bitcoin ongeveer 119,9 terawatt-uur per jaar, wat meer is dan landen als de Verenigde Arabische Emiraten en Nederland jaarlijks verbruiken.fiat geld, wat tot een neerwaartse beweging van de prijs van de cryptocurrency zou leiden.

De Proof-of-Stake (PoS) probeert dit probleem aan te pakken door mining kracht toe te schrijven aan het aandeel munten dat een miner bezit. Op deze manier, in plaats van energie te verbruiken om PoW puzzels te beantwoorden, wordt een PoS miner beperkt tot het delven van een percentage transacties dat in verhouding staat tot zijn eigendomsaandeel. Bijvoorbeeld, een miner die 3% van de beschikbare munten bezit, kan theoretisch slechts 3% van de blokken mijnen.

De eerste cryptocurrency die de PoS methode toepaste was Peercoin. Nxt, Blackcoin, en ShadowCoin volgden al snel.

Risico van netwerkaanval

Bitcoin gebruikt een PoW systeem en is als zodanig vatbaar voor een mogelijke Tragedy of Commons. De Tragedy of Commons verwijst naar een toekomstig moment waarop er minder Bitcoin miners beschikbaar zullen zijn omdat er weinig tot geen blokbeloningen meer te verdienen zijn met mijnen. De enige vergoedingen die dan nog verdiend worden zullen komen van transactiekosten, die mettertijd ook zullen afnemen naarmate gebruikers ervoor kiezen lagere vergoedingen voor hun transacties te betalen.

Met minder miners dan nodig voor het delven van munten, wordt het netwerk kwetsbaarder voor een 51% aanval. Van een 51% aanval is sprake wanneer een miner of mining pool 51% van de rekenkracht van het netwerk in handen heeft en frauduleuze transactieblokken voor zichzelf creëert terwijl hij de transacties van anderen in het netwerk ongeldig maakt.

Met een PoS zou de aanvaller 51% van de cryptocurrency moeten bemachtigen om een 51% aanval uit te voeren. De Proof-of-Stake vermijdt dit door het voor een miner met een belang van 51% in een cryptocurrency nadelig te maken om het netwerk aan te vallen. Hoewel het moeilijk en duur zou zijn om 51% van een gerenommeerde digitale munt te vergaren, zou een miner met een belang van 51% in de munt er geen belang bij hebben een netwerk aan te vallen waarin hij een meerderheidsaandeel heeft.

Als de waarde van de cryptocurrency daalt, betekent dit dat de waarde van hun bezit ook daalt, en dus zou de eigenaar van het meerderheidsbelang meer gestimuleerd worden om een veilig netwerk in stand te houden.

Naast Bitcoin, Litecoin (LTC), gebruikt ook Dogecoin (DOGE) de PoW methode. Cardano (ADA) is een voorbeeld van een cryptocoin die de PoS methode gebruikt. Sommige munten zoals Peercoin (PPC) gebruiken een gemengd systeem waarin beide methoden verwerkt zijn. Momenteel is Ethereum (ETH) bezig over te schakelen op een PoS systeem.

Bitcoin, de grootste cryptocurrency, werkt eerder op Proof-of-Work dan op Proof-of-Stake.

Proof-of-Stake FAQs

Wat is Proof-of-Stake (bewijs van inzet)?

Het Proof-of-Stake (PoS) concept stelt dat iemand bloktransacties kan delven of valideren naar gelang hoeveel munten hij bezit.

Wat is het verschil tussen Proof-of-Work en Proof-of-Stake?

Proof-of-Stake (PoS) werd gecreëerd als alternatief voor Proof-of-Work (PoW), dat het oorspronkelijke consensus algoritme in de Blockchain technologie is, dat gebruikt wordt om transacties te bevestigen en nieuwe blokken aan de keten toe te voegen.

Welke munten gebruiken Proof-of-Stake?

Cardano, Polygon, Tezos, Polkadot, EOS en in de toekomst Ethereum gebruiken allemaal Proof-of-Stake.

Is Proof-of-Stake veilig?

Proof-of-Stake (PoS) wordt gezien als minder riskant wat betreft de mogelijkheid voor miners om het netwerk aan te vallen, omdat het de compensatie zo structureert dat een aanval minder voordelig is voor de miner.

Zou Bitcoin kunnen overstappen op Proof-of-Stake?

Logistiek gezien is er een discussie dat het bijna onmogelijk is dat Bitcoin overgaat op Proof-of-Stake vanwege enkele technische uitdagingen die de overgang met zich meebrengt, wat echt nadelig zou zijn voor degenen die op dit moment de meeste moeite in Bitcoin hebben gestoken. Maar in theorie voorspellen velen, waaronder de oprichter van de Zwitserse cryptocurrency makelaar Bitcoin Suisse, dat Bitcoin uiteindelijk over zal gaan op een Proof-of-Stake model.