Wat is Polygon (MATIC) en waarom het belangrijk is voor Ethereum?
Polygon, vroeger bekend als Matic Network, is een interoperabiliteits- en schaalbaarheidsraamwerk voor het bouwen van Ethereum-compatibele blockchains.
In februari 2021 kreeg Ethereum laag 2 schalingsoplossing Matic Network een rebranding als Polygon – een interoperabel blockchain schalingsraamwerk.
Hier onderzoeken we wat Polygon beoogt, en hoe het verschilt van blockchain interoperabiliteits projecten zoals Polkadot en Cosmos.
Belangrijkste verklaringen
- Polygon, vroeger bekend als Matic Network, is een interoperabiliteits- en schaalbaarheidsraamwerk voor het bouwen van Ethereum-compatibele blockchains.
- Het is nog steeds gecentreerd rond het MATIC token, dat gebruikt wordt voor governance, staking, en gas fees.
Wat is Polygon?
Voorheen bekend als Matic Network, is Polygon een raamwerk voor het bouwen van onderling verbonden blockchain netwerken.
Het probeert enkele van Ethereum’s belangrijkste beperkingen aan te pakken – waaronder zijn doorvoer, slechte gebruikerservaring (hoge vergoedingen en vertraagde transacties), en gebrek aan gemeenschapsbestuur – met behulp van een nieuwe sidechain oplossing.
In plaats van een eenvoudige schalingsoplossing te zijn zoals zijn voorganger Matic Network – dat een technologie gebruikt die Plasma heet om transacties off-chain te verwerken alvorens ze op de Ethereum hoofdketen af te ronden – is Polygon ontworpen als een volledig platform voor het lanceren van interoperabele blockchains.
Via Polygon kunnen ontwikkelaars vooraf ingestelde blockchain netwerken lanceren met eigenschappen die op hun behoeften zijn afgestemd. Deze kunnen verder worden aangepast met een groeiende reeks modules, waarmee ontwikkelaars soevereine blockchains kunnen maken met meer specifieke functionaliteit.
Hoe werkt Polygon?
De architectuur van Polygon kan het best omschreven worden als een vier-lagig systeem dat bestaat uit de Ethereum laag, de beveiligingslaag, de Polygon netwerken laag, en de uitvoeringslaag.
De Ethereum laag is in wezen een verzameling slimme contracten die op Ethereum geïmplementeerd worden. Deze slimme contracten regelen zaken als transactie finaliteit, staking, en communicatie tussen Ethereum en de verschillende Polygon ketens. De beveiligingslaag loopt zij aan zij met Ethereum en biedt een “validators as a service” rol, waardoor ketens van een extra beveiligingslaag kunnen profiteren. Zowel de Ethereum als de beveiligingslaag zijn optioneel.
Een sidechain is een semi-onafhankelijke blockchain die samenwerkt met een bijbehorende “hoofdketen” – meestal om de snelheid of mogelijkheden ervan te verbeteren.
Daarbuiten zijn er twee verplichte lagen. De eerste is de Polygon netwerken laag, dat is het ecosysteem van blockchain netwerken die op Polygon gebouwd zijn. Elk daarvan heeft zijn eigen gemeenschap en is verantwoordelijk voor het afhandelen van lokale consensus en het produceren van blokken. De tweede is de Uitvoeringslaag, dat is Polygon’s Ethereum Virtual Machine (EVM) implementatie die gebruikt wordt voor het uitvoeren van slimme contracten.
Ketens die op Polygon worden gelanceerd zijn in staat zowel met elkaar als met de Ethereum hoofdketen te communiceren dankzij Polygon’s arbitraire mogelijkheden om berichten door te geven. Dit maakt allerlei nieuwe use-cases mogelijk, zoals interoperabele gedecentraliseerde toepassingen (DApps) en de eenvoudige uitwisseling van waarde tussen uiteenlopende platforms.
Polygon: Ethereum’s internet van Blockchains
Polygon is ontworpen om een toekomst mogelijk te maken waarin verschillende blockchains niet langer als afgesloten silo’s en eigen gemeenschappen opereren, maar in plaats daarvan als netwerken die in een breder onderling verbonden landschap passen.
Haar doel op lange termijn is een open, grenzeloze wereld mogelijk te maken waarin gebruikers naadloos met gedecentraliseerde producten en diensten kunnen interageren zonder eerst door tussenpersonen te moeten navigeren. Het wil een knooppunt creëren waar verschillende blockchains gemakkelijk op kunnen aansluiten, en tegelijk een aantal van hun individuele beperkingen – zoals hoge kosten, gebrekkige schaalbaarheid, en beperkte beveiliging – overwinnen.
Polygon gebruikt een verscheidenheid aan technologieën om deze uitgebreide visie te bereiken, deze omvatten:
- POS Keten: De belangrijkste keten van Polygon is een Ethereum sidechain die bekend staat als de Matic POS Chain, die een Proof-of-Stake (PoS) beveiligingslaag toevoegt aan blockchains die op Polygon gelanceerd worden.
- Plasma Chains: Polygon maakt gebruik van een schalingstechnologie die Plasma heet, om activa tussen de hoofdketen en kinderketens te verplaatsen via Plasma bruggen.
- ZK-rollups: Een alternatieve schalingsoplossing die gebruikt wordt om een groot aantal overdrachten buiten de keten te bundelen in een enkele transactie, waarbij zero-knowledge proofs gebruikt worden voor het laatste publieke record op de Ethereum hoofdketen.
- Optimistische rollups: Een oplossing die bovenop Ethereum loopt om bijna onmiddellijke transacties mogelijk te maken door het gebruik van “fraude bewijzen”.
Zoals je misschien gemerkt hebt, is Polygon van plan meer dan één schalingsoplossing in te bouwen, in overeenstemming met zijn doel om toetredingsdrempels te minimaliseren door te proberen de transactiekosten tot een absoluut minimum te beperken. Door een meervoudige aanpak van het schalingsprobleem dekt Polygon zich in, mocht een andere schalingsoplossing zijn doel niet bereiken.
Wat is er zo bijzonder aan?
Het Polygon project is een van de meer recente pogingen tot interoperabiliteit en schaalvergroting van blockchain, en is ontworpen om enkele van de vermeende beperkingen van interoperabiliteitsprojecten als Polkadot en Cosmos aan te pakken.
Ten eerste is het compatibel met de Ethereum Virtual Machine, wat het benaderbaar maakt voor wie gewend is apps op Ethereum te bouwen en in Solidity te programmeren; zijn rivaal Cosmos gebruikt een op WASM gebaseerde virtuele machine.
Voor een ander is Polygon’s gedeelde beveiligingsmodel geheel optioneel; soevereine platforms hoeven geen onafhankelijkheid of flexibiliteit op te offeren omwille van extra beveiliging als die niet nodig is. Het beweert ook flexibel genoeg te zijn om er elke schaalbaarheidsoplossing in op te nemen – buiten de huidige Plasma ketens, ZK-rollups, en optimistische rollups die gepland zijn.
Er zijn al allerlei projecten gelanceerd die gebruik maken van Polygon’s schalingstechnologie, waaronder:
- EasyFi – een gedecentraliseerd leen- en uitleenplatform met ondersteuning voor leningen met onderpand.
- Aavegotchi – een DeFi handelsspel gebaseerd rond niet-fungibele tokens (NFTs).
Wat is MATIC token?
Hoewel Polygon de door Matic Network neergelegde visie drastisch heeft uitgebreid, gebruikt het nog steeds hetzelfde nutstoken, bekend als MATIC.
Het MATIC token wordt gebruikt voor allerlei doeleinden in het Polygon ecosysteem, waaronder deelnemen aan netwerkbestuur door te stemmen over Polygon Verbeteringsvoorstellen (PIP’s), bijdragen aan de veiligheid via staking, maar ook het betalen van gasgeld.
Vanaf maart 2021 is nog niet opgehelderd of het MATIC token enig aanvullend nut zal hebben in de bredere visie van Polygon.
Waar en hoe kun je MATIC kopen?
Het MATIC token is momenteel een van de top 20 grootste cryptocurrencies door marktkapitalisatie en profiteert van een uitstekende liquiditeit. Het is te koop en te verhandelen op een groot aantal cryptocurrency beurzen, waaronder tier 1 platforms als Coinbase Pro, Binance, Huobi Global, en Poloniex, en ook de populaire gedecentraliseerde beurs Uniswap.
Als je wat MATIC in handen wilt krijgen, lees je hier hoe je dat doet met Binance – een van de uitwisselingen met de hoogste liquiditeit voor het activum. Voor het doel van deze handleiding laten we je zien hoe je MATIC kunt kopen met je pinpas of creditcard:
- Eerst moet je een Binance account aanmaken of inloggen op je reeds bestaande account.
- Eenmaal ingelogd ga je met je muis over de “Buy Crypto” optie bovenaan de site, en kies je de Credit/Debit Card optie.
- Kies rechts je betalingsvaluta en voer het bedrag in dat je aan MATIC wilt besteden. Kies dan MATIC uit de lijst van beschikbare cryptocurrencies in het uitklapmenu. Als je tevreden bent met je bestelgegevens, klik je op de “Buy MATIC” knop.
- Als je de identiteitscontrole nog niet voltooid hebt, moet je dat nu doen. Volg de stappen op het scherm om je identiteit te laten verifiëren. Dit proces duurt meestal slechts enkele minuten, waarna je het hieronder getoonde betaalscherm ziet.
- Voor de laatste stap voer je je betalingsgegevens in en klik je op de “Pay now” knop. Je bestelling wordt dan verwerkt tegen de best beschikbare koers, en je MATIC wordt direct in je portemonnee van je Binance account afgeleverd.
Dat is het! Je bent nu de eigenaar van MATIC.
De toekomst
De race is begonnen om als eerste interoperabiliteitsoplossing volledig live te gaan. Polygon’s Proof-of-Stake keten en Plasma schalingsoplossing zijn live, maar ontwikkelaars kunnen hun eigen standalone of gedeelde beveiligingsketens nog niet op Polygon lanceren zolang deze functies nog niet vrijgegeven zijn. Evenzo zijn noch ZK-rollups noch optimistische rollups op het netwerk gelanceerd, waarbij Plasma momenteel de enige schalingsoplossing is die op Polygon beschikbaar is.
Polygons rivalen haasten zich ook om met hun aanbod live te gaan. Vanaf maart 2021 moet Polkadot nog publieke parachains lanceren; en terwijl de Stargate upgrade van Cosmos de lancering van zijn Interblockchain Communicatie Protocol (IBC) heeft gezien, zal het pas volledig operationeel worden als IBC transacties op het netwerk mogelijk worden gemaakt.
🔥 We are thrilled to announce @OPTprotocol's first product, OpenMarket, will launch on Polygon!
🔮 OpenMarket enables anyone to speculate on virtually anything, combined with an intuitive UI that is designed to promote social interactions and a built-in AMM all under one roof. pic.twitter.com/DuerqnlH67
— Polygon (@0xPolygon) March 5, 2021
Gezien het feit dat Polygon pas in februari 2021 werd aangekondigd, is er nog geen routekaart waarin gedetailleerd staat hoe de ontwikkeling ervan zal verlopen of welke functies voorrang zullen krijgen. Het team achter Polygon is echter druk bezig geweest met het smeden van partnerschappen met o.a. Mogul Productions, Umbria, Atari, en OpenPredict – dat van plan is zijn eerste speculatiemarkten product op Polygon te lanceren.