Wat is Monero (XMR)?

Monero is een digitale munt die een hoge mate van anonimiteit biedt voor gebruikers en hun transacties. Net als Bitcoin is Monero een gedecentraliseerde peer-to-peer cryptocurrency, maar anders dan Bitcoin wordt Monero gekarakteriseerd als een anoniemer of meer op privacy gericht digitaal geld.

Belangrijkste verklaringen

  • Monero is een populaire op blockchain gebaseerde cryptocurrency, of altcoin.
  • Monero heeft verschillende privacy-verhogende functies die Bitcoin verbeteren.
  • Net als Bitcoin is Monero open source en ontstaan uit gedecentraliseerde, grass-roots ontwikkeling.

Monero begrijpen

Monero ontstond als een grassroots beweging zonder pre-mine en zonder VC financiering, en werd in april 2014 gelanceerd als een hard fork van Bytecoin. Een harde vork ontstaat wanneer een oorspronkelijke cryptocurrency in tweeën wordt gesplitst om een andere versie te maken, wat mogelijk wordt gemaakt door de open bron formaten die in de meeste cryptocurrency ontwerpen overheersen. De meeste forks worden gevormd om gebreken van de moedervaluta aan te pakken en betere alternatieven te creëren.

Monero’s populariteit in de cryptowereld is vooral gestegen door zijn anonimiserende eigenschap. Alle gebruikers van cryptocurrency krijgen een openbaar adres of sleutel, die voor elke gebruiker uniek is. Bij Bitcoin laat de ontvanger de munten naar zijn adres overbrengen, dat hij aan de verzender moet prijsgeven. De verzender kan zien hoeveel Bitcoins de ontvanger heeft, zodra hij kennis heeft van het publieke adres van de ontvanger van het fonds. Via de Bitcoin blockchain worden alle munten die van de verzender naar de ontvanger worden overgebracht geregistreerd en openbaar gemaakt.

Transacties met Monero geven de verzender echter geen zicht op de bezittingen van de ontvanger, ook al kent de verzender het publieke adres van de ontvanger. Monero transacties zijn niet te koppelen en niet te traceren. Munten die naar een ontvanger worden gestuurd, worden omgeleid via een adres dat willekeurig wordt aangemaakt om specifiek voor die transactie te worden gebruikt.

Het Monero grootboek registreert, in tegenstelling tot blockchain, niet de werkelijke sluipadressen van verzender en ontvanger, en het eenmalig aangemaakte adres dat wordt geregistreerd is niet gekoppeld aan het werkelijke adres van een van beide partijen. Daarom zou iemand die Monero’s ondoorzichtige grootboek onderzoekt, niet in staat zijn de adressen en personen op te sporen die bij een vroegere of huidige transactie betrokken waren.

Monero functies

Monero heeft ook een functie die de ringhandtekening heet, en die de bronnen van het geld versluiert zodat ze vrijwel onvindbaar zijn voor de partijen die bij de overdracht betrokken zijn. De ringhandtekening zorgt ervoor dat elke Monero transactie tussen twee partijen gegroepeerd wordt met andere meervoudige transacties die tussen andere niet-verwante partijen plaatsvinden.

Dit betekent dat het geld van de ontvanger vermengd wordt met de transacties van andere Monero gebruikers, en willekeurig over de lijst van transacties wordt verplaatst, waardoor het exponentieel moeilijk wordt om tot de bron of ontvanger te worden getraceerd. De ringhandtekening ontcijfert ook het werkelijke bedrag dat met een transactie gemoeid is. Merk op dat de ringhandtekening verschilt van de meng- en coinjoin anonimiseringstechniek die door andere cryptocurrencies die naar anonimiteit wedijveren wordt toegepast.

Tenslotte heeft Monero een aparte manier om transacties te verwerken door het overgemaakte bedrag in meerdere bedragen te splitsen, en elk gesplitst bedrag als een aparte transactie te behandelen. Bijvoorbeeld, een gebruiker die 100 XMR (Monero’s munteenheid) overmaakt naar een koper zou het bedrag gesplitst zien in zeg, 49 XMR, 39 XMR, en 12 XMR, in totaal 100 XMR.

Elk daarvan wordt apart behandeld en voor elk van de gesplitste bedragen wordt een uniek eenmalig adres aangemaakt. Met de ringhandtekening wordt elk van deze gesplitste bedragen vermengd met andere transacties die natuurlijk ook gesplitst zijn, waardoor het uiterst moeilijk is de precieze mix van 100 XMR te identificeren die aan de ontvanger toebehoort.

Het valutasymbool voor Monero is XMR, en het meervoud van Monero is Moneroj.

Monero, privacy, en populariteit

Monero maakt transparantie mogelijk naar goeddunken van de gebruikers. Alle gebruikers hebben een weergavesleutel die gebruikt kan worden om toegang te krijgen tot een account met de bijbehorende privésleutel. Een gebruiker kan zijn kijksleutel aan geselecteerde partijen geven met beperkingen zoals toegang om het bezit van de rekening te bekijken maar zonder de mogelijkheid om geld op de rekening uit te geven, toegang tot alle historische en lopende transacties of toegang tot alleen specifieke transacties op de rekening. Tot de geselecteerde partijen behoren ouders die de view keys nodig kunnen hebben om de transacties van hun kinderen te controleren en accountants die de gebruiker toegang zou willen geven om zijn rekeningbezit en -waarde te controleren.

Naast de kijksleutel hebben gebruikers ook een “bestedingssleutel” die een geselecteerde entiteit met wie de gebruiker de sleutel deelt, machtigt om geld van de rekening uit te geven of over te maken. Net als de zichtsleutel is de bestedingsleutel 64 tekens lang en bestaat uit alfabetten en cijfers.

De populariteit van Monero is gegroeid, niet alleen voor de bedoeling om illegale activiteiten op de ondergrondse markt te ontplooien, maar ook voor personen die gewoon anoniem online goederen en diensten willen kunnen verwerven. Personen die geen ongevraagde advertenties op basis van hun uitgavengewoonten willen van digitale marketeers, rijken die vaak het doelwit zijn van cybercriminelen, personen die seksspeeltjes kopen, en zieke personen die hun medicijnen liever anoniem online kopen zijn een paar voorbeelden van gebruikers die Monero’s unieke privacy platform verkiezen boven Bitcoin’s transparante grootboek.