Wat is Litecoin (LTC)?

Litecoin is een alternatieve cryptocurrency die in oktober 2011 werd gecreëerd door Charles “Charlie” Lee. Litecoin is een vork van Bitcoin. Net als Bitcoin is Litecoin gebaseerd op een open-source wereldwijd betaalnetwerk dat niet door een centrale autoriteit gecontroleerd wordt. Litecoin verschilt van Bitcoin in aspecten als een snellere blokgeneratiesnelheid en het gebruik van Scrypt als een Proof-of-Work systeem.

Belangrijke verklaringen

  • Litecoin is een vroege altcoin, ontwikkeld door voormalig Google ingenieur Charlie Lee in 2011.
  • Het wordt wel het zilver tegen het goud van Bitcoin genoemd, en was op zijn hoogtepunt de op twee na grootste cryptocurrency naar marktkapitalisatie.
  • Omdat de structuur lijkt op die van Bitcoin, werd het gebruikt als testnet of proeftuin voor verbeteringen die later op Bitcoin werden toegepast.

Litecoin begrijpen

Charlie Lee is een afgestudeerde aan het Massachusetts Institute of Technology en een voormalig Google ingenieur die in 2011 geïnteresseerd raakte in Bitcoin. Volgens Lee, “speelde ik in oktober 2011 met de Bitcoin code basis, en ik denk dat het er in het kort op neer kwam dat ik gewoon probeerde om … een vork van Bitcoin te maken. Het was vooral een leuk nevenproject”.

Scrypt Bewijs-van-Werk algoritme

Scrypt is een op wachtwoorden gebaseerde sleutelafleiding. Volgens Tarsnip werd “de scrypt sleutelafleidingsfunctie oorspronkelijk ontwikkeld voor gebruik in het Tarsnap online backup systeem en is ontworpen om veel veiliger te zijn tegen hardware brute-force aanvallen dan alternatieve functies zoals PBKDF2 of bcrypt”.

Scrypt werd door Lee speciaal ontwikkeld om grootschalige, op maat gemaakte hardware aanvallen op de munt moeilijker te maken. Bitcoin’s SHA-256 algoritme heeft niet veel random access memory (RAM) nodig als belemmering voor parallelle verwerking, terwijl Scrypt dat wel heeft.

In het begin van de jaren 2010, toen mijnbouwoperaties gespecialiseerde hardware ontwikkelden, zoals het toepassingsspecifieke circuit (ASIC) om SHA-256 hashing op te lossen, leek het erop dat Bitcoin kwetsbaar was voor zo’n aanval. Door Litecoin’s consensus algoritme geheugenintensief te maken, probeerde Lee de hardware wapenwedloop te dwarsbomen, hoewel dat in de praktijk niet gebeurde omdat de opkomst van GPU’s de behoefte aan meer RAM beantwoordde.

Hoe is Litecoin anders dan Bitcoin?

Het belangrijkste onderscheid tussen Litecoin en Bitcoin zijn de verschillende cryptografische algoritmen die ze gebruiken. Bitcoin gebruikt het SHA-256 algoritme, terwijl Litecoin gebruik maakt van een nieuwer algoritme, dat Scrypt heet.

Litecoin heeft enkele inherente voordelen ten opzichte van Bitcoin. Het werd opgericht met het doel prioriteit te geven aan transactiesnelheid, en dit is een belangrijke reden voor zijn populariteit. De gemiddelde bevestigingstijd van het Bitcoin netwerk bedraagt momenteel iets minder dan negen minuten per transactie, terwijl die van Litecoin ruwweg 2,5 minuten bedraagt. Litecoin’s netwerk kan meer transacties aan door zijn kortere blokgeneratietijd.

Zowel Bitcoin als Litecoin hebben vaste voorraden. De voorraad van Bitcoin is echter beperkt tot slechts 21 miljoen munten, terwijl de totale vaste voorraad van Litecoin 84 miljoen munten bedraagt.

Plannen voor Litecoin

Litecoin heeft sinds zijn lancering verschillende functies ingevoerd die bedoeld zijn om de transactiesnelheid te verbeteren zonder de veiligheid en integriteit van het netwerk in gevaar te brengen.

SegWit

SegWit of Segregated Witness werd voor het eerst voorgesteld voor Bitcoin in 2015. Het werkt door de digitale signaalgegevens buiten het basisblok in de blockchain te scheiden. SegWit werd ontwikkeld om het schaalbaarheidsprobleem van Bitcoin aan te pakken, maar het voorstel riep diepe controverse op binnen de Bitcoin gemeenschap.

In 2017 nam Litecoin SegWit over, en vanwege de gelijkenis van Litecoin met Bitcoin, werkte het als een proeftuin of testnet voor de levensvatbaarheid van SegWit op het grotere Bitcoin netwerk. De test was een succes, en Bitcoin nam daarna SegWit over. Sommige tegenstanders van de invoering van SegWit die pleitten voor grotere Bitcoin blokgroottes creëerden een Bitcoin hard fork die resulteerde in Bitcoin Cash.

Bliksem Netwerk

Het Lightning Network is een tweedelaagstechnologie voor Bitcoin die microbetaalkanalen gebruikt om de mogelijkheden van de blockchain om transacties uit te voeren op te schalen.

Vergelijkbaar met het SegWit voorbeeld is de implementatie van het Lightning Network op Litecoin een testnet geweest om te bewijzen dat vernieuwingen op Bitcoin mogelijk zijn. Charlie Lee heeft ook betoogd dat wanneer “de Bitcoin blockchain overbelast is en de kosten hoog zijn, het gemakkelijk is om Litecoin te gebruiken om op het Lightning Network in te stappen”.

MimbleWimble

MimbleWimble is een privacy protocol dat voortbouwt op vertrouwelijke transacties die informatie zoals transactiebedragen versleutelen of versluieren. Er wordt beweerd dat MimbleWimble de blocksize kan verkleinen en de schaalbaarheid kan vergroten. Begin 2019 kondigde Charlie Lee aan dat Litecoin de ontwikkeling van MimbleWimble zou voortzetten, en vanaf begin 2021 is de ontwikkeling aan de gang.

Litecoin FAQs

Wat is Litecoin en hoe werkt het?

Litecoin is een peer-to-peer virtuele valuta, wat betekent dat ze niet door een centrale autoriteit wordt bestuurd. Het netwerk van Litecoin biedt onmiddellijke, bijna-nul kostende betalingen die door personen of instellingen over de hele wereld kunnen worden uitgevoerd. Bitcoin, Litecoin, en veel andere cryptocurrencies gebruiken het Proof-of-Work (PoW) algoritme om hun netwerken te beveiligen. In principe vereist PoW dat een partij aan alle andere deelnemende partijen in het netwerk bewijst dat een vereiste hoeveelheid rekenkracht is besteed.

Waar wordt Litecoin voor gebruikt?

Litecoin kan gebruikt worden als betaalmiddel om overal ter wereld mensen te betalen zonder dat een tussenpersoon de transactie hoeft te verwerken.

Wanneer werd Litecoin voor het laatst gehalveerd?

Net als bij Bitcoin gaat het maken van Litecoin munten gepaard met een proces dat mining heet. Voor hun deelname aan het delven worden mijnwerkers beloond met Litecoin. Een Litecoin halvering verwijst naar een geval van halvering van de hoeveelheid Litecoin beloningen die mijnwerkers voor elk blok krijgen.

Litecoin halvingen hebben tot doel de koopkracht van Litecoin te behouden. De laatste Litecoin halvering vond plaats op 5 augustus 2019. Op deze datum werd de mijnwerkersbeloning verlaagd van 25 Litecoins per blok tot 12,5 Litecoins per blok.

Hoeveel Litecoins zijn er nog over?

Er zullen uiteindelijk nog maar 84 miljoen Litecoins in omloop zijn. In. Mei 2021 waren er 66.752.415 Litecoins in omloop.

Conclusie

Als een munteenheid eenmaal een kritische massa van gebruikers bereikt die er vertrouwen in hebben dat de munt inderdaad is wat ze voorstelt en waarschijnlijk haar waarde niet zal verliezen, kan ze zich handhaven als betaalmiddel. Litecoin is nog lang niet universeel aanvaard. Maar naarmate cryptocurrencies meer geaccepteerd worden en hun waarde stabiliseert, zullen een of twee ervan – mogelijk inclusief Litecoin – zich ontpoppen als de standaard munteenheden van het digitale rijk.