Wat is Koude Opslag voor Bitcoin?

Sinds de lancering van Bitcoin in 2009 is de wereld van cryptocurrencies groter en populairder geworden, vooral de laatste jaren. Er is een toename in het gebruik en de acceptatie van virtuele munten, naast een groeiend aantal tokens en investeerders. Met de toename van de bekendheid is echter ook het aantal diefstallen, fraude en hacking toegenomen. Omdat het regelgevend kader van virtuele valuta’s troebel blijft, is er voor eigenaars vaak geen verhaal mogelijk in geval van fraude of diefstal.

De verantwoordelijkheid voor het veilig bewaren van Bitcoins ligt dus meestal bij de belegger. Gebruikers moeten beslissen hoe ze Bitcoins en andere cryptocurrency tokens op de veiligste, meest beveiligde manier kunnen bewaren, terwijl ze toch toegang tot die tokens hebben als dat nodig is. Waar moet je Bitcoin bewaren? Technisch gezien nergens, want het zijn eigenlijk niet de Bitcoins die op dezelfde manier bewaard worden als een fysieke opslagplaats van waarde zoals goud. Sterker nog, Bitcoin als netwerk zijn eigenlijk helemaal geen individuele fysieke munten, maar het staat dichter bij een stuk computersoftware. Hieronder bekijken we wat gebruikers moeten weten over het bewaren van Bitcoin en hoe ze hun bezit veilig kunnen houden met een systeem dat bekend staat als Koude Opslag (engl. Cold Storage).

Grondbeginselen van Bitcoin wallets

Voor we Cold Storage kunnen begrijpen, moeten we eerst het concept van een Bitcoin wallet verkennen. Voor de gebruiker van cryptocurrency werken wallets op een enigszins vergelijkbare manier als fysieke wallets waarin contant geld wordt bewaard. Ze kunnen opgevat worden als een opslagplaats voor cryptocurrency tokens. In de meeste gevallen zijn wallets echter geen fysieke voorwerpen, en de Bitcoin die ze bevatten evenmin. Het zijn eerder digitale opslagmiddelen die zowel een publieke sleutel als een private sleutel hebben. Deze sleutels zijn reeksen cryptografische tekens die nodig zijn om overdrachten van Bitcoin naar of uit de wallet in kwestie te voltooien. De publieke sleutel, analoog aan een gebruikersnaam, identificeert de wallet, zodat andere partijen weten waar ze bij een transactie munten naartoe kunnen overbrengen. De private sleutel, analoog aan een wachtwoord, is de speciale toegangscode van de eigenaar van de wallet en fungeert als beveiliging om te helpen verzekeren dat anderen geen toegang kunnen krijgen tot de Bitcoin die erin opgeslagen is.

Er zijn verschillende manieren om een Bitcoin wallet te beveiligen, de populaire zijn versleuteling, back-up, multisig en Cold Storage; geen enkele is echter onfeilbaar. De eerste manier is je wallet te versleutelen door een sterk wachtwoord te gebruiken. De tweede manier is het maken van een backup van de wallet. Zelfs een computerstoring kan al tot verlies van Bitcoins leiden, laat staan hacken. Multisig is een andere methode is om Bitcoins te beschermen. Het houdt in dat een transactiesysteem met meerdere handtekeningen wordt opgezet, waarbij meer mensen (meestal minstens 2 of 3) de fondsen moeten goedkeuren die worden vrijgegeven.

Wat is Koude Opslag?

Hoewel wallets enige mate van veiligheid bieden, is er, als de private sleutel onderschept of gestolen wordt, vaak maar weinig dat de eigenaar van de wallet kan doen om weer toegang te krijgen tot de munten erin. Een mogelijke oplossing voor dit beveiligingsprobleem is Cold Storage.

Cold Storage wordt vaak gezien als nog veiliger dan een traditionele wallet. Het houdt in dat Bitcoins offline bewaard worden – dat wil zeggen, geheel los van elke toegang tot het Internet. Door Bitcoins offline te bewaren wordt de dreiging van hackers aanzienlijk verminderd. Je hoeft je geen zorgen te maken dat een hacker digitale toegang tot een wallet krijgt als de wallet zelf niet online is.

De methode van Cold Storage is minder handig dan versleutelen of een back-up nemen, omdat het voor gebruikers moeilijker kan zijn bij hun munten te komen. Veel Bitcoin bezitters die Cold Storage gebruiken houden dus een deel van de munten in een standaard wallet voor gewone uitgaven en stoppen de rest in een Cold Storage apparaat. Dit vermindert de moeite om af en toe munten uit de Cold Storage te graaien voor dagelijks gebruik. De praktijk van het splitsen van de reserves wordt typisch gevolgd door beurzen die het kopen en verkopen van cryptocurrencies vergemakkelijken. Deze platforms handelen met enorme aantallen Bitcoins (en andere cryptocurrencies) en zijn vaak uitstekende doelwitten voor hackers. Om zo min mogelijk verlies te lijden bij inbreuken op de beveiliging, kiezen zulke platforms er soms voor om een meerderheid van hun tokens in Cold Storage te bewaren. Deze beurzen kennen de opname trends en houden dus alleen die hoeveelheid op de server om aan de eisen te voldoen.

Methoden van koude opslag

De veel gebruikte methoden van koude opslag zijn:

Paper Wallet

Een Paper Wallet is een manier om je tegen hackers of computerstoringen te beschermen en houdt in dat de publieke en private sleutels op papier worden afgedrukt. Bovendien kan een Paper Wallet een QR code hebben die gescand en aan een software wallet toegevoegd kan worden om snelle transacties te doen. Omdat het papier alle relevante informatie bevat die nodig is om de munten uit te geven, is de veiligheid ervan van cruciaal belang. Het is meestal een goed idee om de Paper Wallet zowel te versleutelen als te dupliceren voor meer veiligheid.

Hardware wallets

Opslagmedia zoals een USB schijf worden ook gebruikt om de geheime sleutels te bewaren. Zulke apparaten kunnen veilig bewaard worden in een opslagplaats of een bewaarkistje om er zeker van te zijn dat ze niet in de verkeerde handen vallen.

Hardware wallets worden een voorkeurskeuze om een wallet in een offline modus te beveiligen. Het zijn kleine apparaatjes die water- en virusdicht zijn en zelfs transacties met meerdere handtekeningen ondersteunen. Ze zijn handig voor het verzenden en ontvangen van virtuele valuta, hebben een back-up voor microopslag en een QR code scan camera.

Geluidswallets

Hoewel niet bijzonder gebruikelijk of populair, zijn geluidswallets een andere manier om virtuele valuta munten te beveiligen. De klankwallettechnologie houdt in dat de private sleutels bewaard worden in versleutelde geluidsbestanden in producten als Compact Discs (CD’s) en vinylschijven. De code die in deze geluidsbestanden verborgen zit kan ontcijferd worden met een spectroscoop app of een hoge-resolutie spectroscoop.

Diepe Koude Opslag

Naast deze Koude Opslag methoden heeft de laatste jaren ook het concept van een diepe Koude Opslag dienst aan kracht gewonnen. Het werd geïntroduceerd door een in Londen gevestigd bedrijf dat de veiligheid van een bankkluis bood voor het beveiligen van de sleutels van Bitcoin wallets. Deze dienst is verzekerd door een verzekeraar en biedt zo bescherming tegen diefstal of verlies van Bitcoins. Deze dienst heeft een nadeel, want er is een identiteits- en adresbewijs nodig van de persoon die de dienst zoekt. Dit heeft de neiging om mensen die anoniem willen zijn ervan te weerhouden van de dienst gebruik te maken.