Wat is Ethereum (ETH)?

Ethereum, gelanceerd in 2015, is een open-source, op blockchain gebaseerd, gedecentraliseerd software platform dat gebruikt wordt voor zijn eigen cryptocurrency, Ether. Het maakt het mogelijk slimme contracten en gedistribueerde toepassingen (DApps) te bouwen en te draaien zonder downtime, fraude, controle, of inmenging van een derde partij.

Ethereum is niet alleen een platform maar ook een programmeertaal (Turing compleet) die op een blockchain draait en ontwikkelaars helpt om gedistribueerde toepassingen te bouwen en te publiceren.

Belangrijkste verklaringen

  • Ethereum is een open-source computerplatform en besturingssysteem.
  • Het heeft ook zijn eigen bijbehorende cryptocurrency, Ether.
  • Een van de grote projecten rond Ethereum is Microsofts samenwerking met ConsenSys.

Ethereum begrijpen

De toepassingen die op Ethereum draaien, draaien op een platform-specifiek cryptografisch token, Ether. In de loop van 2014 had Ethereum een voorverkoop voor Ether gelanceerd, die een overweldigende respons had gekregen. Ether is als een voertuig om je op het Ethereum platform te verplaatsen en wordt vooral gezocht door ontwikkelaars die binnen Ethereum toepassingen willen ontwikkelen en draaien. Ether wordt in grote lijnen voor twee doeleinden gebruikt:

  1. Het wordt verhandeld als een digitale munt zoals andere cryptocurrencies.
  2. Het wordt binnen Ethereum gebruikt om toepassingen te draaien en zelfs om werk te gelde te maken.

Volgens Ethereum kan het gebruikt worden om “zowat alles te coderen, te decentraliseren, te beveiligen en te verhandelen”.

In 2016 werd Ethereum opgesplitst in twee afzonderlijke blockchains, Ethereum, en Ethereum Classic, nadat een kwaadwillende meer dan $ 50 miljoen aan fondsen had gestolen die waren opgehaald op de DAO, een verzameling slimme contracten afkomstig van Ethereum’s software platform. Het nieuwe Ethereum was een hard fork van de oorspronkelijke software, bedoeld om bescherming te bieden tegen verdere malware aanvallen. In mei 2021 was Ethereum de op een na grootste virtuele valuta op de markt, achter alleen Bitcoin. Het is veel sneller om Ether valuta te verwerven dan Bitcoin (ongeveer 14 of 15 seconden tegen de bijna uniforme 10 minuten van Bitcoin), en er zijn veel meer Ether eenheden in omloop dan er Bitcoin is.