Wat is een Stablecoin?

Een Stablecoin is een nieuwe klasse van cryptocurrencies die prijsstabiliteit proberen te bieden en door een reservemiddel worden ondersteund. Stablecoins hebben aan tractie gewonnen omdat ze het beste van twee werelden proberen te bieden – de onmiddellijke verwerking en veiligheid of privacy van betalingen van cryptocurrencies, en de volatiliteitsvrije stabiele waarderingen van fiat valuta’s.

Belangrijkste verklaringen

  • Stablecoins zijn cryptocurrencies die proberen hun marktwaarde te koppelen aan een of andere externe referentie.
  • Stabielecoins kunnen gekoppeld zijn aan een valuta zoals de Amerikaanse dollar of aan de prijs van een grondstof zoals goud.
  • Stabiele munten bereiken hun prijsstabiliteit via onderpand (backing) of via algoritmische mechanismen van kopen en verkopen van het referentie-actief of zijn derivaten.

Stabiele munten begrijpen

Hoewel Bitcoin de populairste cryptocurrency blijft, heeft hij de neiging te lijden onder hoge volatiliteit in zijn waarderingen. Zo steeg hij van het niveau van ongeveer $12.250 in november 2020 tot boven de $64.850 in april 2021, en daalde toen tot het niveau van $36.200 tegen eind mei. Zelfs zijn intraday prijsschommelingen kunnen wild zijn. Het komt regelmatig voor dat de cryptocurrency binnen een tijdsspanne van een paar uur meer dan 10 procent in beide richtingen beweegt.

Dit soort kortstondige volatiliteit maakt Bitcoin en andere populaire cryptocurrencies ongeschikt voor dagelijks gebruik door het publiek. In wezen moet een valuta fungeren als een medium voor monetaire uitwisseling en een wijze van opslag van monetaire waarde, en de waarde ervan moet relatief stabiel blijven over langere tijdshorizonten. Gebruikers zullen ervan afzien ze te gebruiken als ze niet zeker zijn van de koopkracht ervan morgen.

Idealiter zou een cryptomunt zijn koopkracht moeten behouden en een zo laag mogelijke inflatie moeten hebben, voldoende om aan te moedigen de tokens uit te geven in plaats van ze te sparen. Stablecoins bieden een oplossing om dit ideale gedrag te bereiken.

Redenen voor prijsstabiliteit

Twee belangrijke redenen voor de prijsstabiliteit van fiat valuta’s zijn de reserves die ze ondersteunen en de tijdige marktacties van de controlerende autoriteiten, zoals centrale banken. Omdat fiat valuta’s gekoppeld zijn aan een onderliggend goed, zoals goud of forex reserves die als onderpand dienen, blijven hun waarderingen vrij van wilde schommelingen.

Zelfs in bepaalde extreme gevallen waarin de waarderingen van een fiat valuta drastisch kunnen schommelen, springen de controlerende autoriteiten in en beheren ze vraag en aanbod van valuta om de prijsstabiliteit te handhaven. Het gros van de cryptocurrencies mist deze beide sleutelkenmerken – ze hebben geen reserve die hun waarderingen ondersteunt en ze hebben geen centrale autoriteit om de prijzen te controleren als dat nodig is.

Stablecoins proberen deze kloof tussen fiat valuta’s en cryptocurrencies te overbruggen. Er zijn drie categorieën Stablecoins, alle gebaseerd op hun werkingsmechanisme.

Fiat-gegarandeerde Stablecoins

Fiat-collateralized Stablecoins houden een reserve aan fiat valuta, zoals de Amerikaanse dollar, aan als onderpand om een passend aantal cryptomunten uit te geven. Andere vormen van onderpand kunnen edelmetalen zijn zoals goud of zilver, en ook grondstoffen zoals olie, maar de meeste van de hedendaagse fiat-collateralized Stablecoins gebruiken dollar-reserves.

Zulke reserves worden door onafhankelijke bewaarders bijgehouden en regelmatig gecontroleerd op de naleving van de nodige voorschriften. Tether (USDT) en USD Coin (USDC) zijn populaire cryptomunten die een waarde hebben die overeenkomt met die van een enkele Amerikaanse dollar en die gedekt worden door dollartegoeden.

Crypto-gegarandeerde Stablecoins

Crypto-collateralized Stablecoins worden gedekt door andere cryptocurrencies. Omdat de reserve cryptocurrency ook gevoelig kan zijn voor hoge volatiliteit, zijn zulke Stablecoins “over-collateralized” – dat wil zeggen dat een groter aantal cryptocurrency tokens als reserve wordt aangehouden voor de uitgifte van een lager aantal Stablecoins.

Zo kan bijvoorbeeld $200 waarde aan Ether als reserve worden aangehouden voor de uitgifte van $100 waarde aan crypto-backed Stablecoins, wat tot 50% van de schommelingen in reservevaluta (Ether) opvangt. Frequentere controles en toezicht dragen bij aan de prijsstabiliteit. Ondersteund door Ethereum is MakerDAO’s DAI gekoppeld aan de Amerikaanse dollar en maakt het mogelijk een mandje van crypto-activa als reserve te gebruiken.

Niet-gewaarborgde (algoritmische) Stablecoins

Niet-gecollateraliseerde Stablecoins gebruiken geen reserve, maar bevatten een werkingsmechanisme, zoals dat van een centrale bank, om een stabiele prijs te behouden.

Zulke acties zijn vergelijkbaar met een centrale bank die bankbiljetten drukt om de waardering van de fiat valuta op peil te houden. Dit kan bereikt worden door op een gedecentraliseerd platform een slim contract te implementeren dat autonoom kan werken.