Wat is een Shitcoin/Memecoin?

De term Shitcoin of Memecoin verwijst naar een cryptocurrency met weinig tot geen waarde of een digitale munt die geen onmiddellijk, waarneembaar doel heeft. Het woord is een pejoratieve term die vaak gebruikt wordt om Altcoins of cryptocurrencies te beschrijven die ontwikkeld werden nadat Bitcoins populair werden.

De verminderde waarde van een Shitcoin is vaak te wijten aan mislukte belangstelling van investeerders omdat de munt niet te goeder trouw werd gecreëerd of omdat de prijs ervan op speculatie berustte. Als zodanig worden deze valuta’s beschouwd als slechte beleggingen.

Belangrijke verklaringen

  • Een shitcoin is een cryptocurrency met weinig tot geen waarde of digitale valuta die geen onmiddellijk, waarneembaar doel heeft.
  • Shitcoins worden gekenmerkt door kortstondige prijsstijgingen, gevolgd door duikvluchten, veroorzaakt door investeerders die munt willen slaan uit kortstondige winsten.
  • De term wordt vaak gebruikt om Altcoins of cryptocurrencies te beschrijven die ontwikkeld werden nadat Bitcoins populair werden.

Hoe Shitcoins/Memecoins werken

De belangstelling voor cryptocurrencies nam sterk toe sinds Bitcoins in 2009 werden geïntroduceerd. Hun succes heeft bedrijven aangetrokken die van de blockchain technologie gebruik willen maken om hun eigen Altcoins te maken, dat zijn digitale activa met het basisontwerp van Bitcoin. Ontwikkelaars kondigen meestal aan hoeveel tokens uiteindelijk beschikbaar worden gesteld – de voorraad Bitcoin is afgetopt op 21 miljoen, terwijl de voorraad Ether is afgetopt op 18 miljoen per jaar.

Het stellen van een aanbodlimiet creëert schaarste, want investeerders begrijpen dat er na een bepaald punt geen extra tokens meer gemaakt zullen worden. Meer tokens zouden theoretisch de waarde van hun bezit doen verwateren, net zoals een nieuwe uitgifte van aandelen de waarde van een aandeel kan doen dalen.

Als het aanbod van een Altcoin vastligt, zou de waarde ervan afhankelijk moeten zijn van de vraag. Maar omdat de meeste cryptocurrencies een beperkt praktisch nut hebben – het kopen en verkopen van reële goederen en diensten met behulp van cryptocurrencies is nog geen gemeengoed – is hun waarde gebaseerd op pure speculatie. Daarom is een Shitcoin iets waarvan mensen zeggen dat het waardevol is, gewoon omdat het bestaat.

Shitcoins zijn gemakkelijk te herkennen omdat ze een bepaald patroon volgen. Hoewel er bij de lancering enige belangstelling voor een munt kan zijn, blijft de prijs ervan relatief gelijk. Maar de prijs stijgt in korte tijd exponentieel als investeerders aan boord beginnen te springen. Dit wordt gevolgd door een duikvlucht, veroorzaakt door beleggers die hun munten dumpen om munt te slaan uit de kortetermijnwinst.

Het is onwaarschijnlijk dat de ontwikkeling en het op de markt brengen van Altcoins die op een dag als Shitcoins beschouwd zullen worden, substantieel zal vertragen terwijl de belangstelling voor cryptocurrencies hoog blijft. Sommige regeringen, met name die in Zuid-Korea en China, hebben zich sterk gemaakt voor het uitroeien van het delven van cryptocurrencies, terwijl andere, zoals Japan, het gebruik van cryptocurrencies op de bredere markt hebben aangemoedigd.

Speciale overwegingen

Vanwege de cryptocurrency markt – waarmee beleggers misschien moeilijk historische parallellen kunnen trekken – en omdat de onderliggende technologie die gebruikt wordt om blockchains te beheren misschien niet goed begrepen wordt door een groot percentage beleggers, is er veel ruimte voor misbruik. Het kan moeilijk zijn om uit te maken of een cryptocurrency levensvatbaar is, of dat ze gecreëerd is om beleggers te bedriegen.

Beoordelen waarom een Altcoin op een bepaalde prijs gewaardeerd wordt vereist een andere aanpak dan het bepalen van de prijs van effecten of traditionele valuta’s. Altcoins worden niet door overheden gesteund, wat betekent dat beleggers niet naar de groei van het bruto binnenlands product (BBP), schuldniveaus of inflatie kunnen kijken om te bepalen of een Altcoin ondergewaardeerd of overgewaardeerd is.

Wat de verwarring over de vraag of een Altcoin werkelijk waardevol is nog vergroot, is dat de meeste informatie over Altcoins op het Internet gevonden wordt, waar het moeilijk kan zijn vast te stellen of de informatie waar is of gewoon gefabriceerd om buzz te creëren.