Wat is een Paper Wallet?

Een Paper Wallet is een offline mechanisme om Bitcoins op te slaan. In tegenstelling tot fiat valuta is er geen fysieke representatie van een Bitcoin (of de meeste andere soorten cryptocurrency). In plaats daarvan zijn wallets die gebruikt worden om digitale tokens op te slaan meestal softwareprogramma’s die helpen bij het vergemakkelijken van updates van het blockchain grootboek wanneer transacties worden gedaan. Paper Wallets verschillen van zogenaamde Hot Wallets omdat ze los van het Internet werken. Ze slaan echter nog steeds geen fysieke Bitcoins op; de papieren kwaliteit van deze wallets heeft vooral betrekking op de wijze van toegang voor de eigenaar van de cryptocurrency.

Paper Wallets waren vooral populair in de beginjaren van Bitcoin. De laatste jaren zijn gebruikers van cryptocurrency geneigd andere methoden te verkennen om hun bezit veilig te stellen.

Belangrijkste verklaringen

  • Een Paper Wallet is een bedrukt stuk papier dat sleutels en QR codes bevat die gebruikt worden om cryptocurrency transacties te vergemakkelijken.
  • Omdat ze van het Internet verwijderd zijn, werden Paper Wallets op een gegeven moment beschouwd als veiliger dan andere vormen van opslag van cryptocurrency.
  • Veel beleggers menen dat de risico’s verbonden aan het verliezen, verkeerd lezen of beschadigen van de Paper Wallet groter kunnen zijn dan de mogelijke veiligheidsvoordelen.

Een Paper Wallet begrijpen

Net als een Hot Wallet maakt ook een Paper Wallet gebruik van publieke en private sleutels. Gebruikers van cryptocurrency’s die hun bezit in een Paper Wallet willen opslaan, doorlopen gewoonlijk het proces van het afdrukken van de privésleutel op een stuk papier. Voor wie een Paper Wallet wil opzetten is de eerste stap een wallet generator site te bezoeken die willekeurig sleutels en bijbehorende QR codes aanmaakt.

Over het algemeen wordt aangeraden dat gebruikers hun Internet verbinding verbreken terwijl de sleutels worden gegenereerd, en dat ze hun Internet geschiedenis wissen nadat de sleutels zijn gemaakt. In het ideale geval worden ze gegenereerd op een gloednieuwe computer om elke malware storing volledig te vermijden. Natuurlijk zal dit voor de meeste gebruikers niet haalbaar zijn, maar iedereen zou – op zijn minst – zijn computer op malware moeten controleren voor het maken van de sleutels. Druk de codes af, en zorg ervoor dat je het papier goed bijhoudt: laat het niet beschadigen of verloren gaan. De codes kunnen gescand worden om extra informatie over de wallets te krijgen, maar een gebruiker moet een “live wallet” hebben (een die met het Internet verbonden is) om transacties te vergemakkelijken. De live wallet kan gebruikt worden om de Paper Wallet te “sweepen”, waarbij munten effectief van de Paper Wallet naar de live wallet worden overgebracht.

Voor- en nadelen van Paper Wallets

Fysieke wallets werden lang beschouwd als een van de veiligste manieren om Bitcoins te bewaren. Als ze goed gebouwd zijn, en mits bepaalde voorzorgsmaatregelen genomen worden, is het bijna onmogelijk voor een vijandige gebruiker om bij je Bitcoin bezit te komen. Een Paper Wallet wordt beschouwd als een uiterst veilige manier om Bitcoins veilig te bewaren tegen cyberaanvallen, malware, enz.

Maar het is belangrijk te onthouden dat het niet de Bitcoins zijn die als gewone valuta worden uitgeprint. Het is de informatie die in een Bitcoin wallet of digitale wallet opgeslagen is die uitgeprint wordt. De gegevens die op de wallet verschijnen omvatten de publieke sleutel (wallet adres), die mensen in staat stelt geld over te maken naar die wallet, en de private sleutel, die toegang geeft tot het financieren van uitgaven. De Bitcoins zelf worden dus niet offline bewaard – de belangrijke sleutels wel.

Deze vorm van Cold Storage geeft enorme veiligheidsvoordelen. De gebruiker is min of meer onkwetsbaar voor cyberaanvallen en malware omdat het eenvoudigweg niet mogelijk is via die wegen toegang te krijgen tot de privésleutel van een gebruiker. Natuurlijk kan de veiligheid van deze fysieke documenten ook niet helemaal gegarandeerd worden – als een would-be hacker de locatie van je Paper Wallet ontdekt en hem fysiek steelt, kan hij toegang krijgen tot je Bitcoin bezit. Sommige gebruikers verbergen of vermommen de Paper Wallet. De Paper Wallet moet ook tegen fysieke schade beschermd worden; als de sleutels verbleken en niet meer gescand kunnen worden, krijgt de gebruiker nooit meer toegang tot de Bitcoins die naar dat adres gestuurd zijn. Zelfs het gebruik van het verkeerde type printer (niet-laserprinters kunnen de inkt laten doorlopen, bijvoorbeeld) kan de Paper Wallet beschadigen.

Hoewel Paper Wallets veiligheidsvoordelen bieden, komen ze ook met risico’s – waarvan sommige ernstig. Hoewel hackers misschien niet bij de geprinte papieren sleutels kunnen, zijn er wel andere manieren om aan deze waardevolle stukjes informatie te komen. Printers die met grotere netwerken verbonden zijn slaan vaak informatie op, en malware kan heimelijk geïnstalleerd worden om de sleutels tijdens het genereren te stelen.

Voor veel gebruikers komt het grotere risico met een Paper Wallet neer op een gebruikersfout. Als een printer goedkope inkt gebruikt, kan die na verloop van tijd uitlopen, uitlopen of vervagen, waardoor de wallet ontoegankelijk wordt. Als het papier verloren, gestolen, gescheurd of anderszins beschadigd wordt, gelden dezelfde bezwaren. Als een gebruiker een sleutel verkeerd leest of als de wallet software het formaat van de private sleutel van de afgedrukte wallet niet meer herkent, brengt dit ook problemen met zich mee.

Meer recent hebben investeerders gewezen op het gebruik van ruwe private sleutels in Paper Wallets als een risico voor de veiligheid en gebruikersfouten. Onversleutelde private sleutels kunnen gemakkelijk aan andere gebruikers blootgesteld worden, of per ongeluk gebruikt worden om Bitcoins te versturen in plaats van te ontvangen, vooral als gebruikers niet vertrouwd zijn met het sleutelsysteem.