Wat is een mining pool?

Een mining pool is een gezamenlijke groep cryptocurrency miners die hun computermiddelen over een netwerk bundelen om de kans op het vinden van een block of het anderszins succesvol delven van cryptocurrency te vergroten.

Belangrijke verklaringen

  • Mining pools voor cryptocurrency’s zijn groepen miners die hun computermiddelen delen.
  • Mining pools gebruiken deze gecombineerde middelen om de kans op het vinden van een blok of het anderszins succesvol delven naar cryptocurrency te vergroten.
  • Als de mining pool succes heeft en een beloning ontvangt, wordt die beloning verdeeld onder de deelnemers aan de pool.

Hoe werkt een mining pool

Individueel dragen deelnemers aan een mining pool hun rekenkracht bij aan de inspanning om een blok te vinden. Als de pool daarin slaagt, krijgen ze een beloning, meestal in de vorm van de bijbehorende cryptocurrency.

Beloningen worden gewoonlijk verdeeld over de individuen die bijdroegen, naar verhouding van ieders verwerkingskracht of werk ten opzichte van de hele groep. In sommige gevallen moeten individuele miners Proof-of-Work laten zien om hun beloning te krijgen.

Beloningen worden gewoonlijk over de miners verdeeld op basis van de overeengekomen voorwaarden en van hun respectieve bijdragen aan de miningactiviteit.

Wie winst wil maken met het delven van cryptocurrency ‘s heeft de keuze om ofwel solo te gaan met zijn eigen speciale toestellen, ofwel zich aan te sluiten bij een mining pool waar meerdere miners en hun toestellen samen hun hashing output verhogen. Door bijvoorbeeld zes miningtoestellen aan te sluiten die elk 335 megahashes per seconde (MH/s) bieden, kan een cumulatieve 2 gigahashes aan miningkracht worden gegenereerd, wat leidt tot snellere verwerking van de hashfunctie.

Mining pool methoden

Niet alle cryptocurrency mining pools werken op dezelfde manier. Er zijn echter een aantal gemeenschappelijke protocollen die veel van de populairste mining pools regelen.

Proportionele mining pools behoren tot de meest voorkomende. In dit type pool ontvangen miners

die bijdragen aan de rekenkracht van de pool aandelen tot het punt waarop de pool erin slaagt een blok te vinden. Daarna ontvangen miners beloningen evenredig aan het aantal aandelen dat ze bezitten.

Pay-per-share pools werken enigszins gelijkaardig in die zin dat elke miners aandelen ontvangt voor zijn bijdrage. Deze pools geven echter onmiddellijke uitbetalingen, ongeacht wanneer het blok gevonden wordt. Een miner die bijdraagt aan dit soort pools kan op elk moment aandelen inwisselen voor een evenredige uitbetaling.

Peer-to-peer mining pools, ondertussen, willen voorkomen dat de poolstructuur gecentraliseerd wordt. Als zodanig integreren ze een aparte blockchain die met de pool zelf te maken heeft en die ontworpen is om te voorkomen dat de exploitanten van de pool vals spelen, maar ook dat de pool zelf faalt door een enkele centrale kwestie.

Voordelen van een mining pool

Hoewel succes bij individueel delven het volledige eigendom van de beloning oplevert, is de kans op succes erg klein door de hoge eisen die aan energie en grondstoffen gesteld worden. Mining is vaak geen winstgevende onderneming voor individuen. Veel cryptocurrencies zijn de laatste jaren steeds moeilijker te ontginnen geworden naarmate de populariteit van deze digitale munten toenam en de kosten die verbonden zijn aan dure hardware die nodig is om een concurrerende miner te zijn, en aan elektriciteit wegen vaak niet op tegen de mogelijke beloningen.

Mining pools vergen minder van elke individuele deelnemer in termen van hardware en elektriciteitskosten en verhogen de kans op winstgevendheid. Terwijl een individuele miner misschien weinig kans maakt om met succes een blok te vinden en een miningbeloning te ontvangen, verhoogt samen met anderen de slaagkans drastisch.

Nadelen van een mining pool

Door deel te nemen aan een mining pool geven individuen een deel van hun autonomie in het miningproces op. Ze zijn meestal gebonden aan door de pool zelf gestelde voorwaarden, die kunnen dicteren hoe het mining proces wordt aangepakt. Ze zijn ook verplicht om eventuele beloningen te verdelen, wat betekent dat het aandeel in de winst lager is voor een individu dat aan een pool deelneemt.

Een klein aantal mining pools, zoals AntPool, Poolin, en F2Pool, domineren het Bitcoin mining proces, volgens blockchain.com. Hoewel veel pools zich wel inspannen om gedecentraliseerd te zijn, consolideren deze groepen veel van het gezag om het Bitcoin protocol te besturen. Voor sommige voorstanders van cryptocurrency gaat de aanwezigheid van een klein aantal machtige mining pools in tegen de gedecentraliseerde structuur die inherent is aan Bitcoin en andere cryptocurrencies.