Wat is een Hot Wallet?

Een Hot Wallet is een hulpmiddel waarmee een eigenaar van een cryptocurrency tokens kan ontvangen en versturen. In tegenstelling tot traditionele valuta’s zijn er geen speciale banken of fysieke portemonnees die gebruikt kunnen worden om cryptocurrency holdings veilig te houden. Cryptocurrency portemonnees zijn hulpmiddelen die algemeen gebruikt worden om deze holdings op te slaan en te beschermen, en ze zijn er in veel verschillende vormen en soorten.

Een van de populairste soorten cryptocurrency portemonnees heet een Hot Wallet. Het verschil tussen een Hot Wallet en een Cold Wallet is dat Hot Wallets met het internet verbonden zijn, terwijl Cold Wallets dat niet zijn.

Belangrijke verklaringen

  • Een Hot Wallet is een hulpmiddel waarmee gebruikers van cryptocurrency’s tokens kunnen opslaan, versturen en ontvangen.
  • Hot Wallets zijn verbonden met publieke en private sleutels die transacties helpen vergemakkelijken en ook als veiligheidsmaatregel fungeren.
  • Omdat Hot Wallets met het internet verbonden zijn, hebben ze de neiging iets kwetsbaarder te zijn voor hacks en diefstal dan Cold Storage methoden.

Hot Wallets begrijpen

Er zijn verschillende redenen waarom een belegger zou willen dat zijn cryptocurrency bezittingen ofwel verbonden zijn met, ofwel losgekoppeld van het internet. Daarom is het niet ongewoon dat cryptocurrency houders meerdere cryptocurrency portefeuilles hebben, waaronder zowel Hot/Cold Wallets.

Het grootste voordeel van het bewaren van cryptocurrency in een Hot Wallet is dat het gebruikt kan worden om basistransacties te helpen vergemakkelijken. Personen die met hun cryptocurrency tegoeden daadwerkelijk aankopen willen doen, kunnen kiezen voor een Hot Wallet omdat de tegoeden in die wallet over het hele internet overdraagbaar zullen zijn.

Aan de andere kant hebben Hot Wallets meer kans dan Cold Storage technieken om met beveiligingsproblemen te maken te krijgen of mogelijk gehackt te worden. Vergeleken met een Koude Opslag methode die geheel van het internet ecosysteem is afgesloten, levert een Hot Wallet meer risico’s op voor de houder omdat hij toegang heeft tot (en theoretisch kan worden benaderd door) andere delen van het internet. Een Hot Wallet is echter geen onveilige manier om je cryptocurrency te bewaren.

Hoe een Hot Wallet werkt

Nadat een investeerder besloten heeft digitale valuta (i.e. Bitcoin) te kopen of mining, moet hij vervolgens bepalen waar en hoe hij zijn tokens wil bewaren. Hoewel ze wallets genoemd worden, is de naam enigszins misleidend omdat Hot Wallets eigenlijk geen cryptocurrency opslaan op de manier waarop traditionele wallets valuta opslaan. De rol van Hot Wallets is het helpen vergemakkelijken van eventuele veranderingen in het transactieverslag dat op het gedecentraliseerde blockchain grootboek is opgeslagen voor welke cryptocurrency ook gebruikt wordt.

Voor de cryptocurrency belegger zijn de cryptografische publieke sleutels en private sleutels de belangrijkste elementen van een cryptocurrency portemonnee. Openbare sleutels zijn vergelijkbaar met gebruikersnamen van rekeningen; ze identificeren de portemonnee zodat de gebruiker tokens kan ontvangen zonder zijn identiteit prijs te geven. Privésleutels zijn vergelijkbaar met pinnummers; ze geven de gebruiker toegang tot de portemonnee om saldo’s te controleren, transacties te initiëren, en meer. Zonder een van beide sleutels is de portemonnee in feite nutteloos.

Veiligheid en Hot Wallets

De veiligheid en beveiliging van een Hot Wallet zijn grotendeels afhankelijk van het gedrag van de gebruiker. Alle voorwerpen die in een Hot Wallet bewaard worden zijn kwetsbaar voor aanvallen omdat de publieke en private sleutels op het Internet bewaard worden.

Ervaren cryptocurrency beleggers zullen slechts een klein deel van hun bezit in hun Hot Wallet bewaren, omdat het minder waarschijnlijk is dat een hacker in een Hot Wallet zal inbreken voor een klein aantal tokens. Ze kunnen bijvoorbeeld alleen het bedrag dat ze van plan zijn in de nabije toekomst uit te geven in hun Hot Wallet bewaren. Hun overblijvende tegoeden blijven in Cold Storage tot ze nodig zijn voor specifieke transacties.

Sommige beleggers kiezen ervoor hun cryptocurrency tokens te bewaren op rekeningen die gekoppeld zijn aan populaire beurzen zoals Binance, Coinbase of Bitstamp. Deze bedrijven slaan je fondsen op in hun infrastructuur en kunnen beschouwd worden als Hot Wallet aanbieders. Als een belegger zijn tokens bewaart in een Bitstamp of Poloniex rekening, en een aanvaller krijgt toegang tot de servers van een van deze bedrijven, dan kunnen ze een verlies lijden als de hacker in staat is hun klantenrekeningen te infiltreren.

Omdat veel van de top uitwisselingen van digitale valuta gebruikers de mogelijkheid bieden om tussen verschillende fiat valuta en cryptocurrencies te wisselen, is het gebruikelijk dat gebruikers kleine hoeveelheden van verschillende valuta op hun rekeningen aanhouden. Als ze een aanzienlijk saldo van een valuta aanhouden, is er meer risico om de aandacht van hackers te trekken of, in geval van diefstal, een aanzienlijk deel van hun bezit te verliezen.

Soorten Hot Wallets

Er zijn een verscheidenheid aan Hot Wallets beschikbaar voor beleggers en vele daarvan zijn gratis te downloaden. Sommige portefeuilles zijn speciaal ontworpen om samen met bepaalde mobiele webapplicaties of zelfs met bepaalde cryptocurrencies gebruikt te worden.

Het kan voor een belegger nuttig zijn om onderzoek te doen naar de ontwikkeling van een Hot Wallet alvorens die dienst te downloaden en te gebruiken. Ontwikkelaars hebben bij het maken van hun portemonnees verschillende gradaties van expertise, verschillende afspraken over veiligheid en privacy, en verschillende prioriteiten voor ogen.

Ontwikkelaars zullen ook verschillende strategieën volgen als het gaat om het bijwerken van hun producten. Idealiter zou een aanbieder van Hot Wallets zijn product voortdurend moeten bijwerken om in te spelen op de manier waarop hackers te werk gaan en veranderen.

Software Hot Wallets

Software Hot Wallets zijn downloadbare toepassingen die niet aan een bepaalde beurs verbonden zijn. Je behoudt de controle over je private sleutels, zodat de cryptocurrency activa in de Hot Wallet onder jouw controle blijven.

Je cryptocurrency is echter nog steeds kwetsbaar voor hacking, want een hacker die toegang tot je computer krijgt, kan theoretisch je portemonnee leegzuigen via de software toepassing.

Sommige gebruikers van cryptocurrency geven er de voorkeur aan hun digitale tegoeden in een fysieke portemonnee te bewaren. Meestal zijn dit apparaatjes die eruit zien als een USB flash drive. Dit zijn geen Hot Wallets omdat ze alleen toegankelijk zijn door ze rechtstreeks op een computer aan te sluiten en geen internetverbinding nodig hebben om een gebruiker toegang te geven tot hun cryptocurrency fondsen.