Wat is een Bitcoin wallet?

Een Bitcoin wallet is een softwareprogramma waarin Bitcoins worden bewaard. Technisch gezien worden Bitcoins nergens opgeslagen. Voor elk individu dat een tegoed in een Bitcoin wallet heeft, is er een privésleutel (geheim nummer) die overeenkomt met het Bitcoin adres van die wallet. Bitcoin wallets vergemakkelijken het zenden en ontvangen van Bitcoins en geven het eigendom van het Bitcoin tegoed aan de gebruiker. De Bitcoin wallet is er in vele vormen. De vier belangrijkste soorten zijn desktop, mobiel, web, en hardware.

Belangrijke verklaringen

  • Een Bitcoin wallet is geen fysiek voorwerp maar een softwareprogramma om Bitcoins in te bewaren en te verhandelen.
  • Portefeuilles bevatten een privésleutel voor de veiligheid. De sleutel komt overeen met het adres van de wallet.
  • De vier soorten Bitcoin wallets zijn desktop, mobiel, web, en hardware.

Bitcoin wallets begrijpen

Een Bitcoin wallet wordt ook wel een digitale wallet genoemd. Om in Bitcoins te kunnen handelen, moet een handelaar een digitale wallet oprichten. Een Bitcoin wallet is analoog aan een fysieke wallet. In plaats van fysieke valuta bewaart de wallet echter relevante informatie, zoals de veilige privé sleutel die gebruikt wordt om Bitcoin adressen te openen en transacties uit te voeren. Soorten Bitcoin wallets zijn desktop, mobiel, web, en hardware.

Desktop wallets

Desktop wallets worden op een desktop computer geïnstalleerd en geven de gebruiker volledige controle over de wallet. Desktop wallets fungeren als een adres voor de gebruiker om Bitcoins te verzenden en te ontvangen. Ze bieden de gebruiker ook de mogelijkheid een privésleutel op te slaan. Een paar bekende desktop wallets zijn Bitcoin Core, MultiBit, Armory, Hive OS X, en Electrum.

Mobiele wallets

Mobiele wallets vervullen dezelfde functies als een desktop wallet. Mobiele wallets vergemakkelijken betalingen in fysieke winkels via “touch-to-pay” en near field communication (NFC) scannen van een QR code. Bitcoin Wallet, Hive Android, en Mycelium Bitcoin Wallet zijn voorbeelden van mobiele wallets. Bitcoin wallets zijn meestal compatibel met iOS of het Android systeem. Er is aanzienlijke malware die zich voordoet als Bitcoin wallet, dus het is raadzaam de opties te onderzoeken voor je beslist welke je wilt gebruiken.

Web wallets

Web wallets vergemakkelijken de toegang tot Bitcoins van overal, op elke browser of mobiel toestel. De keuze van je web wallet moet zorgvuldig gebeuren, want het slaat je privésleutels online op. Coinbase en Blockchain zijn populaire aanbieders van webwortefeuilles.

Hardware wallets

Hardware wallets zijn verreweg de veiligste soort Bitcoin wallets, omdat ze Bitcoins opslaan op een fysiek stuk gereedschap dat meestal via een USB poort op een computer wordt aangesloten. Ze zijn praktisch immuun voor virusaanvallen, en er zijn maar weinig gevallen van Bitcoin diefstal gemeld. Deze apparaten zijn de enige Bitcoin wallets die niet gratis zijn, en ze kosten vaak tussen $ 100 en $ 200.

Speciale overwegingen voor wallet beveiliging

Je Bitcoin wallet veilig houden is essentieel, want Bitcoin wallets zijn doelwitten met een hoge waarde voor hackers. Enkele beveiligingen zijn het versleutelen van de wallet met een sterk wachtwoord en het kiezen van een optie voor koude opslag; dat is het offline opslaan van Bitcoins. Het is ook aan te raden regelmatig een back-up te maken van je desktop en mobiele wallets, want problemen met de wallet software op je computer of mobiele toestel kunnen je bezittingen wissen.