Wat is een Bitcoin halving?
De meest recente halvering van Bitcoin (engl. halving) vond plaats op 11 mei 2020. Om uit te leggen wat een Bitcoin Halving is, moeten we eerst iets uitleggen over de werking van het Bitcoin netwerk.
De onderliggende technologie van Bitcoin, de blockchain, bestaat in principe uit een verzameling computers, of nodes, waarop de software van Bitcoin draait en die een gedeeltelijke of volledige geschiedenis bevatten van de transacties die op het netwerk plaatsvinden. Elke volledige node, of een node die de hele geschiedenis van transacties op Bitcoin bevat, is verantwoordelijk voor het goed- of afkeuren van een transactie in Bitcoin’s netwerk. Om dat te doen, voert de node een reeks controles uit om zeker te zijn dat de transactie geldig is. Zo wordt onder meer nagegaan of de transactie de juiste validatieparameters bevat, zoals nonces, en niet langer is dan de vereiste lengte.
Een transactie komt pas tot stand nadat alle partijen die in Bitcoin’s netwerk actief zijn de transactie goedkeuren binnen het blok waarin de transactie voorkomt. Na goedkeuring wordt de transactie aan de bestaande blockchain toegevoegd en naar andere knooppunten uitgezonden. De blockchain dient als een pseudonieme registratie van transacties, d.w.z. dat de inhoud ervan voor iedereen zichtbaar is, maar dat het moeilijk is de handelende partijen in het netwerk te identificeren. Dit komt omdat de blockchain aan elke transacterende partij in het netwerk een versleuteld adres toekent. Dat gezegd hebbende, zelfs wie niet als node of miner aan het netwerk deelneemt kan deze transacties die live plaatsvinden bekijken door naar block explorers te kijken.
Meer computers, of nodes, die aan de blockchain worden toegevoegd verhogen de stabiliteit en veiligheid ervan. Er zijn momenteel naar schatting 9.704 nodes die de code van Bitcoin draaien.
Belangrijke verklaringen
- Een Bitcoin halvering gebeurtenis is wanneer de beloning voor het delven van Bitcoin transacties gehalveerd wordt.
- Deze gebeurtenis halveert ook het inflatiepercentage van Bitcoin en de snelheid waarmee nieuwe Bitcoins in omloop komen.
- Beide vorige halvingen hebben gecorreleerd met intense boom and bust cycli die eindigden met hogere prijzen dan vóór de gebeurtenis.
- Bitcoin halveerde voor het laatst op 11 mei 2020, rond 15 uur EST, wat resulteerde in een blokbeloning van 6.25 BTC.
Bitcoin mining
Bitcoin mining is het proces waarbij mensen hun computer gebruiken om deel te nemen aan Bitcoin’s blockchain netwerk als transactieverwerker en validator. Bitcoin gebruikt een systeem dat Proof-of-Work (PoW) heet. Dit betekent dat miners moeten bewijzen dat ze moeite hebben gestoken in het verwerken van transacties om beloond te worden. Deze inspanning omvat de tijd en energie die het kost om de computerhardware te laten draaien en complexe vergelijkingen op te lossen.
Snellere computers met bepaalde soorten hardware leveren grotere blokbeloningen op en sommige bedrijven hebben speciaal voor het mijnen gebouwde computerchips ontworpen. Deze computers hebben de taak Bitcoin transacties te verwerken en ze worden daarvoor beloond.
De term mining wordt niet in letterlijke zin gebruikt, maar als verwijzing naar de manier waarop edelmetalen verzameld worden. Bitcoin miners lossen wiskundige problemen op en bevestigen de legitimiteit van een transactie. Ze voegen deze transacties dan toe aan een blok en maken ketens van deze blokken met transacties, die samen de blockchain vormen. Als een blok met transacties gevuld is, worden de miners die de transacties binnen het blok verwerkt en bevestigd hebben, beloond met Bitcoin.
Transacties van grotere geldwaarde vereisen meer bevestigingen om de veiligheid te garanderen. Dit proces heet mijnen omdat het werk dat gedaan wordt om nieuwe Bitcoin uit de code te halen het digitale equivalent is van het fysieke werk dat gedaan wordt om goud uit de aarde te halen. Meer informatie over het technische binnenwerk van Bitcoin mining vind je in ons Bitcoin mining artikel.
Bitcoin halveren
Na elke 210.000 gemijnde blokken, of ruwweg elke vier jaar, wordt de blokbeloning die Bitcoin miners krijgen voor het verwerken van transacties gehalveerd. Hierdoor wordt het tempo waarmee nieuwe Bitcoin in omloop wordt gebracht gehalveerd. Dit is Bitcoin’s manier om een synthetische vorm van inflatie te gebruiken die elke vier jaar halveert tot alle Bitcoin is vrijgegeven en in omloop is.
Dit systeem zal doorgaan tot ongeveer het jaar 2140. Op dat moment zullen miners beloond worden met vergoedingen voor het verwerken van transacties die netwerkgebruikers zullen betalen. Deze vergoedingen zorgen ervoor dat miners nog steeds de prikkel hebben om te mijnen en het netwerk draaiende te houden. Het idee is dat concurrentie om deze vergoedingen ervoor zal zorgen dat ze ook na de halvering laag blijven.
De halvering is belangrijk omdat ze een nieuwe daling van Bitcoin’s slinkende eindige voorraad markeert. De totale maximale voorraad Bitcoin is 21 miljoen. In mei 2021 zijn er al ongeveer 18.715.050 miljoen Bitcoins in omloop, zodat er nog maar 2.284.950 miljoen over zijn om via mijnbeloningen vrij te komen.
In 2009 bedroeg de beloning voor elk gemijnd blok in de keten 50 Bitcoins. Na de eerste halvering werd het 25, toen 12,5, en het werd 6,25 Bitcoins per blok vanaf 11 mei 2020.
Gevolgen van halveren
Deze halveringen verminderen de snelheid waarmee nieuwe munten worden gecreëerd en verlagen zo het beschikbare aanbod. Dit kan enige gevolgen hebben voor beleggers, want andere activa met weinig aanbod, zoals goud, kunnen een grote vraag hebben en de prijzen hoger duwen.
In het verleden hebben deze Bitcoin halvingen gecorreleerd met enorme prijsstijgingen van Bitcoin. De eerste halvering, die plaatsvond op 28 november 2012, zag een stijging van $12 naar $1.207 op 28 nov. 2013. De tweede Bitcoin halvering vond plaats op 9 juli 2016. De prijs bij die halvering was $647 en op 15 dec. 2017 was de prijs van Bitcoin opgelopen tot $19.345. De prijs daalde daarna in de loop van een jaar vanaf deze piek tot $3.253 op 15 december 2018, een prijs die 403% hoger lag dan de prijs vóór de halvering.
De meest recente halvering vond plaats op 11 mei 2020. Op die datum was de prijs van Bitcoin $ 8.821. Op 12 april 2021 steeg de prijs van Bitcoin tot $63.575 (een verbazingwekkende stijging van 621% ten opzichte van de prijs vóór de halvering). Een maand later, op 24 mei 2021, was de prijs van Bitcoin $34.681, wat neerkomt op een stijging van 293% die meer in overeenstemming lijkt met het gedrag van de halvering in 2016.
Op 12 mei 2021 kondigde Elon Musk, CEO van Tesla, aan dat Tesla niet langer Bitcoin als betaling zou aanvaarden, wat verdere prijsschommelingen tot gevolg had. In de week die volgde op de uitspraken van Mr. Musk dook de prijs van Bitcoin onder de $40.000 nadat Chinese regelgevers beperkingen aankondigden die financiële instellingen en betalingsbedrijven verbieden om cryptocurrency-gerelateerde diensten te verlenen. Hoewel deze twee aankondigingen tijdelijk voor een prijsdaling van Bitcoin kunnen hebben gezorgd, is er de mogelijkheid dat de prijsschommelingen meer te maken hebben met het halveringsgedrag dat we eerder hebben waargenomen.
De theorie van de Bitcoin halvering en de kettingreactie die daardoor op gang komt werkt ongeveer als volgt:
De beloning wordt gehalveerd → de inflatie gehalveerd → lager beschikbaar aanbod → hogere vraag → hogere prijs → de stimulans voor miners blijft nog steeds bestaan, ongeacht de kleinere beloningen, want de waarde van Bitcoin wordt in het proces verhoogd.
In het geval dat een halvering de vraag en de prijs niet doet stijgen, dan zouden miners geen stimulans hebben omdat de beloning voor het voltooien van transacties kleiner zou zijn en de waarde van Bitcoin niet hoog genoeg zou zijn. Om dit te voorkomen heeft Bitcoin een proces om de moeilijkheid te veranderen die nodig is om mijnbeloningen te krijgen, of, met andere woorden, de moeilijkheid om een transactie te delven. In het geval dat de beloning gehalveerd is en de waarde van Bitcoin niet gestegen is, zou de moeilijkheidsgraad van het delven verlaagd worden om miners te blijven stimuleren. Dit betekent dat de hoeveelheid Bitcoin die als beloning vrijkomt nog steeds kleiner is, maar de moeilijkheid om een transactie te verwerken wordt verminderd.
Dit proces is al twee keer succesvol gebleken. Tot nu toe is het resultaat van deze halvingen een ballonverhoging van de prijs gevolgd door een grote daling. De crashes die op deze stijgingen volgden, hebben de prijzen echter nog steeds hoger gehouden dan vóór deze halveringen. Bijvoorbeeld, zoals hierboven vermeld, zag de bubbel van 2017-2018 de Bitcoin stijgen tot rond $20.000, om daarna te dalen tot rond $3.200.
Dit proces is succesvol gebleken in de eerste twee halvingen, en bij het observeren van de prijstrends sinds de derde halvering in mei 2020, lijkt het consistent te zijn. Tot nu toe is het resultaat van deze halvingen een opblazen van de prijs gevolgd door een flinke daling. De crashes die op deze stijgingen volgden, hebben de prijzen echter nog steeds hoger gehouden dan vóór deze halveringen.
Bijvoorbeeld, zoals hierboven vermeld, zag de bubbel van 2017-2018 de Bitcoin stijgen tot ongeveer $19.355, om daarna te dalen tot ongeveer $3.253. Dit is een enorme daling, maar de prijs van Bitcoin vóór de halvering was $648. Hoewel dit systeem tot nu toe gewerkt heeft, worden halveringen in het algemeen meestal omgeven door immense speculatie, hype, en volatiliteit, en het is onvoorspelbaar hoe de markt in de toekomst op deze gebeurtenissen zal reageren.
De derde halvering vond niet alleen plaats in een wereldwijde pandemie, maar ook in een omgeving van verhoogde speculatie door toezichthouders, toegenomen institutionele belangstelling voor digitale activa, en hype van beroemdheden. Gezien deze bijkomende factoren blijft het onduidelijk waar de prijs van Bitcoin zich in de nasleep uiteindelijk zal vestigen.
Vaak gestelde vragen
Wat gebeurt er als een Bitcoin halveert?
De term halveren (engl. halving) zoals die betrekking heeft op Bitcoin heeft te maken met het aantal Bitcoin tokens dat in een nieuw aangemaakt blok zit. In 2009, toen Bitcoin gelanceerd werd, bevatte elk blok 50 BTC, maar deze hoeveelheid zou ruwweg elke 4 jaar met 50% verminderd worden. Vandaag zijn er drie halveringen geweest en een blok bevat nog maar 6,25 BTC. Wanneer de volgende Bitcoin halvering plaatsvindt, zal een blok nog maar 3.125 BTC bevatten.
Wanneer hebben de halvingen plaatsgevonden?
De eerste Bitcoin hal vering vond plaats op 28 november 2012, nadat in totaal 5.250.000 BTC gemijnd was. De volgende vond plaats op 9 juli 2016, en de laatste op 11 mei 2020. De volgende wordt verwacht in het voorjaar van 2024.
Waarom vinden de halvingen minder dan elke 4 jaar plaats?
Het Bitcoin mining algoritme is ingesteld met het doel om eens in de tien minuten nieuwe blokken te vinden. Maar als meer miners zich bij het netwerk aansluiten en meer hashing power toevoegen, neemt de tijd om blokken te vinden af. Dit wordt verholpen door de mijnbouwmoeilijkheid, of hoe moeilijk het voor een computer is om het mijnbouwalgoritme op te lossen, eens in de twee weken te resetten zodat het doel van 10 minuten weer wordt bereikt. Terwijl het Bitcoin netwerk de afgelopen tien jaar exponentieel gegroeid is, is de gemiddelde tijd om een blok te vinden steeds onder de 10 minuten gebleven (ruwweg 9,5 minuten).
Heeft halvering enig effect op de prijs van Bitcoin?
De prijs van Bitcoin is gestaag en aanzienlijk gestegen sinds de lancering in 2009, toen hij voor luttele pennies of dollars verhandeld werd, tot april 2021 toen de prijs van één Bitcoin meer dan $64.850 bedroeg. Omdat halvering van de blokbeloning in feite de kosten voor de miners, die in wezen de producenten van Bitcoins zijn, verdubbelt, zou dit een positief effect op de prijs moeten hebben omdat de producenten hun verkoopprijs aan hun kosten zullen moeten aanpassen. Empirisch bewijs toont wel aan dat de Bitcoin prijs de neiging heeft te stijgen in afwachting van een halvering, vaak verscheidene maanden vóór de eigenlijke gebeurtenis.
Wat gebeurt er als er geen Bitcoins meer over zijn in een blok?
Rond het jaar 2140 zullen de laatste van de 21 miljoen Bitcoin die ooit gemijnd zijn, gemijnd zijn. Op dat moment houdt het halveringsschema op, want er zullen geen nieuwe Bitcoins meer te vinden zijn. Miners zullen echter nog steeds gestimuleerd worden om door te gaan met het valideren en bevestigen van nieuwe transacties op de blockchain, omdat men denkt dat de waarde van de transactie vergoedingen die aan miners betaald worden in de toekomst zal stijgen. De redenen zijn een groter transactievolume waaraan vergoedingen verbonden zijn, plus een grotere nominale marktwaarde van Bitcoins.