Wat is een Bitcoin beurs?

Een Bitcoin beurs (engl. Bitcoin exchange) is een digitale marktplaats waar handelaren Bitcoins kunnen kopen en verkopen met verschillende fiat valuta’s of Altcoins. Een Bitcoin valuta ruilbeurs is een online platform dat als tussenpersoon optreedt tussen kopers en verkopers van de cryptocurrency.

De valutaticker die voor Bitcoin gebruikt wordt is BTC.

Belangrijke verklaringen

  • Een Bitcoin beurs fungeert als tussenpersoon tussen een verkoper en een koper, of, om cryptocurrency taal te gebruiken, tussen een Maker en een Taker.
  • Een Bitcoin beurs werkt als een makelaardij, en je kunt geld storten via bankoverschrijving, telegram, en andere gangbare manieren van storten. Je betaalt echter vaak een prijs voor deze dienst.
  • Aankopen en verkopen zijn gebaseerd op hetzelfde ordersysteem als bestaande makelaarsdiensten, waarbij een koper (nemer) een limietorder plaatst die dan verkocht wordt als een overeenkomstige cryptocurrency beschikbaar is bij de verkoper (maker).
  • Als een handelaar tussen cryptocurrencies wil handelen, betaalt hij een wisselkoersvergoeding, vergelijkbaar met institutionele banken als je geld uit verschillende landen verhandelt.

Bitcoin beurzen begrijpen

Bitcoin uitwisselingsplatforms koppelen kopers aan verkopers. Net als op een traditionele effectenbeurs kunnen handelaren ervoor kiezen Bitcoin te kopen en te verkopen door ofwel een marktorder ofwel een limietorder in te voeren. Met een marktorder geeft de handelaar de beurs toestemming de munten te verhandelen tegen de best beschikbare prijs op de online marktplaats. Met een limietorder geeft de handelaar de beurs opdracht munten te verhandelen voor een prijs onder de huidige vraagprijs of boven de huidige biedprijs, afhankelijk van of hij koopt of verkoopt.

Om met Bitcoin op een beurs te handelen, moet een gebruiker zich bij de beurs registreren en een reeks verificatieprocessen doorlopen om zijn identiteit te authenticeren. Als de authenticatie geslaagd is, wordt een rekening geopend voor de gebruiker, die dan geld op deze rekening moet overmaken voor hij munten kan kopen.

Verschillende beurzen hebben verschillende betalingsmethoden die voor het storten van geld gebruikt kunnen worden, waaronder bankoverboekingen, directe bankoverschrijvingen, credit of debit kaarten, bankwissels, postwissels en zelfs cadeaubonnen. Een handelaar die geld van de rekening wil opnemen kan dat doen met de door zijn beurs geboden mogelijkheden, waaronder een bankoverschrijving, PayPal overschrijving, chequeverzending, contante levering, bankoverschrijving, of credit card overschrijving.

Gedecentraliseerde beurzen

Gedecentraliseerde Bitcoin beurzen zijn beurzen die zonder centrale autoriteit worden beheerd. Deze beurzen maken peer-to-peer handel in digitale valuta mogelijk zonder dat een beursautoriteit nodig is om de transacties te vergemakkelijken.

Er zijn een aantal voordelen aan gedecentraliseerde beurzen. Ten eerste vinden veel gebruikers van cryptocurrency dat gedecentraliseerde beurzen beter aansluiten bij de gedecentraliseerde structuren van de meeste digitale valuta’s zelf; veel gedecentraliseerde beurzen vragen ook minder persoonlijke informatie van hun leden dan andere soorten beurzen. Ten tweede, als gebruikers activa rechtstreeks aan andere gebruikers overdragen, hoeft dat niet meer naar de beurs, waardoor het risico van diefstal door hacks en andere fraude kleiner wordt. Ten derde kunnen gedecentraliseerde beurzen minder vatbaar zijn voor prijsmanipulatie en andere frauduleuze handelsactiviteiten.

Anderzijds moeten gedecentraliseerde beurzen (net als alle andere cryptocurrency beurzen) een fundamenteel niveau van gebruikersbelangstelling in stand houden in de vorm van handelsvolume en liquiditeit. Niet alle gedecentraliseerde beurzen zijn in staat gebleken deze belangrijke basiskwaliteiten te bereiken. Verder kunnen gebruikers van een gedecentraliseerde beurs minder verhaal halen als ze het slachtoffer worden van fraude dan degenen die gebruik maken van beurzen met gecentraliseerde autoriteiten.

Speciale overwegingen

Vergoedingen

Stortingen en opnames hebben een prijs, afhankelijk van de gekozen betalingsmethode. Hoe hoger het risico op een terugboeking van een betaalmiddel, hoe hoger de vergoeding. Het overmaken van een bankcheque of het overmaken van geld naar de beurs heeft een kleiner risico op een terugboeking dan het financieren van je rekening met PayPal of een credit/debit kaart, waar het overgemaakte geld kan worden teruggeboekt en aan de gebruiker worden teruggegeven op verzoek aan de bank.

Naast transactiekosten en kosten voor geldoverdracht kunnen handelaren ook te maken krijgen met omrekeningskosten, afhankelijk van de valuta’s die door de Bitcoin ruilbeurs worden geaccepteerd. Als een gebruiker Canadese dollars overmaakt naar een beurs die alleen in Amerikaanse dollars handelt, zal de bank of de beurs de CAD tegen betaling omzetten in USD. Transacties doen met een wisselkantoor dat je plaatselijke valuta accepteert is de beste manier om de FX kosten te vermijden.

Alle Bitcoin beurzen hebben transactiekosten die worden toegepast op elk voltooid koop- en verkooporder dat binnen de beurs wordt uitgevoerd. Het tarief van de vergoeding is afhankelijk van het volume Bitcoin transacties dat wordt uitgevoerd.

Wisselspreads zijn belangrijke maatstaven bij transacties in Bitcoin en variëren naargelang hoe liquide de Bitcoin beurs is.

Bitcoin wallets

Merk op dat een Bitcoin ruilbeurs iets anders is dan een Bitcoin wallet. Terwijl de eerste een platform biedt waarlangs Bitcoin kopers en verkopers met elkaar kunnen handelen, is de laatste gewoon een digitale opslagdienst voor Bitcoin houders om hun munten veilig op te slaan. Om wat technischer te zijn, slaan Bitcoin wallets privésleutels op die gebruikt worden om transacties te autoriseren en toegang te krijgen tot het Bitcoin adres van een gebruiker. De meeste Bitcoin beurzen stellen Bitcoin wallets ter beschikking van hun gebruikers, maar kunnen voor deze dienst een vergoeding vragen.

Makers en Takers

Online Bitcoin marktplaatsen duiden Bitcoin deelnemers meestal aan als Makers of Takers. Wanneer een koper of verkoper een limietorder plaatst, voegt de beurs die toe aan haar orderboek tot de prijs gematcht wordt door een andere handelaar aan de andere kant van de transactie. Wanneer de prijs geëvenaard wordt, wordt de koper of verkoper die de limietprijs vaststelde een Maker genoemd. Een Taker is een handelaar die een marktorder plaatst die onmiddellijk gevuld wordt.

Voorbeeld van een Bitcoin beurs

Bijvoorbeeld, op een Bitcoin beurs vragen drie verkopers van munten BTC/USD 42273.75, BTC/USD 42299.15, en BTC/USD 42270.23. Een handelaar die een marktorder initieert om Bitcoins te kopen, zal zijn order gevuld krijgen tegen de beste vraagprijs van $42270.23. Als er slechts vijf Bitcoins beschikbaar zijn voor de beste vraag en 10 munten voor $42273.75, en de handelaar wil er 10 tegen de marktprijs kopen, dan wordt zijn order gevuld met 5 munten @ $42270.23 en de resterende 5 @ $42273.75.

Een handelaar die denkt Bitcoins voor een betere prijs te kunnen krijgen zou echter een limiet order kunnen plaatsen voor, zeg, $42265.84. Als een verkoper zijn vraagprijs matcht met dit order of een prijs lager dan dit getal stelt, wordt het order gevuld. Dit alles wordt gedaan door de beurs, die een percentage van elke transactie neemt voor hun bedrijf.