Wat is Dash (DASH)?

Gelanceerd in 2014 was de cryptocurrency Dash oorspronkelijk bekend onder de naam Xcoin. Na een rebranding als Darkcoin belandde het in maart 2015 op zijn huidige naam, Dash. Bij de eerste creatie was de munt ontworpen om de privacy en anonimiteit van de gebruiker te garanderen. De whitepaper van de cryptocurrency, mede geschreven door Evan Duffield en Daniel Diaz, beschrijft het als een privacy-centrische cryptocurrency, gebaseerd op het werk van Bitcoin stichter Satoshi Nakamoto.

Belangrijkste verklaringen

  • Dash wil een medium worden voor dagelijkse transacties als een digitale munt die gebruikt kan worden als contant geld, creditcard, of via PayPal.
  • In 2018 breidde het digitale geldbedrijf uit naar Venezuela, de eerste uitstap van de cryptocurrency naar een economisch noodlijdend land.
  • Dash wordt beheerd door een deelverzameling van zijn gebruikers, die “masternodes” genoemd worden
  • Alle masternodes hebben een begininzet, die in hun systeem gelijk is aan 1.000 DASH.

Hoewel het nog steeds over sterke versleutelingsfuncties beschikt, heeft het bedrijf sindsdien zijn ambities bijgesteld. Dash wil nu een medium worden voor dagelijkse transacties als een digitale munt die gebruikt kan worden als contant geld, creditcard, of via PayPal. Dash is een open-source project dat een gedecentraliseerd betalingsnetwerk omvat.

In mei 2021 is Dash ‘s werelds 52ste meest waardevolle cryptocurrency naar marktkapitalisatie ($1.9 miljard). De waarde van Dash cryptocurrency is $299,33.

Dash begrijpen

Dash wil een medium worden voor dagelijkse transacties, en het heeft een breed net uitgeworpen om die ambitie waar te maken. In 2018 breidde het digitale geldbedrijf uit naar Venezuela, de eerste uitstap van de cryptocurrency naar een economisch noodlijdend land.

De vraag naar cryptocurrency – en het aantal Dash gebruikers – is snel toegenomen sinds de virtuele munt drie jaar geleden voor het eerst werd geïntroduceerd. De reden hiervoor is de behoefte aan een transactievaluta. Venezuela beleeft momenteel een periode van grote burgerlijke onrust en hyperinflatie in zo’n mate dat de lokale munt (Boliva) in wezen waardeloos is geworden.

In een interview met CryptoSlate zei Ryan Taylor, CEO van Dash, dat cryptocurrency “cruciaal” is voor het “overleven” in Venezuela. Burgers van het land hebben zich tot cryptocurrencies als Bitcoin en Dash gewend omdat er snel en goedkoop mee gehandeld kan worden.

Dash heeft ook geïnvesteerd in onderzoek, door een blockchain onderzoekslab te financieren in samenwerking met de Arizona State University (ASU). Via dit lab financiert Dash onderzoek dat “bedoeld is om onderzoek, ontwikkeling en onderwijs te versnellen op manieren die de snelheid, efficiëntie en veiligheid van blockchain transacties bevorderen, en de toepassingen ervan uitbreiden”.

De Dash-ASU overeenkomst voorziet ook in beurzen voor undergraduate en graduate onderzoeksbeurzen.

Waarin verschilt Dash van Bitcoin?

Het belangrijkste verschil tussen Dash en Bitcoin ligt in het algoritme dat elke technologie gebruikt om munten te delven. Dash gebruikt het X11 algoritme, een wijziging van het Proof-of-Stake (PoS) algoritme. Het gebruikt ook Conjoin vermenging om transacties te scramblen en privacy mogelijk te maken op zijn blockchain. Bitcoin gebruikt een Proof-of-Work (PoW) algoritme.

De twee cryptocurrencies hebben verschillende systemen voor het afhandelen van transacties. Transacties op de blockchain van Bitcoin moeten door alle knooppunten binnen een netwerk gevalideerd worden. Het proces, dat bedoeld is om consensus zonder autoriteit te garanderen, vereist een aanzienlijke investeringsinfrastructuur voor volle knooppunten. In dit systeem verbinden Bitcoin miners die volledige nodes runnen zich tot toenemende hoeveelheden tijd en geld om optimaal te kunnen werken. Met het schalen van Bitcoin’s netwerk wordt dit steeds meer een onmogelijke opgave.

Dit proces is tijdrovend en slaagt er niet in verstopping te voorkomen. Trage verwerking leidt tot een achterstand van transacties binnen Bitcoin’s geheugenpool. En dat kan weer leiden tot hoge transactiekosten, waardoor Bitcoin ongeschikt wordt als cryptocurrency voor dagelijkse transacties.

Dash gebruikt een ander systeem om transacties af te handelen. Dash wordt gerund door een subset van zijn gebruikers, die “masternodes” genoemd worden Masternodes vereenvoudigen de verificatie en validatie van transacties. Alle masternodes hebben een begininzet, die in hun systeem gelijk is aan 1.000 DASH.

Ook lost het systeem een schaalbaarheidsprobleem voor transacties op. Dit komt omdat het aantal knooppunten dat nodig is om een transactie met succes goed te keuren tot een hanteerbaar aantal wordt teruggebracht. Masternodes zijn verantwoordelijk voor het goedkeuren van transacties uit het mijnwerkersnetwerk en het verlenen van diensten, zoals betaling en privacy, aan het Dash netwerk.

De tweede vernieuwing binnen Dash’s ecosysteem ligt in zijn bestuursmodel. Bitcoin en Litecoin, twee cryptocurrencies met vergelijkbare aspiraties als Dash, groeiden uit academische instellingen. De toekomstige ontwikkeling van deze cryptocurrencies is voor een groot deel afhankelijk van vrijgevigheid van deze instellingen.

In tegenstelling tot Bitcoin en Litecoin heeft Dash een zelf-financieringsmodel gepionierd door blokbeloningen te verdelen over drie belanghebbenden-masternodes, mijnwerkers, en schatkist. De eerste twee krijgen elk een aandeel van 45%. Het aandeel van 10% dat aan de schatkist toekomt, wordt gebruikt om toekomstige ontwikkelingsprojecten van Dash te financieren. Masternodes spelen ook hier een belangrijke rol: hun stemmen bepalen de toekomstige ontwikkelingsrichtingen van de cryptocurrency.