Wat is Cardano (ADA)?
Cardano is een gedecentraliseerd derde-generatie proof-of-stake blockchain platform. Hoewel het kenmerken en toepassingen deelt met andere blockchain platforms zoals Ethereum, onderscheidt Cardano zich van de anderen door een inzet voor peer-reviewed wetenschappelijk onderzoek als bouwstenen voor updates aan zijn platform.
Drie organisaties zijn verantwoordelijk voor de ontwikkeling van Cardano
- De Cardano Stichting: Ondersteunt het onderzoek en de ontwikkeling van het netwerk.
- IOHK: Een bedrijf dat samen met verschillende universiteiten aan onderzoek en ontwikkeling werkt.
- Emurgo: Een apart bedrijf dat gecontracteerd is om aan de blockchain te werken en hem aantrekkelijk te maken voor bedrijven.
Belangrijkste verklaringen
- Cardano is een blockchain en smart contracts platform met een cryptocurrency die ADA heet.
- Cardano heeft producten uitgebracht voor identiteitsbeheer en producttraceerbaarheid.
- Cardano gebruikt Ouroboros – een Proof-of-Stake algoritme – om blokken te maken en transacties te valideren die op zijn blockchain plaatsvinden.
Cardano begrijpen
Charles Hoskinson, de mede-oprichter van Ethereum, begon met de ontwikkeling van Cardano in 2015 en lanceerde het platform in 2017. Cardano heeft zich gepositioneerd als een alternatief voor Ethereum. Beide platforms worden gebruikt voor vergelijkbare toepassingen, zoals slimme contracten, en hebben als doel een verbonden en gedecentraliseerd systeem te bouwen. Cardano beschouwt zichzelf als een bijgewerkte versie van Ethereum en heeft zichzelf tot derde-generatie platform gezalfd boven de tweede-generatie geloofsbrieven van Ethereum. Het blockchain platform heeft ook als doel bankdiensten te verlenen aan ‘s werelds ‘unbanked’.
Cardano’s belangrijkste toepassingen zitten in identiteitsbeheer en traceerbaarheid. De eerste toepassing kan gebruikt worden om processen te stroomlijnen en te vereenvoudigen die het verzamelen van gegevens uit meerdere bronnen vereisen. De laatste toepassing kan gebruikt worden om de fabricageprocessen van een product te volgen en te controleren, van herkomst tot eindproduct, en, mogelijk, de markt voor namaakgoederen uit te schakelen.
Voorbeelden van Cardano
De organisaties achter Cardano hebben drie producten uitgebracht: Atala PRISM, Atala SCAN, en Atala Trace. Het eerste product wordt op de markt gebracht als een hulpmiddel voor identiteitsbeheer dat gebruikt kan worden om toegang te verlenen tot diensten. Het kan bijvoorbeeld gebruikt worden om geloofsbrieven te verifiëren om een bankrekening te openen of om in aanmerking te komen voor overheidssteun. De andere twee producten worden gebruikt om de reis van een product door een toeleveringsketen te traceren.
Cardano ontwikkelt ook een smart contract platform dat zal dienen als een stabiel en veilig platform voor de ontwikkeling van gedecentraliseerde apps op ondernemingsniveau. In de nabije toekomst is het team bij Cardano van plan een democratisch on-chain governance systeem genaamd Project Catalyst te gebruiken om de ontwikkeling en uitvoering van projecten te beheren. Ze zullen ook hun treasury management systeem vernieuwen om toekomstige kosten te financieren met behulp van Project Catalyst.
Cardano eisen
Het hart van elk blockchain platform is het algoritme dat het gebruikt om blokken te maken en transacties te valideren. Cardano gebruikt Ouroboros, een algoritme dat het Proof-of-Stake (PoS) protocol gebruikt om blokken te delven. Het protocol is ontworpen om het energieverbruik tijdens het proces van blokken maken tot een minimum te beperken. Het doet dit door de noodzaak weg te nemen van hash power, of enorme rekenkracht, die centraal staat in de werking van het Proof-of-Work (PoW) algoritme dat door Bitcoin gebruikt wordt.
In Cardano’s PoS systeem bepaalt staking het vermogen van een node om blokken te maken. De inzet van een node is gelijk aan de hoeveelheid ADA, de cryptocurrency van Cardano, die hij op lange termijn bezit.
Hoe Ouroboros werkt
Op een breed niveau werkt Ouroboros als volgt. Het verdeelt de fysieke tijd in tijdperken die bestaan uit slots, dat zijn vaste perioden van tijd. Slots zijn te vergelijken met werkploegen in een fabriek. Momenteel duurt een epoche vijf dagen, en een slot één seconde, maar deze getallen zijn configureerbaar en kunnen na een update voorstel veranderd worden. Tijdperken werken circulair: als er een eindigt, begint er een andere.
Elke sleuf heeft een leider die gekozen wordt door een loterijsysteem. In dit systeem geldt: hoe hoger de inzet, hoe groter de kans om de loterij te winnen. Slotleiders zijn verantwoordelijk voor de volgende taken:
- Valideren van transacties
- Het creëren van transactieblokken
- Het toevoegen van nieuw gemaakte blokken aan de Cardano blockchain
Ouroboros vereist dat een klein aantal ADA houders online is en een goede netwerkverbinding onderhoudt. Om het energieverbruik verder te beperken bevat het algoritme het concept van stake pools. ADA houders kunnen zich organiseren in stake pools en er een paar uitkiezen om de pool te vertegenwoordigen tijdens de uitvoering van het protocol, waardoor het gemakkelijk wordt om deel te nemen en blokcreatie te garanderen, zelfs als sommigen van hen offline zijn.
Overwegingen bij het mijnen
Een inzetpool is een betrouwbare serverknoop die zich ertoe verbindt het protocol 24/7 uit te voeren, namens de bijdragende ADA houders. Stake pools houden de gecombineerde inzet van verschillende belanghebbenden in een enkele entiteit en zijn verantwoordelijk voor het verwerken van transacties en het produceren van nieuwe blokken.
In een Proof-of-Work (PoW) systeem zijn de economische stimulansen voor mijnwerkers om aan het netwerk deel te nemen en blokken te maken beloningen van de cryptocurrency en transactiekosten. Ouroboros verzamelt beloningen van een tijdperk en verdeelt ze over inzetpools en belanghebbenden. Elk wordt beloond op basis van het deel van hun inzet dat ze tijdens de epoch bijdroegen, wat betekent dat een hogere inzet meer beloningen krijgt.
De toekomst
Het delven van ADA verbruikt een fractie van de energie die het kost om Bitcoin te produceren – dus Cardano was een van een aantal proof of stake cryptocurrencies die profiteerden van een nieuwe nadruk op groenere geloofsbrieven voor crypto, nadat Tesla CEO Elon Musk in mei 2021 de schijnwerper op het onderwerp richtte.
Een cruciale volgende stap voor het platform is de uitrol van slimme contracten, die in mei 2021 op het Alonzo testnet werden gelanceerd, en naar verwachting in augustus 2021 live zullen gaan op het Cardano mainnet.
Het is een belangrijke mijlpaal voor Cardano, want slimme contracten vormen een belangrijk onderdeel van rivaliserende blockchains zoals Ethereum en Binance Smart Chain. Ze zijn ook essentieel voor het maken van gedecentraliseerde toepassingen (DApps) zoals die gebruikt worden in het ontluikende gedecentraliseerde financiën (DeFi) ecosysteem.
Als Cardano kan bewijzen dat zijn rigoureuze aanpak van cryptocurrencies grote bedrijven in de wereld van blockchain kan brengen, zou het zich in de komende jaren wel eens in de voorhoede van een cryptorevolutie kunnen bevinden.