Wat is Bitcoin Gold (BTG)?

Bitcoin Gold was een hard fork van de oorspronkelijke open-source cryptocurrency die plaatsvond op 24 oktober 2017. Bitcoin Gold was een van de grootste en meest besproken Bitcoin forks.

Op het eerste gezicht lijkt het idee om “Bitcoin weer decentraal te maken” contra-intuïtief. Bitcoin is, net als alle andere cryptocurrencies, ontworpen om al gedecentraliseerd te zijn; het is niet verbonden met een centrale bank, met name land, of overheidsorgaan.

Een van de belangrijkste problemen met Bitcoin die de aanleiding vormden voor de ontwikkeling van Bitcoin Gold had echter helemaal niets te maken met de kwestie van centrale uitgifte. Het had veeleer te maken met het ontginningsproces. De ontwikkelaars van Bitcoin Gold meenden dat door een nieuw algoritme voor het mining proces aan te nemen (in dit geval een zogenaamd Proof-of-Work algoritme dat Equihash heet), de nieuwe tak van ‘s werelds populairste cryptocurrency naar marktkapitalisatie niet onevenredig grote mijnbouwoperaties zou bevoordelen.

Belangrijkste verklaringen

  • Bitcoin Gold was een harde vork van de oorspronkelijke open-source cryptocurrency die plaatsvond op 24 oktober 2017.
  • Het verklaarde doel van Bitcoin Gold was om “Bitcoin weer decentraal te maken”.
  • Voornamelijk geloofden de ontwikkelaars van Bitcoin Gold dat door het aannemen van een nieuw Proof-of-Work gebaseerd algoritme voor het mijnproces, Bitcoin Gold geen onevenredige voorkeur zou geven aan grote mijnbouwoperaties op gespecialiseerde apparatuur.
  • Naast het doel om Bitcoin “opnieuw te decentraliseren”, waren de ontwikkelaars van Bitcoin Gold ook gericht op kwesties rond distributie, bescherming, en transparantie.
  • De cryptocurrency staat sinds mei 2021 genoteerd op 40+ beurzen in 11 nationale munteenheden.

Bitcoin Goud begrijpen

Bitcoin mijnbouw is een lucratief maar resource-intensief proces. De meest winstgevende mijnbouwondernemingen zijn vaak die waarbij een groot aantal mining rigs samengevoegd worden, die elk dure, speciale apparatuur vereisen. Particulieren die op eigen houtje naar Bitcoin proberen te delven moeten ofwel enorm veel geld en tijd investeren in het maken van hun eigen rigs, of ze worden in het proces gepasseerd, omdat hun computers niet kunnen concurreren met de professionele rig systemen.

Een van de hoofddoelen van Bitcoin Gold is geweest het algoritme te veranderen waarmee de cryptocurrency zelf gemijnd wordt, wat betekent dat het mijnproces op gespecialiseerde apparatuur niet sneller kan verlopen dan op standaard computersystemen.

Bitcoin Gold was niet de eerste grote hard fork van Bitcoin. Bitcoin Cash splitste zich af van de primaire cryptocurrency in augustus van 2017. In 2018 verwacht Bitcoin nog verschillende hard fork’s, wat sommigen aanzet tot speculaties dat er een afnemende belangstelling van investeerders kan zijn naarmate meer uitlopers van Bitcoin de markt bereiken.

Distributie, bescherming, transparantie

Behalve op het doel om Bitcoin te “re-decentraliseren”, waren de ontwikkelaars van Bitcoin Gold ook gericht op kwesties rond distributie, bescherming, en transparantie. Zo distribueert het hard forken van Bitcoin’s blockchain op eerlijke en efficiënte wijze een nieuw digitaal bezit onmiddellijk naar mensen over de hele wereld die belangstelling hebben voor cryptocurrency.

In de wereld van virtuele valuta’s zijn bedreigingen door hackers en andere kwaadwillenden voortdurend een zorg. Daarom nam Bitcoin Gold vanaf de lancering extra veiligheids- en beschermingsmaatregelen, in een poging de rekeningen en munten van zijn klanten te helpen beveiligen. Deze omvatten replay bescherming en unieke portemonnee adressen.

Het feit dat Bitcoin Gold “een gratis open-source software project is dat gebouwd wordt door vrijwillige ontwikkelaars en ondersteund wordt door een snel groeiende gemeenschap van Bitcoin enthousiastelingen die zich over de hele wereld uitstrekt” is ook een trekpleister voor potentiële klanten.

De beschikbaarheid van Bitcoin Gold op beurzen

Voor alle cryptocurrencies geldt dat een van de belangrijkste factoren die zowel het succes op korte termijn als op lange termijn helpen bepalen, de beschikbaarheid op cryptocurrency exchanges is. Gebruikers moeten de cryptocurrency op beurzen kunnen benaderen om transacties te kunnen doen.

Volgens de Bitcoin Gold website werd de cryptocurrency vanaf mei 2021 live verhandeld op Bithumb, Bitfinex, Binance, HitBTC, Uphold, Exmo, Gate.io, BitBay, Huobi, Cex.io, Okex, Unocoin, Coinone, Koineks, Coinfeld, Coindirect, Zebpay, NiceHash, LATOKEN, Boine, p2p b2b, Folgory, WhiteBIT, Bitubu, Indodax, Vindax, Coinbit, Probit, Wazirx, BW, CoinDCX, VeBitcoin, Unocoin, en Huobi Global.

De cryptocurrency is ook beschikbaar via een aantal portemonnees, waaronder Trezor Wallet, Ledger Wallet, Exodus, Coinomi, Bitpie, Guarda, Freewallet, BTGWallet, en Kasse.

Geschiedenis van Bitcoin Gold: Lancering en controverse

De ontwikkelaars van Bitcoin Gold gebruikten na de lancering wat men noemt “post-mijnbouw”. Dit was het met terugwerkende kracht delven van 100.000 munten nadat de vork al had plaatsgevonden. De manier waarop dit gebeurde was door het snelle delven van ongeveer 8.000 blokken, waarvan de resultaten apart gezet werden als een soort “endowment”, om te gebruiken voor de groei en het onderhoud van het bredere Bitcoin Gold netwerk.

Ongeveer 5% van die 100.000 munten werd opzij gelegd voor elk van de zes primaire teamleden als bonus. Bij de lancering kregen alle Bitcoin bezitters Bitcoin Gold munten naar rato van één Bitcoin Gold token per één Bitcoin token.

Coinbase, een van de grootste cryptocurrency beurzen ter wereld, was bij de lancering opmerkelijk sceptisch over Bitcoin Gold. Vertegenwoordigers van Coinbase verklaarden dat de beurs “Bitcoin Gold niet kan ondersteunen omdat de ontwikkelaars ervan de code niet ter beoordeling aan het publiek beschikbaar hebben gesteld. Dit is een groot veiligheidsrisico.”.

Vanaf 4 mei 2021 heeft Bitcoin Gold 93 bereikbare nodes. De hoogste concentratie knooppunten bevindt zich in Duitsland (22 knooppunten), met de volgende hoogste niveaus de Verenigde Staten (20 knooppunten), Canada (7 knooppunten), Nederland (7 knooppunten), en Frankrijk (7 knooppunten).

In februari 2018 lanceerde Bitcoin Gold de Bitcoin Gold inzichtverkenner, en noemde het een “volledig functionele Bitcoin Gold inzichtinstantie en webapplicatiedienst die de Insight UI en Insight API presenteert”.

Toekomst van Bitcoin Gold

Op lange termijn zal Bitcoin Gold onderzoek doen naar slimme contracten en blockchain democratie, en ook een gedecentraliseerd fiat-crypto makelaarsnetwerk ontwikkelen.

De ontwikkelaars van Bitcoin Gold zijn zich bewust van de verbanden tussen deze cryptocurrency, zijn moedermaatschappij Bitcoin, en de bredere wereld van digitale valuta. Als zodanig geven ze aan dat “de kernverbeteringen waar we aan werken allemaal van groot belang zijn in de bredere Bitcoin en crypto-wereld, niet alleen voor Bitcoin Gold”.

Bitcoin Gold FAQs

Wat is er met Bitcoin Gold gebeurd?

Bitcoin Gold was een harde vork van de oorspronkelijke open-source cryptocurrency die plaatsvond op 24 oktober 2017. Op 25 mei 2021 had Bitcoin Gold een prijs van $ 62,49 met een 24-uurs handelsvolume van ongeveer $ 97 miljoen.

Wat is het verschil tussen Bitcoin en Bitcoin Gold?

Bitcoin Gold was een harde vork van de oorspronkelijke open-source Bitcoin cryptocurrency, die plaatsvond op 24 oktober 2017. In tegenstelling tot Bitcoin werkt Bitcoin Gold op een Proof-of-Work algoritme, dat geen onevenredige voorkeur heeft voor grote mijnbouwoperaties op gespecialiseerde apparatuur.

Wat is BTG in cryptocurrency?

BTG is de quote voor Bitcoin Gold, een harde vork van de oorspronkelijke Bitcoin cryptocurrency.

Waar wordt Bitcoin Gold voor gebruikt?

Bitcoin Gold wordt gebruikt voor toepassingen als slimme contracten, open-source bruggen voor computertechnologie, en betalingen.

Wanneer vond de Bitcoin hard fork plaats?

De Bitcoin hard fork vond plaats op 24 oktober 2017.