Wat is Bitcoin Cash (BCH)?

Bitcoin Cash is een cryptocurrency die in augustus 2017 ontstond uit een hard fork van Bitcoin. Bitcoin Cash vergrootte de grootte van de blokken, waardoor meer transacties verwerkt konden worden en de schaalbaarheid verbeterde.

De cryptocurrency onderging in november 2018 nog een fork en splitste zich in Bitcoin Cash ABC en Bitcoin Cash SV (Satoshi Vision). Bitcoin Cash wordt aangeduid als Bitcoin Cash omdat het de originele Bitcoin Cash client gebruikt.

Belangrijkste verklaringen

  • Bitcoin Cash is het resultaat van een Bitcoin hard fork die in augustus 2017 plaatsvond.
  • Bitcoin Cash werd gemaakt om een grotere blokgrootte mogelijk te maken dan Bitcoin, waardoor meer transacties in een enkel blok kunnen.
  • Ondanks hun filosofische verschillen delen Bitcoin Cash en Bitcoin verschillende technische overeenkomsten. Ze gebruiken hetzelfde consensus mechanisme en hebben hun voorraad afgetopt op 21 miljoen.
  • Bitcoin Cash zelf onderging een fork in november 2018 en splitste zich in Bitcoin Cash ABC en Bitcoin Cash SV (Satoshi Vision). Bitcoin Cash ABC wordt nu aangeduid als Bitcoin Cash.

Bitcoin Cash begrijpen

Zoals voorgesteld door Bitcoin uitvinder Satoshi Nakamoto, was Bitcoin bedoeld als een peer-to-peer cryptocurrency die gebruikt werd voor dagelijkse transacties. In de loop der jaren, naarmate het meer aandacht kreeg en de prijs ervan de hoogte in schoot, werd Bitcoin een investeringsmiddel in plaats van een valuta. Zijn blockchain kreeg te maken met schaalbaarheidsproblemen omdat hij het toegenomen aantal transacties niet aankon. De bevestigingstijd en de kosten voor een transactie op Bitcoin’s blockchain schoten omhoog. Dit kwam vooral door de blokgroottebeperking van 1MB voor Bitcoin. Transacties stonden in de rij, wachtend op bevestiging, omdat de blokken de toename in grootte voor transacties niet aankonden.

Bitcoin Cash stelt voor de situatie te verhelpen door de grootte van blokken te vergroten tot tussen 8 MB en 32 MB, en zo de verwerking van meer transacties per blok mogelijk te maken. Het gemiddelde aantal transacties per blok op Bitcoin lag op het moment dat Bitcoin Cash werd voorgesteld tussen de 1.000 en 1.500. Het aantal transacties op de blockchain van Bitcoin Cash tijdens een stresstest in sep. 2018 steeg tot 25.000 per blok.

Belangrijke voorstanders van Bitcoin Cash, zoals Roger Ver, beroepen zich vaak op Nakamoto’s oorspronkelijke visie van een betalingsdienst als reden om de blokgrootte te vergroten. Volgens hen zal de verandering in Bitcoin’s blokgrootte het gebruik van Bitcoin als medium voor dagelijkse transacties mogelijk maken en het helpen concurreren met multinationale creditcard verwerkende organisaties, zoals Visa, die hoge vergoedingen vragen om transacties over de grens te verwerken.

Bitcoin Cash verschilt ook in een ander opzicht van Bitcoin, want het bevat geen Segregated Witness (SegWit), een andere oplossing die is voorgesteld om meer transacties per blok mogelijk te maken. SegWit bewaart alleen informatie of de metadata met betrekking tot een transactie in een blok. Gewoonlijk worden alle details die op een transactie betrekking hebben in een blok opgeslagen.

Ideologische verschillen en verschillen in blokgrootte daargelaten, zijn er verschillende overeenkomsten tussen Bitcoin en Bitcoin Cash. Beide gebruiken het Proof-of-Work (PoW) consensus mechanisme om nieuwe munten te delven. Ze delen ook de diensten van Bitmain, ‘s werelds grootste cryptocurrency miner. De voorraad van Bitcoin Cash is afgetopt op 21 miljoen, hetzelfde aantal als Bitcoin. Bitcoin Cash ging ook van start met hetzelfde mining-moeilijkheidsalgoritme – technisch bekend als Emergency Difficulty Adjustment (EDA) – dat om de 2016 blokken of ruwweg om de twee weken de moeilijkheidsgraad aanpast.

Miners maakten van deze overeenkomst gebruik door hun miningactiviteit af te wisselen tussen Bitcoin en Bitcoin Cash. Hoewel dit winstgevend was voor miners, was de praktijk nadelig voor het toenemende aanbod van Bitcoin Cash op de markten. Vandaar dat Bitcoin Cash zijn EDA algoritme heeft herzien om het gemakkelijker te maken voor miners om de cryptocurrency te genereren.

Geschiedenis van Bitcoin Cash

In 2010 was de gemiddelde grootte van een blok op Bitcoin’s blockchain minder dan 100 KB en de gemiddelde vergoeding voor een transactie bedroeg slechts een paar cent. Dit maakte de blockchain kwetsbaar voor aanvallen, die geheel uit goedkope transacties bestonden, die het systeem mogelijk lam konden leggen.

Om zo’n situatie te voorkomen werd de grootte van een blok op Bitcoin’s blockchain beperkt tot 1 MB. Elk blok wordt om de 10 minuten gegenereerd, zodat er ruimte en tijd is tussen opeenvolgende transacties. De beperking op de grootte en de tijd die nodig is om een blok te genereren voegde nog een extra beveiligingslaag toe aan Bitcoin’s blockchain.

Maar die beveiligingen bleken een hindernis te zijn toen Bitcoin aan populariteit won op de rug van een groter bewustzijn van zijn mogelijkheden en verbeteringen aan zijn platform. De gemiddelde grootte van een blok was tegen jan. 2015 toegenomen tot 600K. Het aantal transacties met Bitcoin steeg explosief, waardoor een opeenhoping van onbevestigde transacties ontstond. De gemiddelde tijd om een transactie te bevestigen ging ook omhoog. Dienovereenkomstig steeg ook de vergoeding voor transactiebevestiging, waardoor het argument voor Bitcoin als concurrent van dure credit card verwerkingssystemen verzwakte. (Vergoedingen voor transacties op Bitcoin’s blockchain worden door gebruikers bepaald. Miners duwen transacties met hogere vergoedingen gewoonlijk naar voren in de rij om de winst te maximaliseren)

Er werden door ontwikkelaars twee oplossingen voorgesteld om het probleem op te lossen: de gemiddelde blokgrootte vergroten of bepaalde delen van een transactie uitsluiten om meer gegevens in de blockchain te passen. Het Bitcoin Core team, dat verantwoordelijk is voor het ontwikkelen en onderhouden van het algoritme dat Bitcoin aandrijft, blokkeerde het voorstel om de blokgrootte te vergroten. Intussen werd een nieuwe munt met een flexibele blokgrootte gecreëerd. Maar de nieuwe munt, die Bitcoin Unlimited werd genoemd, werd gehackt en had moeite om aan te slaan, wat leidde tot twijfels over zijn levensvatbaarheid als valuta voor dagelijkse transacties.

Het eerste voorstel lokte ook scherpe en uiteenlopende reacties uit van de Bitcoin gemeenschap. Mining kolos Bitmain aarzelde om de Segwit implementatie in blokken te steunen omdat het de verkoop voor zijn AsicBoost miner zou beïnvloeden. De machine bevatte een gepatenteerde miningtechnologie die miners een “snelkoppeling” bood om met minder energie hashes te genereren voor cryptomining. Segwit maakt het echter duurder om Bitcoin te delven met de machine omdat het herordenen van transacties bemoeilijkt.

Te midden van een woordenstrijd en het uitzetten van standpunten door miners en andere belanghebbenden binnen de cryptocurrency gemeenschap, werd in augustus 2017 Bitcoin Cash gelanceerd. Elke Bitcoin houder kreeg een gelijkwaardige hoeveelheid Bitcoin Cash, waardoor het aantal munten in het bestaan vermenigvuldigd werd. Bitcoin Cash debuteerde op cryptocurrency beurzen tegen een indrukwekkende prijs van $900. Grote cryptocurrency beurzen, zoals Coinbase en itBit, boycotten Bitcoin Cash en plaatsten het niet op hun beurzen.

Maar het kreeg vitale steun van Bitmain, ‘s werelds grootste cryptocurrency mining platform. Dit zorgde voor een voorraad munten voor de handel op cryptocurrency beurzen toen Bitcoin Cash gelanceerd werd.

Paradoxaal genoeg onderging Bitcoin Cash zelf iets meer dan een jaar later een fork om dezelfde reden als waarom het zich afsplitste van Bitcoin. In nov. 2018 splitste Bitcoin Cash zich in Bitcoin Cash ABC en Bitcoin Cash SV (Satoshi Vision). Deze keer was de onenigheid te wijten aan voorgestelde protocolupdates die het gebruik van slimme contracten integreerden op Bitcoin’s blockchain en de gemiddelde blokgrootte verhoogden.

Bitcoin Cash ABC gebruikt de oorspronkelijke Bitcoin Cash client, maar heeft verschillende veranderingen aan de blockchain ingebouwd, zoals Canonical Transaction Ordering Route (CTOR) – die transacties in een blok in een bepaalde volgorde herschikt.

Bitcoin Cash SV wordt geleid door Craig Wright, die beweert de oorspronkelijke Nakamoto te zijn. Hij verwierp het gebruik van slimme contracten op een platform dat bedoeld was voor betalingstransacties. Het drama voorafgaand aan de nieuwste harde fork was vergelijkbaar met dat voor het forken van Bitcoin Cash uit Bitcoin in 2017. Maar het einde is gelukkig, want door het forken zijn er meer fondsen in het cryptocurrency ecosysteem gestroomd en is het aantal munten dat voor investeerders beschikbaar is verveelvoudigd. Sinds de lancering hebben beide cryptocurrencies respectabele waarderingen vergaard op cryptobeurzen.

Zorgen over Bitcoin Cash

Bitcoin Cash beloofde verschillende verbeteringen ten opzichte van zijn voorganger. Maar het heeft die beloften nog niet waargemaakt.

De belangrijkste betreft de blokgrootte. De gemiddelde grootte van blokken die op de blockchain van Bitcoin Cash gemijnd worden is veel kleiner dan die op de blockchain van Bitcoin. De kleinere blokgrootte betekent dat zijn belangrijkste stelling om meer transacties mogelijk te maken door grotere blokken, technisch nog getest moet worden. De transactiekosten voor Bitcoin zijn ook aanzienlijk gedaald, waardoor het een levensvatbare concurrent van Bitcoin Cash wordt voor dagelijks gebruik.

Andere cryptocurrencies die naar soortgelijke ambities streven om een medium voor dagelijkse transacties te worden, hebben de oorspronkelijke ambities van Bitcoin Cash nog een extra rimpel gegeven. Ze hebben projecten en samenwerkingsverbanden uitgestippeld met organisaties en overheden in binnen- en buitenland. Zo kondigde Litecoin samenwerkingsverbanden aan met organisatoren van evenementen en beroepsverenigingen, en andere, zoals Dash, beweren al tractie te hebben gekregen in onrustige economieën als Venezuela, hoewel zulke beweringen betwist worden.

Terwijl de afsplitsing van Bitcoin vrij spraakmakend was, is Bitcoin Cash grotendeels onbekend buiten de cryptogemeenschap en moet het nog grote aankondigingen doen over adoptie. Op basis van het aantal transacties op de blockchain heeft Bitcoin nog steeds een flinke voorsprong op zijn concurrentie.

De tweede fork op de blockchain van Bitcoin Cash wijst ook op problemen met het beheer van zijn ontwikkelaarspool. Dat een aanzienlijk deel van de pool vond dat Bitcoin cash zijn oorspronkelijke visie afzwakte is verontrustend omdat het de deur openzet voor verdere splitsingen in de toekomst. Slimme contracten zijn een essentieel kenmerk van alle cryptocurrencies. Het valt echter nog te bezien of Bitcoin Cash kantelt om een platform te worden voor het inbouwen van slimme contracten voor transacties of gewoon voor betalingssystemen.

Bitcoin Cash heeft ook geen duidelijk omschreven bestuursprotocol. Terwijl andere cryptocurrencies, zoals Dash en VeChain, vernieuwd hebben en gedetailleerde bestuursprotocollen hebben geschetst die stemrecht toekennen, lijken de ontwikkeling, en het ontwerp van Bitcoin Cash gecentraliseerd te zijn bij de ontwikkelingsteams. Als zodanig is het onduidelijk of investeerders zonder aanzienlijke aandelen in de cryptocurrency stemrecht hebben of inspraak in de toekomstige richting van de cryptocurrency.