Wat gebeurt er met Bitcoin als alle 21 miljoen gemijnd zijn?
Bitcoin lijkt in veel opzichten op digitaal goud. Net als goud kan Bitcoin niet zomaar willekeurig gecreëerd worden. Het vereist werk om het te “extraheren”. Terwijl goud uit de fysieke aarde gewonnen moet worden, moet Bitcoin via computationele middelen “gemijnd” worden.
Bitcoin heeft ook een bepaling – vastgelegd in zijn broncode – dat het een beperkte en eindige voorraad moet hebben. Daarom zullen er nooit meer dan 21 miljoen Bitcoins geproduceerd worden. Gemiddeld worden deze Bitcoins aan de Bitcoin voorraad toegevoegd in een vast tempo van één blok om de tien minuten. Bovendien wordt het aantal Bitcoins dat in elk van deze eerder genoemde blokken vrijkomt elke vier jaar met 50% verminderd.
Belangrijke verklaringen
- Er zijn in totaal maar 21 miljoen Bitcoins die gemijnd kunnen worden.
- Als Bitcoin miners alle Bitcoins ontsloten hebben, zal de voorraad van de planeet in wezen op zijn.
- Op 24 februari 2021 zijn er 18,638 miljoen Bitcoins gemijnd, zodat er nog 2,362 miljoen in omloop moeten worden gebracht.
- Als alle Bitcoin gemijnd is zullen de miners nog steeds gestimuleerd worden om transacties te verwerken met vergoedingen.
De voorraad Bitcoin is beperkt tot 21 miljoen
In feite zijn er in totaal maar 21 miljoen Bitcoins die gemijnd kunnen worden. Als miners dit aantal Bitcoins hebben vrijgespeeld, is de voorraad uitgeput. Het is echter mogelijk dat het protocol van Bitcoin veranderd zal worden om een grotere voorraad mogelijk te maken. Wat zal er gebeuren als de wereldvoorraad Bitcoin zijn limiet bereikt? Hierover wordt veel gediscussieerd onder liefhebbers van cryptocurrency.
Momenteel zijn er ongeveer 18,5 miljoen Bitcoins gemijnd. Dan blijven er nog minder dan drie miljoen over die nog in omloop gebracht moeten worden.
Hoewel er nooit meer dan maximaal 21 miljoen Bitcoins kunnen zijn, omdat mensen hun privé sleutels kwijt zijn geraakt of gestorven zijn zonder hun privé sleutel instructies aan iemand na te laten, zou de werkelijke hoeveelheid beschikbare Bitcoins in omloop in werkelijkheid miljoenen minder kunnen zijn.
Bitcoin mining beloningen
De eerste 18,5 miljoen Bitcoins zijn gemijnd in de tien jaar sinds de eerste lancering van het Bitcoin netwerk. Met nog maar drie miljoen munten te gaan, lijkt het misschien alsof we in de laatste stadia van Bitcoin ontginning zitten. Dat is waar, maar in beperkte zin. Hoewel het waar is dat de grote meerderheid van de Bitcoins al gemijnd is, is de tijdlijn ingewikkelder dan dat.
Het Bitcoin mining proces beloont miners met een brok Bitcoin na succesvolle verificatie van een blok. Dit proces past zich in de loop van de tijd aan. Toen Bitcoin voor het eerst gelanceerd werd, was de beloning 50 Bitcoins. In 2012 halveerde die tot 25 Bitcoins. In 2016 halveerde ze weer tot 12,5 Bitcoins. Vanaf februari 2021 krijgen miners 6,25 Bitcoins voor elk nieuw gemijnd blok – gelijk aan ongeveer $ 294.168,75 op basis van de waarde van 24 februari 2021. Dit verlaagt effectief het inflatiepercentage van Bitcoin om de vier jaar met de helft.
De beloning zal elke vier jaar blijven halveren tot de laatste Bitcoin gemijnd is. In werkelijkheid zal de laatste Bitcoin waarschijnlijk pas rond het jaar 2140 gemijnd worden. Het is echter mogelijk dat het Bitcoin netwerkprotocol tussen nu en dan veranderd wordt.
Het Bitcoin mining proces levert Bitcoin beloningen op aan miners, maar de grootte van de beloning wordt periodiek verlaagd om de circulatie van nieuwe tokens te beheersen.
Gevolgen van eindige Bitcoin voorraad voor Bitcoin miners
Het lijkt misschien dat de groep personen die het meest direct getroffen wordt door de beperking van de Bitcoin voorraad, de Bitcoin miners zelf zullen zijn. Sommige tegenstanders van het protocol beweren dat miners gedwongen zullen worden af te zien van de blokbeloningen die ze voor hun werk ontvangen als de Bitcoin voorraad de 21 miljoen in omloop heeft bereikt.
Maar zelfs als de laatste Bitcoin geproduceerd is, zullen miners waarschijnlijk actief en competitief blijven meedoen en nieuwe transacties valideren. De reden is dat aan elke Bitcoin transactie een transactievergoeding verbonden is.
Deze vergoedingen, die vandaag een paar honderd dollar per blok vertegenwoordigen, kunnen mogelijk oplopen tot vele duizenden dollars per blok, vooral als het aantal transacties op de blockchain groeit en als de prijs van een Bitcoin stijgt. Uiteindelijk zal het systeem werken als een gesloten economie, waarin transactiekosten worden geheven zoals belastingen.
Speciale overwegingen
Het is de moeite waard op te merken dat het naar verwachting meer dan 100 jaar zal duren voordat het Bitcoin netwerk zijn allerlaatste token delft. In werkelijkheid zullen miners, als het jaar 2140 nadert, waarschijnlijk jarenlang beloningen ontvangen die eigenlijk nog maar minieme delen zijn van de laatste Bitcoin die gemijnd wordt. De dramatische afname van de grootte van de beloningen kan betekenen dat het mining proces ruim voor de deadline van 2140 helemaal zal verschuiven.
Het is ook belangrijk om in gedachten te houden dat het Bitcoin netwerk zelf tussen nu en dan waarschijnlijk sterk zal veranderen. Als je bedenkt hoeveel er in slechts tien jaar met Bitcoin gebeurd is, kunnen nieuwe protocollen, nieuwe methoden om transacties te registreren en te verwerken, en een willekeurig aantal andere factoren het mining proces beïnvloeden.
De laatste belangrijke gebeurtenissen zijn de brief van het Office of the Comptroller of the Currency (OCC) in januari 2021 waarin het gebruik van crypto als betaalmiddel wordt toegestaan, de introductie van Bitcoin door Paypal, en de acceptatie van Bitcoin door Tesla voor de aankoop van Tesla auto’s en zonnedaken. Tesla veranderde in mei 2021 van koers wat betreft het accepteren van Bitcoin, onder verwijzing naar milieubezwaren rond de grondstoffen die nodig zijn om Bitcoin mining.