Wat bepaalt de prijs van 1 Bitcoin?

Bitcoin is een cryptocurrency die in 2009 ontwikkeld werd door Satoshi Nakamoto, de naam die gegeven werd aan de onbekende maker van deze virtuele munt. Transacties worden vastgelegd in een blockchain, die de transactiegeschiedenis voor elke eenheid toont en gebruikt wordt om eigendom te bewijzen.

Anders dan beleggen in traditionele valuta wordt Bitcoin niet uitgegeven door een centrale bank of gesteund door een regering. En een Bitcoin kopen is anders dan een aandeel of obligatie kopen omdat Bitcoin geen bedrijf is. Bijgevolg zijn er geen bedrijfsbalansen om na te kijken.

Begrijpen wat de prijs van Bitcoin bepaalt

Anders dan beleggen in traditionele valuta, wordt Bitcoin niet uitgegeven door een centrale bank of gesteund door een regering; daarom zijn de monetaire politiek, inflatiecijfers en economische groeimetingen die gewoonlijk de waarde van valuta beïnvloeden, niet van toepassing op Bitcoin. Daarentegen worden de Bitcoin prijzen beïnvloed door de volgende factoren:

  • Het aanbod van Bitcoin en de vraag van de markt ernaar
  • De kosten om een Bitcoin te produceren via het miningproces
  • De beloningen die aan Bitcoin miners worden uitgedeeld voor het verifiëren van transacties op de blockchain
  • Het aantal concurrerende cryptocurrencies
  • De beurzen waarop het verhandeld wordt
  • De regelgeving voor de verkoop ervan
  • Het interne bestuur ervan

Belangrijkste verklaringen

  • Het kopen van aandelen geeft je eigendom in een bedrijf, terwijl het kopen van Bitcoin je eigendom van die cryptocurrency geeft.
  • Bitcoin wordt niet uitgegeven of gereguleerd door een centrale overheid en is dus niet onderworpen aan het monetaire beleid van de overheid.
  • De prijs van Bitcoin wordt vooral beïnvloed door zijn aanbod, de vraag van de markt ernaar, de beschikbaarheid en concurrerende cryptocurrencies.
  • In december 2020 was ongeveer 88,5% van de totale Bitcoin voorraad gemijnd.

Vraag en aanbod

Landen zonder vaste wisselkoers kunnen gedeeltelijk bepalen hoeveel van hun valuta circuleert door de discontovoet aan te passen, de reserveverplichtingen te veranderen, of door open-markt operaties uit te voeren. Met deze mogelijkheden kan een centrale bank de wisselkoers van een munt beïnvloeden.

Het aanbod van Bitcoin wordt op twee verschillende manieren beïnvloed. Ten eerste staat het Bitcoin protocol toe dat nieuwe Bitcoins tegen een vast tarief worden gecreëerd. Nieuwe Bitcoins worden op de markt gebracht wanneer miners blokken transacties verwerken, en het tempo waarin nieuwe munten worden ingevoerd is zo ontworpen dat het in de loop van de tijd vertraagt. Zo vertraagde de groei van 6,9% (2016), naar 4,4% (2017) naar 4,0% (2018) beloningen die aan Bitcoin miners worden aangeboden en kunnen beschouwd worden als kunstmatige inflatie voor het cryptocurrency ecosysteem.

Ten tweede kan het aanbod ook beïnvloed worden door het aantal Bitcoins dat het systeem toestaat te bestaan. Dit aantal is afgetopt op 21 miljoen, waarbij, als dit aantal bereikt is, miningactiviteiten geen nieuwe Bitcoins meer zullen aanmaken. Zo bereikte het aanbod van Bitcoin in mei 2021 18.720 miljoen, wat neerkomt op 89,1% van het aanbod van Bitcoin dat beschikbaar is.

Het kunstmatige inflatiemechanisme van de halvering van blokbeloningen zal geen invloed meer hebben op de prijs van de cryptocurrency. Maar bij het huidige tempo van aanpassing van blokbeloningen zal de laatste Bitcoin pas in het jaar 2140 of zo gemijnd worden.

Bitcoin Mijnbouw

Concurrentie

Bitcoin mag dan de bekendste cryptocurrency zijn, er zijn honderden andere tokens die om de aandacht van de gebruiker wedijveren. Terwijl Bitcoin nog steeds de dominante optie is wat betreft marktkapitalisatie, behoren Altcoins waaronder Ethereum (ETH), Tether (USDT), Binance Coin (BNB), Cardano (ADA), en Polkadot (DOT) tot zijn naaste concurrenten vanaf mei 2021. ICO’s liggen voortdurend op de loer door de relatief geringe toetredingsdrempels. Het overvolle veld is goed nieuws voor beleggers, want de wijdverspreide concurrentie houdt de prijzen laag. Gelukkig voor Bitcoin geeft zijn grote zichtbaarheid het een voorsprong op zijn concurrenten.

Productiekosten

Hoewel Bitcoins virtueel zijn, zijn het niettemin geproduceerde producten en gaan ze gepaard met reële productiekosten – waarbij het elektriciteitsverbruik verreweg de belangrijkste factor is. Bitcoin mining, zoals het genoemd wordt, berust op een ingewikkeld cryptografisch wiskundig probleem dat miners met elkaar proberen op te lossen – degene die dat als eerste lukt wordt beloond met een blok nieuw geslagen Bitcoins en eventuele transactiekosten die sinds het laatste blok verzameld zijn.

Het unieke aan de productie van Bitcoin is dat, in tegenstelling tot andere geproduceerde goederen, het algoritme van Bitcoin slechts gemiddeld eens per tien minuten een blok Bitcoins laat vinden. Dat betekent dat hoe meer producenten meedoen aan de competitie om het wiskundige probleem op te lossen, dit alleen maar tot gevolg heeft dat het oplossen van dat probleem moeilijker – en dus duurder – wordt, om dat tien minuten interval te behouden.

Onderzoek heeft aangetoond dat de marktprijs van Bitcoin nauw samenhangt met zijn marginale productiekosten.

Beschikbaarheid op valutabeurzen

Net zoals beleggers in aandelen handelen via indexen als de NYSE, Nasdaq en de FTSE, handelen beleggers in cryptocurrencies via Coinbase, Binance, en andere beurzen. Vergelijkbaar met traditionele valutabeurzen laten deze platforms beleggers cryptocurrency/currency paren verhandelen (bv. BTC/USD of Bitcoin/U.S. dollar).

Hoe populairder een beurs wordt, hoe gemakkelijker hij extra deelnemers kan aantrekken om een netwerkeffect te creëren. En door munt te slaan uit zijn marktmacht kan hij regels stellen voor de manier waarop andere valuta’s worden toegevoegd. De aanwezigheid van Bitcoin op deze beurzen impliceert een zekere mate van naleving van de regelgeving, ongeacht het juridische grijze gebied waarin cryptocurrencies opereren.

Regelgeving en juridische zaken

De snelle toename van de populariteit van Bitcoin en andere cryptocurrencies heeft ertoe geleid dat regelgevers debatteren over hoe ze dergelijke digitale activa moeten classificeren. Terwijl de Securities and Exchange Commission (SEC) cryptocurrencies als effecten classificeert, beschouwt de Amerikaanse Commodity Futures Trading Commission (CFTC) Bitcoin als een grondstof. Deze verwarring over welke regelgever de regels voor cryptocurrencies zal bepalen heeft voor onzekerheid gezorgd – ondanks de sterk stijgende marktkapitalisaties.

Bovendien is de markt getuige geweest van de uitrol van veel financiële producten die Bitcoin als onderliggende waarde gebruiken, zoals exchange traded funds (ETF’s), futures, en andere afgeleide producten.

Dit kan de prijzen op twee manieren beïnvloeden. Ten eerste biedt het Bitcoin toegang aan beleggers die het zich niet kunnen veroorloven een echte Bitcoin te kopen, waardoor de vraag toeneemt. Ten tweede kan het de prijsvolatiliteit verminderen doordat institutionele beleggers die denken dat Bitcoin futures overgewaardeerd of ondergewaardeerd zijn, hun aanzienlijke middelen kunnen gebruiken om weddenschappen af te sluiten dat de prijs van Bitcoin in de tegenovergestelde richting zal bewegen.

Vorken en bestuurlijke stabiliteit

Omdat Bitcoin niet door een centrale autoriteit wordt bestuurd, vertrouwt het op ontwikkelaars en miners om transacties te verwerken en de blockchain veilig te houden. Softwareveranderingen zijn consensus-gestuurd, wat de Bitcoin gemeenschap nogal eens frustreert, omdat fundamentele problemen meestal lang duren voor ze opgelost zijn.

Vooral de kwestie van schaalbaarheid is een pijnpunt geweest. Het aantal transacties dat verwerkt kan worden hangt af van de grootte van de blokken, en de Bitcoin software kan momenteel maar ongeveer drie transacties per seconde verwerken. Hoewel dit geen punt van zorg was toen er nog weinig vraag naar cryptocurrencies was, maken velen zich zorgen dat trage transactiesnelheden investeerders naar concurrerende cryptocurrencies zullen duwen.

De gemeenschap is verdeeld over de beste manier om het aantal transacties op te voeren. Veranderingen in de regels voor het gebruik van de onderliggende software worden “forks” genoemd. Soft forks hebben betrekking op regelwijzigingen die niet resulteren in de creatie van een nieuwe cryptocurrency, terwijl hard fork softwarewijzigingen resulteren in nieuwe cryptocurrencies. Eerdere Bitcoin hard forks waren onder meer Bitcoin Cash en Bitcoin Gold.

Wat geeft Bitcoin waarde FAQs

Hoe wordt de waarde van Bitcoin berekend?

De waarde van Bitcoin hangt grotendeels af van zijn aanbod en de vraag van de markt ernaar. De waarde wordt ook toegeschreven aan andere factoren, zoals alternatieve digitale valuta – waaronder hun aanbod en prijs – beschikbaarheid, en beloningen voor mining. De intrinsieke waarde kan ook geschat worden door de gemiddelde marginale productiekosten van een Bitcoin op een bepaald moment te berekenen, op basis van de blokbeloning, de prijs van elektriciteit, de energie-efficiëntie van mining-hardware, en de moeilijkheidsgraad van het mijnen.

Hoe stijgt Bitcoin in waarde?

Naarmate Bitcoin zijn bovengrens nadert, neemt de vraag ernaar toe. De toegenomen vraag en het beperkte aanbod duwen de prijs per Bitcoin omhoog. Ook investeren meer instellingen in Bitcoin en aanvaarden ze het als betaalmiddel, waardoor het nut ervan toeneemt en het een geprefereerd ruilmiddel wordt onder consumenten.

Bitcoin is relatief veilig dankzij cryptografie en robuuste protocollen en gemakkelijk verkrijgbaar via verschillende beurzen. Ook hoef je geen volledige Bitcoin te kopen om er eigenaar van te zijn. Er zijn verwaarloosbare aandelen beschikbaar, wat de aantrekkelijkheid en waarde ervan verhoogt.

Hoe verdient Bitcoin geld?

In tegenstelling tot aandelen vertegenwoordigt Bitcoin geen eigendom in een bedrijf of entiteit. Bitcoin bezitten is digitale valuta bezitten, ongeveer zoals $ 1 bezitten papieren valuta is. Bitcoin miners verdienen beloningen voor het voltooien van blokken met geverifieerde transacties, en eigenaars van Bitcoin verdienen geld naarmate de prijs per munt stijgt. Als je bijvoorbeeld op 5 juli 2013 100 munten kocht voor $65,52 (100 x $65,52 = $6.552) en ze vasthield tot de all-time high van $64.854 op 14 april 2021, dan zou je $6.485.400 hebben.

Waarom is Bitcoin zo waardevol?

De vraag naar Bitcoin neemt toe, terwijl de beschikbaarheid van nieuw aanbod krimpt, waarbij de omvang van elk blok gemiddeld om de vier jaar met de helft afneemt en de laatste Bitcoin ergens rond het jaar 2140 gemijnd moet worden. In tegenstelling tot de meeste andere geproduceerde goederen kan de aanvoersnelheid van nieuwe Bitcoins namelijk niet toenemen als reactie op pieken in de vraag.

Een onevenwicht tussen vraag en aanbod leidt tot hogere prijzen. Sommige consumenten, bedrijven en investeerders geven de voorkeur aan Bitcoin om deze reden en de mogelijke mogelijkheid om de inflatie af te dekken. De resulterende populariteit draagt bij tot een grotere vraag, en dus een hogere prijs.

Waardoor gaan Bitcoin prijzen op en neer?

De prijs van Bitcoin schommelt om verschillende redenen, waaronder media-aandacht, speculatie, en beschikbaarheid. Bij negatieve pers raken sommige Bitcoin bezitters in paniek en verkopen hun aandelen, waardoor de prijs daalt. Omgekeerd bij positieve pers. Ook daalt de prijs als het volume Bitcoin dat op de markt verkocht wordt toeneemt. Naarmate meer instellingen Bitcoin als belegging en ruilmiddel adopteren, stijgt de prijs.

Ook is bij veel mensen het vertrouwen in hun fiatvaluta uitgehold en zoeken ze alternatieve bronnen om hun geld in op te slaan. Omdat Bitcoin gedecentraliseerd en ongereguleerd is, is het een gunstig alternatief, waardoor het zijn prijs opdrijft.