Waarom hebben Bitcoins Waarde?

Bitcoin biedt een efficiënte manier om geld over het internet over te maken en wordt gecontroleerd door een gedecentraliseerd netwerk met transparante regels, en biedt zo een alternatief voor door centrale banken gecontroleerd fiat geld. Er is veel gepraat over hoe Bitcoin te prijzen, en we stellen ons hier tot doel te onderzoeken hoe de prijs van de cryptocurrency er uit zou kunnen zien in het geval dat hij verdere wijdverbreide adoptie bereikt. Eerst is het echter nuttig om een stapje terug te doen. Bitcoin en andere digitale valuta’s zijn aangeprezen als alternatieven voor fiat geld. Maar wat geeft elke soort valuta waarde?

Belangrijke verklaringen

  • Valuta’s hebben waarde omdat ze gebruikt kunnen worden als opslagplaats van waarde en als ruilmiddel.
  • Succesvolle valuta’s hebben zes belangrijke eigenschappen – schaarste, deelbaarheid, nut, transporteerbaarheid, duurzaamheid, en vervalsbaarheid.
  • De cryptocurrency Bitcoin heeft waarde omdat ze zich heel goed staande houdt als het op deze zes kenmerken aankomt, hoewel haar grootste probleem haar status als ruileenheid is omdat de meeste bedrijven ze nog als betaling moeten aanvaarden.
  • Het nut en de overdraagbaarheid van Bitcoin worden op de proef gesteld door moeilijkheden rond de opslag- en ruilruimtes voor cryptocurrency.
  • Maar als Bitcoin aan schaal wint en 15% van de wereldwijde valutamarkt verovert (ervan uitgaande dat alle 21 miljoen Bitcoins in omloop zijn) zou de totale prijs per Bitcoin ruwweg $515.000 zijn.

Waarom valuta’s waarde hebben?

Geld is bruikbaar als het een waardeopslagmiddel is, of, anders gezegd, als er op betrouwbare wijze op gerekend kan worden dat het zijn relatieve waarde in de loop van de tijd behoudt en niet in waarde vermindert. In veel samenlevingen in de loop van de geschiedenis werden grondstoffen of edele metalen als betaalmiddel gebruikt, omdat men vond dat ze een relatief stabiele waarde hadden.

Maar in plaats van te eisen dat mensen omslachtige hoeveelheden cacaobonen, goud, of andere vroege vormen van geld bij zich droegen, wendden samenlevingen zich uiteindelijk tot geslagen geld als alternatief. Toch waren veel voorbeelden van geslagen geld bruikbaar omdat ze betrouwbare opslagplaatsen van waarde waren, omdat ze gemaakt waren van metalen met een lange houdbaarheid en weinig risico van ontwaarding.

In de moderne tijd nemen geslagen munten vaak de vorm aan van papiergeld, dat niet dezelfde intrinsieke waarde heeft als munten die van edele metalen gemaakt zijn. Maar misschien is het nog waarschijnlijker dat mensen gebruik maken van elektronisch geld en betaalmiddelen. Sommige soorten valuta berusten op het feit dat ze “representatief” zijn, wat betekent dat elke munt of elk biljet direct kan worden ingewisseld voor een bepaalde hoeveelheid van een handelsartikel.

Maar omdat landen de goudstandaard verlieten in een poging de bezorgdheid over runnen op federale goudvoorraden in te dammen, worden veel munteenheden wereldwijd nu als fiat geclassificeerd. Fiat valuta wordt door een regering uitgegeven en niet gedekt door een grondstof, maar door het vertrouwen dat individuen en regeringen hebben dat partijen die valuta zullen aanvaarden.

Tegenwoordig zijn de meeste belangrijke wereldmunten fiat. Veel regeringen en samenlevingen hebben ontdekt dat fiatvaluta het duurzaamst is en het minst vatbaar voor waardevermindering of waardeverlies in de loop van de tijd.

Schaarste, deelbaarheid, nut en overdraagbaarheid

Behalve aan de vraag of ze een opslagplaats van waarde is, moet een succesvolle munt ook voldoen aan kwalificaties die te maken hebben met schaarste, deelbaarheid, bruikbaarheid, vervoerbaarheid, duurzaamheid en vervalsbaarheid. Laten we deze kwaliteiten een voor een bekijken.

1. Schaarste

De sleutel tot het behoud van de waarde van een munt is het aanbod ervan. Een te grote geldvoorraad kan de prijzen van goederen doen pieken, met een economische ineenstorting tot gevolg. Een te kleine geldhoeveelheid kan ook economische problemen veroorzaken. Monetarisme is het macro-economische concept dat de rol van de geldhoeveelheid in de gezondheid en groei (of het gebrek daaraan) van een economie aan de orde wil stellen.

In het geval van fiat valuta’s blijven de meeste regeringen over de hele wereld geld drukken als middel om schaarste te beheersen. Veel regeringen werken met een vooraf ingestelde hoeveelheid inflatie die dient om de waarde van de fiat valuta omlaag te drijven. In de V.S., bijvoorbeeld, schommelt dit percentage historisch rond de 2%. Dit is anders dan bij Bitcoin, dat een flexibele uitgiftekoers heeft die in de loop van de tijd verandert.

2. Deelbaarheid

Succesvolle valuta’s zijn deelbaar in kleinere incrementele eenheden. Wil een enkel valutasysteem als ruilmiddel voor alle soorten goederen en waarden binnen een economie kunnen functioneren, dan moet het de flexibiliteit bezitten die met deze deelbaarheid gepaard gaat. De munt moet voldoende deelbaar zijn om de waarde van elk goed of elke dienst die in de hele economie beschikbaar is nauwkeurig weer te geven.

3. Nut

Een munt moet nut hebben om effectief te zijn. Individuen moeten eenheden van de munt op een betrouwbare manier kunnen ruilen voor goederen en diensten. Dit is een van de belangrijkste redenen waarom valuta’s in de eerste plaats ontstonden: om te voorkomen dat deelnemers aan een markt rechtstreeks voor goederen moesten ruilen. Nut vereist ook dat valuta gemakkelijk van de ene plaats naar de andere verplaatst kunnen worden. Lastige edelmetalen en grondstoffen voldoen niet gemakkelijk aan deze bepaling.

4. Transporteerbaarheid

Valuta’s moeten gemakkelijk tussen deelnemers aan een economie kunnen worden overgebracht om nuttig te zijn. In termen van fiat valuta betekent dit dat valuta-eenheden zowel binnen de economie van een bepaald land als tussen landen onderling via ruilhandel overdraagbaar moeten zijn.

5. Duurzaamheid

Om doeltreffend te zijn, moet een munt op zijn minst redelijk duurzaam zijn. Munten of biljetten van materiaal dat gemakkelijk verminkt, beschadigd of vernietigd kan worden, of die in de loop van de tijd zodanig verslechteren dat ze onbruikbaar worden, zijn niet voldoende.

6. Valspeelbaarheid

Net zoals een munt duurzaam moet zijn, moet ze ook moeilijk te vervalsen zijn om doeltreffend te blijven. Zo niet, dan zouden kwaadwillenden het valutasysteem gemakkelijk kunnen verstoren door het te overspoelen met valse biljetten, waardoor de waarde van de munt negatief wordt beïnvloed.

Om de waarde van Bitcoin als valuta te beoordelen, vergelijken we ze met fiat valuta’s in elk van de bovenstaande categorieën.

Bitcoin vergeleken met fiat valuta’s

1. Schaarste

Toen Bitcoin in 2009 werd gelanceerd, bepaalden de ontwikkelaars in het protocol dat de voorraad tokens zou worden afgetopt op 21 miljoen.

Om wat context te geven: de huidige voorraad Bitcoin is ongeveer 18 miljoen, het tempo waarin Bitcoin vrijkomt daalt ruwweg elke vier jaar met de helft, en de voorraad zou in het jaar 2022 voorbij de 19 miljoen moeten komen. Dit veronderstelt dat het protocol niet veranderd wordt.

De aanpak van de voorraad die Bitcoin heeft gekozen is anders dan die van de meeste fiat valuta’s. De globale fiat geldvoorraad wordt vaak opgedeeld in verschillende emmers, M0, M1, M2, en M3. M0 verwijst naar geld in omloop. M1 is M0 plus direct opvraagbare deposito’s zoals betaalrekeningen. M2 is M1 plus spaarrekeningen en kleine termijndeposito’s (in de Verenigde Staten bekend als certificates of deposit). M3 is M2 plus grote termijndeposito’s en geldmarktfondsen.

Omdat M0 en M1 gemakkelijk toegankelijk zijn voor gebruik in de handel, zullen we deze twee emmers beschouwen als ruilmiddelen, terwijl M2 en M3 beschouwd zullen worden als geld dat gebruikt wordt als waardebewaarmiddel. Als onderdeel van hun monetaire beleid houden de meeste regeringen enige flexibele controle over het aanbod van geld in omloop, waarbij ze aanpassingen maken afhankelijk van economische factoren. Dit is niet het geval met Bitcoin.

Tot nu toe heeft de voortdurende beschikbaarheid van meer te genereren munten een robuuste mijnbouwgemeenschap aangemoedigd, hoewel dit sterk dreigt te veranderen naarmate de limiet van 21 miljoen munten wordt benaderd. Wat er op dat moment precies zal gebeuren is moeilijk te zeggen; een analogie zou zijn om je voor te stellen dat de regering van de V.S. plotseling ophoudt met het produceren van nieuwe biljetten. Gelukkig is het de bedoeling dat de laatste Bitcoin pas rond het jaar 2140 gemijnd wordt. Over het algemeen kan schaarste de waarde hoger drijven. Dit is te zien bij edelmetalen als goud.

2. Deelbaarheid

Opvallend is dat 21 miljoen Bitcoins veel kleiner zijn dan de omloop van de meeste fiat valuta’s in de wereld. Gelukkig is Bitcoin deelbaar tot 8 decimalen achter de komma. De kleinste eenheid, gelijk aan 0,00000001 Bitcoin, wordt een “Satoshi” genoemd, naar de pseudonieme ontwikkelaar achter de cryptocurrency. Hierdoor kunnen quadriljoenen individuele eenheden van Satoshi’s over een wereldeconomie verdeeld worden.

Eén Bitcoin heeft een veel grotere mate van deelbaarheid dan de Amerikaanse dollar en de meeste andere fiat valuta’s. Terwijl de U.S. dollar in centen kan worden verdeeld, of 1/100 van 1 USD, is één Satoshi slechts 1/100.000.000 van 1 BTC. Het is deze extreme deelbaarheid die de schaarste van Bitcoin mogelijk maakt; als Bitcoin in de loop van de tijd in prijs blijft stijgen, kunnen gebruikers met minuscule fracties van een enkele Bitcoin nog steeds deelnemen aan alledaagse transacties. Zonder deelbaarheid zou een prijs van, zeg, $1.000.000 voor 1 BTC verhinderen dat de munt voor de meeste transacties gebruikt zou worden.

3. Nut

Een van de grootste verkoopargumenten van Bitcoin is het gebruik van de blockchain technologie geweest. Blockchain is een gedistribueerd grootboeksysteem dat gedecentraliseerd en vertrouwensloos is, wat betekent dat geen enkele partij die aan de Bitcoin markt deelneemt vertrouwen in elkaar hoeft te stellen om het systeem goed te laten werken. Dit is mogelijk dankzij een uitgebreid systeem van controles en verificaties dat centraal staat bij het bijhouden van het grootboek en bij het delven van nieuwe Bitcoins. Het mooiste van alles is dat de flexibiliteit van de blockchain technologie betekent dat ze ook buiten de cryptocurrency ruimte nut heeft.

4. Transporteerbaarheid

Dankzij cryptocurrency beurzen, portemonnees, en andere hulpmiddelen is Bitcoin binnen enkele minuten tussen partijen overdraagbaar, ongeacht de grootte van de transactie, met zeer lage kosten. Het proces van geld overmaken in het huidige systeem kan dagen in beslag nemen en kosten met zich meebrengen. Overdraagbaarheid is een enorm belangrijk aspect van elke valuta. Hoewel het enorme hoeveelheden elektriciteit kost om Bitcoin te ontginnen, de blockchain te onderhouden en digitale transacties te verwerken, houden personen daarbij meestal geen fysieke vertegenwoordiging van Bitcoin in handen.

5. Duurzaamheid

Duurzaamheid is een groot probleem voor fiat valuta’s in hun fysieke vorm. Een dollarbiljet is weliswaar stevig, maar kan toch gescheurd, verbrand of op een andere manier onbruikbaar gemaakt worden. Digitale betaalmiddelen zijn niet op dezelfde manier vatbaar voor deze fysieke beschadigingen.

Om deze reden is Bitcoin enorm waardevol. Het kan niet vernietigd worden op dezelfde manier als een dollarbiljet dat kan. Dat wil echter niet zeggen dat Bitcoin niet verloren kan gaan. Als een gebruiker zijn of haar cryptografische sleutel verliest, kunnen de Bitcoins in de bijbehorende portemonnee voorgoed effectief onbruikbaar zijn. De Bitcoin zelf wordt echter niet vernietigd en blijft bestaan in registers op de blockchain.

6. Vervalsbaarheid

Dankzij het ingewikkelde, gedecentraliseerde blockchain grootboeksysteem is Bitcoin ongelooflijk moeilijk te vervalsen. Om dat te doen zou je in wezen alle deelnemers aan het Bitcoin netwerk in verwarring moeten brengen, geen geringe prestatie. De enige manier waarop men een valse Bitcoin zou kunnen maken zou zijn door een zogenaamde double-spend uit te voeren. Dit verwijst naar een situatie waarin een gebruiker dezelfde Bitcoin in twee of meer afzonderlijke instellingen “uitgeeft” of overschrijft, waardoor in feite een dubbel record ontstaat. Hoewel dit geen probleem is met een biljet in fiat valuta – het is onmogelijk om hetzelfde dollarbiljet in twee of meer afzonderlijke transacties uit te geven – is het theoretisch wel mogelijk met digitale valuta.

Wat een dubbele besteding echter onwaarschijnlijk maakt, is de omvang van het Bitcoin netwerk. Een zogenaamde 51% aanval, waarbij een groep miners theoretisch meer dan de helft van alle netwerkkracht controleert, zou nodig zijn. Door een meerderheid van alle netwerkkracht te beheersen, zou deze groep de rest van het netwerk kunnen overheersen om records te vervalsen. Zo’n aanval op Bitcoin zou echter een overweldigende hoeveelheid inspanning, geld, en rekenkracht vergen, waardoor de mogelijkheid uiterst onwaarschijnlijk wordt.

Uitdagingen voor Bitcoin

Over het algemeen houdt Bitcoin zich vrij goed staande in de bovenstaande categorieën als je ze vergelijkt met fiat munteenheden. Wat zijn nu de uitdagingen waar Bitcoin als valuta voor staat?

Een van de grootste problemen is Bitcoin’s status als waardeopslagplaats. Het nut van Bitcoin als waardeopslag is afhankelijk van zijn nut als ruilmiddel. We baseren dit weer op de veronderstelling dat iets, om als ruilmiddel gebruikt te kunnen worden, een zekere intrinsieke waarde moet hebben, en als Bitcoin geen succes boekt als ruilmiddel, heeft het geen praktisch nut en dus geen intrinsieke waarde en zal het niet aantrekkelijk zijn als ruilmiddel.

Net als fiat valuta’s wordt Bitcoin niet gedekt door een fysiek goed of edelmetaal. Gedurende een groot deel van zijn geschiedenis is de huidige waarde van Bitcoin vooral gedreven door speculatieve belangstelling. Bitcoin heeft kenmerken van een zeepbel vertoond, met drastische prijsstijgingen en een rage van media-aandacht. Dit zal waarschijnlijk afnemen naarmate Bitcoin meer ingang vindt in de mainstream, maar de toekomst is onzeker.

Het nut en de overdraagbaarheid van Bitcoin worden op de proef gesteld door moeilijkheden rond de opslag- en ruilruimten voor cryptocurrency. De laatste jaren worden de beurzen voor digitale valuta geplaagd door hacks, diefstallen en fraude.

Natuurlijk komen diefstallen ook in de wereld van de fiat valuta voor. In die gevallen is de regelgeving echter veel meer geregeld, en biedt ze iets eenvoudiger verhaalsmogelijkheden. Bitcoin en cryptocurrencies in ruimere zin worden nog steeds gezien als meer een “Wild West” omgeving als het op regelgeving aankomt.

Verschillende regeringen bekijken Bitcoin op dramatisch verschillende manieren, en de repercussies voor de invoering van Bitcoin als wereldmunt zijn aanzienlijk.

Bitcoin waarde vs. rivaliserende fiat valuta’s

Om een waarde aan Bitcoin te kunnen toekennen, moeten we projecteren welke marktpenetratie het op elk gebied zal bereiken. Dit artikel zal geen pleidooi houden voor wat de marktpenetratie zal zijn, maar omwille van de evaluatie kiezen we een tamelijk willekeurige waarde van 20%, zowel voor Bitcoin als munteenheid als voor Bitcoin als opslagplaats van waarde. Je wordt aangemoedigd je eigen mening te vormen voor deze projectie en de waardering dienovereenkomstig aan te passen.

De eenvoudigste manier om het model te benaderen zou zijn te kijken naar de huidige wereldwijde waarde van alle ruilmiddelen en van alle met Bitcoin vergelijkbare opslagplaatsen van waarde, en dan de waarde van het geprojecteerde percentage van Bitcoin te berekenen. Het overheersende ruilmiddel is door de overheid gesteund geld, en voor ons model zullen we ons uitsluitend op hen richten.

Grofweg is M1 (dat ook M0 omvat) vanaf mei 2021 ongeveer 18,7 biljoen U.S. dollar waard, wat zal dienen als onze huidige wereldwijde waarde van ruilmiddelen.

M3 (waartoe alle andere emmers behoren) minus M1 is ongeveer 45 biljoen dollar waard.Waarde van goud dat als waardebewaarplaats wordt aangehouden. Hoewel sommigen juwelen als waardeopslag kunnen gebruiken, zullen we voor ons model alleen goud bullion in aanmerking nemen.

De U.S. Geological Survey schatte dat er eind 1999 ongeveer 122.000 ton bovengronds goud troy ounce beschikbaar was; die hoeveelheid goud is vandaag meer dan 2,5 biljoen U.S. dollar waard.

Omdat er de laatste jaren een tekort is in het aanbod van zilver en overheden aanzienlijke hoeveelheden van hun zilvermunten hebben verkocht, redeneren we dat het meeste zilver in de industrie wordt gebruikt en niet als waardeopslag, en zullen we zilver niet in ons model opnemen.

Onze totale schatting voor de wereldwijde waarde van ruilmiddelen en waardebewaarplaatsen komt zo op 52,1 biljoen dollar. Als Bitcoin 20% van deze waardering zou bereiken, zou zijn marktkapitalisatie in geld van vandaag 13,8 biljoen U.S. dollar zijn. Met alle 21 miljoen Bitcoin in omloop zou dat de prijs van 1 Bitcoin op $685.000 zetten.

Moeilijkheden bij het waarderen van Bitcoin

Dit is een tamelijk eenvoudig lange-termijn model. Misschien wel de grootste vraag waar het op scharniert is precies hoeveel adoptie zal Bitcoin bereiken? Een waarde bepalen voor de huidige prijs van Bitcoin zou inhouden dat je het risico van lage adoptie of mislukking van Bitcoin als munteenheid moet inprijzen, wat zou kunnen inhouden dat de Bitcoin verdrongen wordt door een of meer andere digitale munteenheden.

Modellen houden vaak rekening met de geldsnelheid, waarbij vaak wordt gesteld dat, omdat Bitcoin overboekingen kan ondersteunen die minder dan een uur duren, de geldsnelheid in het toekomstige Bitcoin ecosysteem hoger zal zijn dan de huidige gemiddelde geldsnelheid. Een andere opvatting hierover zou echter zijn dat de geldsnelheid niet in belangrijke mate beperkt wordt door de huidige betalingssporen en dat ze vooral bepaald wordt door de behoefte of bereidheid van mensen om transacties te verrichten. Daarom zou men de verwachte geldsnelheid kunnen behandelen als ongeveer gelijk aan de huidige waarde.

Een andere invalshoek bij het modelleren van de prijs van Bitcoin, en misschien een nuttige voor de nabije tot middellange termijn, zou zijn te kijken naar specifieke industrieën of markten waarvan men denkt dat ze er een invloed op kunnen hebben of ze kunnen verstoren, en na te denken over hoeveel van die markt uiteindelijk Bitcoin zou kunnen gaan gebruiken.