Waarom Bitcoin een volatiele waarde heeft?

Prijsschommelingen in de Bitcoin spotkoers op cryptocurrency beurzen worden door veel factoren gestuurd. Volatiliteit wordt op traditionele markten gemeten met de Volatility Index, ook bekend als de CBOE Volatility Index (VIX). Meer recent is er ook een volatiliteitsindex voor Bitcoin beschikbaar gekomen. Deze staat bekend als de Bitcoin Volatility Index en heeft tot doel de volatiliteit van ‘s werelds belangrijkste digitale valuta naar marktkapitalisatie over verschillende perioden te volgen.

De waarde van Bitcoin is historisch gezien nogal volatiel geweest. In een tijdspanne van drie maanden, van oktober 2017 tot januari 2018, bijvoorbeeld, bereikte de volatiliteit van de prijs van Bitcoin bijna 8%. Dat is meer dan twee keer de volatiliteit van Bitcoin in de periode van 30 dagen die eindigt op 15 januari 2020. Maar waarom is Bitcoin zo volatiel? Hier zijn slechts enkele van de vele factoren achter de volatiliteit van Bitcoin.

Slecht nieuws schaadt de adoptiegraad

Nieuwsgebeurtenissen die Bitcoin gebruikers afschrikken zijn onder meer geopolitieke gebeurtenissen en verklaringen van regeringen dat Bitcoin waarschijnlijk gereguleerd zal worden. Tot de vroege adopters van Bitcoin behoorden verschillende slechte acteurs, die voorpaginanieuwsberichten produceerden die angst bij investeerders teweegbrachten.

In het oog springend Bitcoin nieuws in de ongeveer tien jaar dat de cryptocurrency bestaat, omvat het faillissement van Mt. Gox begin 2014 en, meer recent, dat van de Zuid-Koreaanse exchange Yapian Youbit. Andere nieuwsberichten die beleggers schokten zijn onder meer het geruchtmakende gebruik van Bitcoin bij drugstransacties via Silk Road dat eindigde met de uitschakeling van de marktplaats door de FBI in oktober 2013.

Al deze incidenten en de paniek onder het publiek die erop volgde dreven de waarde van Bitcoins ten opzichte van fiat valuta’s snel naar beneden. Bitcoin-vriendelijke beleggers zagen die gebeurtenissen echter als bewijs dat de markt volwassen aan het worden was, en dreven de waarde van Bitcoins ten opzichte van de dollar weer duidelijk omhoog in de korte periode onmiddellijk na de nieuwsgebeurtenissen.

Bitcoin’s waargenomen waarde schommelt

Een van de redenen waarom Bitcoin kan schommelen ten opzichte van fiat valuta’s is de waargenomen waardeopslag ten opzichte van de fiat valuta. Bitcoin heeft eigenschappen die het vergelijkbaar maken met goud. Het wordt beheerst door een ontwerpbeslissing van de ontwikkelaars van de kerntechnologie om de productie ervan te beperken tot een vaste hoeveelheid van 21 miljoen BTC.

Omdat dat duidelijk verschilt van fiat valuta, die dynamisch beheerd wordt door regeringen die een lage inflatie, hoge werkgelegenheid en bevredigende groei willen handhaven door investeringen in kapitaalmiddelen, kunnen beleggers, naarmate economieën die met fiat valuta gebouwd zijn tekenen van sterkte of zwakte vertonen, meer of minder van hun vermogen aan Bitcoin toewijzen.

Onzekerheid over de toekomstige waarde van Bitcoin

De volatiliteit van Bitcoin wordt ook voor een groot deel gedreven door wisselende percepties van de intrinsieke waarde van de cryptocurrency als waardeopslag en als methode van waardeoverdracht. Een waardeopslag is de functie waarmee een goed in de toekomst met enige voorspelbaarheid nuttig kan zijn. Een waardebewaarplaats kan worden bewaard en in de toekomst worden geruild tegen een of ander goed of dienst.

Een methode van waardeoverdracht is elk voorwerp of concept dat gebruikt wordt om bezit in de vorm van activa van de ene partij aan de andere over te dragen. De volatiliteit van Bitcoin op dit moment maakt het een wat onduidelijke waardeopslag, maar het belooft een bijna wrijvingsloze waardeoverdracht. Daardoor zien we dat de waarde van Bitcoin kan schommelen op basis van nieuwsgebeurtenissen, ongeveer zoals we dat met fiat valuta’s waarnemen.

Risico’s voor houders van grote valuta

De volatiliteit van Bitcoin wordt ook tot op zekere hoogte bepaald door houders van grote delen van de totale uitstaande vlottende waarde van de munt. Voor Bitcoin beleggers met huidige holdings boven ongeveer $10M is het niet duidelijk hoe ze een zo grote positie in een fiat positie zouden kunnen liquideren zonder de markt ernstig in beweging te brengen. Sterker nog, het is misschien helemaal niet duidelijk hoe ze een positie van die omvang in korte tijd zouden kunnen liquideren, want de meeste cryptocurrency beurzen leggen 24-uurs opnamelimieten op die ver onder die drempel liggen.

Bitcoin heeft nog niet de massale adoptiegraad van de markt bereikt die nodig zou zijn om grote houders van de munt optiewaarde te bieden.

Beveiligingsinbreuken veroorzaken volatiliteit

Bitcoin kan ook volatiel worden wanneer de Bitcoin gemeenschap beveiligingslekken blootlegt in een poging massaal open source reacties te produceren in de vorm van beveiligingsfixes. Deze benadering van beveiliging is er paradoxaal genoeg een die geweldige resultaten oplevert, met vele waardevolle open source software initiatieven tot haar eer, waaronder Linux. Bitcoin ontwikkelaars moeten beveiligingsproblemen aan het publiek onthullen om robuuste oplossingen te kunnen produceren.

Het was een hack die de Yapian Youbit naar het faillissement dreef, terwijl ook veel andere cryptocurrencies de krantenkoppen haalden omdat ze gehackt werden of omdat er voorraden cryptocurrencies gestolen werden. Een vroeg voorbeeld: in april 2014 dreven de OpenSSL kwetsbaarheden die door de Heartbleed bug werden aangevallen en gerapporteerd door Google security’s, Neel Mehta, de Bitcoin prijzen in een maand tijd met 10% omlaag.

Bitcoin en open source software ontwikkeling zijn gebouwd op dezelfde fundamentele premisse dat een kopie van de broncode beschikbaar is voor gebruikers om te onderzoeken. Dit concept maakt het de verantwoordelijkheid van de gemeenschap om zorgen over het ontwerp van de software te uiten, net zoals het de verantwoordelijkheid van de gemeenschap is om ook over wijzigingen in die onderliggende broncode tot consensus te komen. Door het open gesprek en debat over het Bitcoin netwerk hebben beveiligingslekken de neiging veel publiciteit te krijgen.

In het oog springende verliezen wekken angst op

Het is de moeite waard op te merken dat de eerder genoemde diefstallen en het daarop volgende nieuws over de verliezen een dubbel effect hadden op de volatiliteit. Ze verminderden de totale float van Bitcoin, wat een potentiële lift op de waarde van de resterende Bitcoin veroorzaakte door de toegenomen schaarste. Deze lift werd echter overstemd door het negatieve effect van de nieuwscyclus die erop volgde.

Met name andere Bitcoin gateways zagen het enorme fiasco bij Mt. Gox als positief voor de vooruitzichten van Bitcoin op lange termijn, wat het toch al ingewikkelde verhaal achter de volatiliteit van de munt nog ingewikkelder maakte. Terwijl bedrijven die in een vroeg stadium instapten uit de markt verdwenen door slecht management en disfunctionele processen, leren latere toetreders van hun fouten en bouwen sterkere processen in hun eigen operaties in, waardoor de infrastructuur van de cryptocurrency in het algemeen versterkt wordt.

Landen met hoge inflatie en Bitcoins

Het nut van Bitcoin als valuta voor ontwikkelingslanden die momenteel met hoge inflatie te maken hebben is waardevol als je de volatiliteit van Bitcoin in deze economieën afweegt tegen die in USD. Bitcoin is veel volatieler tegenover de USD dan de hoog-inflatoire Argentijnse peso tegenover de USD.

Dit gezegd zijnde, maakt de bijna wrijvingsloze overdracht van Bitcoins over de grens het een potentieel zeer aantrekkelijk leeninstrument voor Argentijnen, want het hoge inflatiepercentage voor in peso luidende leningen rechtvaardigt potentieel het nemen van wat tussentijds valutavolatiliteitsrisico bij een buiten Argentinië gefinancierde lening in Bitcoin.

Evenzo kunnen financiers buiten Argentinië met deze regeling een hoger rendement verdienen dan met andere schuldinstrumenten, die in hun eigen valuta luiden, wat een deel van de risico’s van blootstelling aan de hoge inflatie van de Argentijnse markt kan compenseren.

Fiscale behandeling tilt volatiliteit op

Bitcoin wordt in de meeste landen voor belastingdoeleinden feitelijk als een activum beschouwd. Dit heeft een gemengd effect gehad op de volatiliteit van Bitcoin. Positief is dat elke uitspraak die de munt erkent een positief effect heeft op de marktwaardering van de munt.

Zeer strenge regulering van de munt zou de adoptiesnelheid van de munt kunnen doen vertragen tot het punt waarop ze niet in staat is de massale adoptie te bereiken die cruciaal is voor haar algemene nut in de samenleving.