Moet ik goud of Bitcoin kopen?

Na vele jaren bullmarkt kunnen beleggers die zich zorgen maken over deze mogelijkheid abrupt beginnen te zoeken naar een manier om hun beleggingen te verschuiven naar stabielere veilige toevluchtsoorden.

De traditionele zet zou zijn om je tegen de volatiliteit van aandelen in te dekken met goud. Dit is in het verleden een effectieve methode gebleken, maar een nieuwer alternatief daagt de old-school safe-haven uit. De in 2009 gelanceerde Bitcoin luidde een nieuw tijdperk van digitale valuta’s in. Als de toonaangevende cryptocurrency heeft Bitcoin veel van de eigenschappen van een valuta, maar met enkele unieke kenmerken die er een levensvatbare toevluchtsoord van zouden kunnen maken. Uiteindelijk blijft het echter aan de individuele belegger om te bepalen of Bitcoin een geschikte veilige plaats is in tijden van marktproblemen.

Hieronder vergelijken we goud en Bitcoin als veilige toevluchtsoorden.

Koop wat goud

Er zijn verschillende factoren die van goud een sterk safe-haven bezit maken. Het is waardevol als materiaal voor consumptiegoederen zoals juwelen en elektronica, en het is schaars. Ongeacht de vraag blijft het aanbod onevenredig laag. Goud kan niet gemaakt worden zoals een bedrijf nieuwe aandelen uitgeeft, of een federale bank geld drukt. Het moet uit de grond worden opgegraven en verwerkt.

Bijgevolg heeft goud bijna geen correlatie met activa zoals valuta’s, en aandelenindexen zoals de S&P 500. Het edelmetaal was vroeger gebonden aan de dollar tot 1971, toen president Nixon de banden tussen de Amerikaanse munt en goud als basis verbrak. Sindsdien beleggen degenen die de schommelingen op de aandelenmarkten niet ten volle willen meemaken, in goud. Het edelmetaal helpt de klap te verzachten of zelfs winst te maken bij een correctie van de aandelenmarkt, of een daling van minstens 10%.

Goud doet het meestal goed tijdens correcties, want ook al stijgt het niet noodzakelijk, een actief dat statisch blijft terwijl anderen dalen is heel nuttig als afdekking. Plus, naarmate meer mensen aandelen ontvluchten en in goud investeren, stijgt de prijs navenant.

Bitcoin barst los op het toneel

Bitcoin is een op blockchain gebaseerde cryptocurrency die enkele eigenschappen deelt met zijn gouden tegenhanger. In feite hebben velen Bitcoin in het verleden “digitaal goud” genoemd, vanwege zijn zwakke relatie met alle andere activa – aandelen vooral. Marktdeelnemers herinneren zich misschien nog dat in 2017 de prijs van één Bitcoin voor het eerst die van een enkele troy ounce goud overtrof.Overweeg je in de cryptocurrency te investeren?

Net als goud is er een beperkte hoeveelheid Bitcoin. Satoshi Nakamoto, de pseudonieme schepper van Bitcoin, beperkte de totale voorraad tot 21 miljoen tokens. Bitcoin lijkt ook op goud in die zin dat het niet door een centrale bank of federale regering wordt uitgegeven. Als gedecentraliseerde cryptocurrency wordt Bitcoin gegenereerd door de collectieve rekenkracht van “miners”, individuen en pools van mensen die werken aan het verifiëren van transacties die op het Bitcoin netwerk plaatsvinden en die dan voor hun tijd, rekenkracht en inspanning beloond worden met Bitcoins. Om ervoor te zorgen dat de markt niet overspoeld wordt, bepaalt het Bitcoin protocol dat deze beloningen periodiek gehalveerd worden, zodat de laatste Bitcoin pas rond het jaar 2140 uitgegeven zal worden.

De twee vergelijken

Honderden jaren lang heeft goud de arena van de safe-haven activa gedomineerd, terwijl Bitcoin iets meer dan tien jaar geleden werd gelanceerd en pas de laatste paar jaar op grote schaal bekendheid kreeg. Hieronder vergelijken we deze twee beleggingsmogelijkheden kop aan kop:

Transparantie, veiligheid, wettigheid

Het gevestigde systeem om goud te verhandelen, te wegen en te traceren is ongerept. Het is heel moeilijk het te stelen, nepgoud door te geven, of het metaal op een andere manier te corrumperen. Bitcoin is ook moeilijk te corrumperen, dankzij zijn versleutelde, gedecentraliseerde systeem en ingewikkelde algoritmen, maar de infrastructuur om de veiligheid ervan te garanderen is nog niet aanwezig. De ramp met Mt. Gox is een goed voorbeeld van waarom Bitcoin handelaren op hun hoede moeten zijn. Bij deze ontwrichtende gebeurtenis ging een populaire exchange offline, en werd voor ongeveer $460 miljoen aan Bitcoins van gebruikers vermist. Vele jaren later worden de juridische gevolgen van de Mt. Gox situatie nog steeds opgelost. Wettelijk zijn er weinig consequenties voor zulk gedrag, want Bitcoin blijft moeilijk op te sporen met enige mate van efficiëntie.

Zeldzaamheid

Zowel goud als Bitcoin zijn zeldzame grondstoffen. De halvering van de miningbeloning voor Bitcoin zorgt ervoor dat alle 21 miljoen Bitcoin tegen het jaar 2140 uit de roulatie zullen zijn. Terwijl we weten dat er maar 21 miljoen Bitcoin bestaan, is het onbekend wanneer al het goud van de wereld uit de aarde zal zijn gedolven. Er wordt ook gespeculeerd dat goud uit asteroïden gedolven kan worden, en er zijn zelfs bedrijven die dit in de toekomst willen doen.

Basiswaarde

Goud wordt van oudsher voor vele toepassingen gebruikt, van luxe artikelen als juwelen tot gespecialiseerde toepassingen in tandheelkunde, elektronica, en meer. Behalve dat het een nieuwe aandacht voor blockchain technologie inluidt, heeft Bitcoin zelf ook een enorme basiswaarde. Miljarden mensen over de hele wereld hebben geen toegang tot bankinfrastructuur en traditionele financiële middelen zoals krediet. Met Bitcoin kunnen deze mensen waarde over de hele wereld sturen tegen bijna geen kosten. Het ware potentieel van Bitcoin als bankmiddel voor mensen zonder toegang tot traditionele banken moet misschien nog volledig ontwikkeld worden.

Liquiditeit

Zowel goud als Bitcoin hebben zeer liquide markten waar fiat geld er voor ingewisseld kan worden.

Volatiliteit

Een grote zorg voor beleggers die Bitcoin als veilige haven beschouwen is de volatiliteit ervan. Men hoeft alleen maar naar de prijsgeschiedenis van Bitcoin in de laatste twee jaar te kijken voor bewijs. Op zijn hoogste punt, rond het begin van 2018, bereikte Bitcoin een prijs van ongeveer $20.000 per munt. Ongeveer een jaar later schommelde de prijs van één Bitcoin rond de $4.000. Sindsdien heeft de munt een deel van die verliezen teruggewonnen, maar hij is nog lang niet in de buurt van zijn eenmalige hoge prijspunt.

Naast algemene volatiliteit heeft Bitcoin historisch bewezen onderhevig te zijn aan grillen van de markt en nieuws. Vooral toen de cryptocurrency boom rond het eind van 2017 een aantal digitale valuta’s naar recordhoogten deed stijgen, kon nieuws uit de sfeer van de digitale valuta beleggers ertoe brengen snel beslissingen te nemen, waardoor de prijs van Bitcoin snel opwaarts of neerwaarts wordt gestuurd. Deze volatiliteit is om bovengenoemde redenen niet inherent aan goud, waardoor het misschien een veiliger bezit is.

De laatste jaren zijn er een aantal alternatieve cryptocurrencies gelanceerd die meer stabiliteit willen bieden dan Bitcoin. Tether, bijvoorbeeld, is een van deze zogenaamde Stablecoins. Tether is aan de Amerikaanse dollar gekoppeld op vrijwel dezelfde manier als goud dat vóór de jaren 1970 was. Beleggers die op zoek zijn naar minder volatiliteit dan Bitcoin zullen misschien eigenlijk elders in de digitale valutaruimte naar veilige toevluchtsoorden willen zoeken.