Is Bitcoin mining nog steeds winstgevend?

Bitcoin Mining is het proces waarbij Bitcoin verdiend wordt in ruil voor het uitvoeren van het verificatieproces om Bitcoin transacties te valideren. Deze transacties bieden veiligheid aan het Bitcoin netwerk, dat op zijn beurt miners compenseert door hen Bitcoins te geven. Miners kunnen winst maken als de prijs van Bitcoins hoger is dan de kosten om te mijnen. Met de recente veranderingen in de technologie en het ontstaan van professionele miningcentra met enorme rekenkracht, en de verschuivende prijs van Bitcoin zelf, vragen veel individuele miners zich af of Bitcoin mining nog wel winstgevend is?

Er zijn verschillende factoren die bepalen of Bitcoin mining een winstgevende onderneming is. Daartoe behoren de kosten van de elektriciteit om het computersysteem van stroom te voorzien, de beschikbaarheid en prijs van het computersysteem, en de moeilijkheidsgraad van de diensten. De moeilijkheid wordt gemeten in het aantal hashes per seconde van de Bitcoin validatie transactie. De hash rate meet de snelheid waarmee het probleem wordt opgelost – de moeilijkheid verandert als er meer miners bijkomen, want het netwerk is ontworpen om elke tien minuten een bepaald aantal Bitcoins te produceren. Als er meer miners bijkomen, neemt de moeilijkheid toe om ervoor te zorgen dat het niveau statisch blijft. De laatste factor om de winstgevendheid te bepalen is de prijs van Bitcoins in vergelijking met standaard, harde valuta.

Belangrijke verklaringen

  • Bitcoin wordt gemijnd met behulp van computing rigs, waaronder dure hardware.
  • Miners worden beloond met Bitcoin voor het verifiëren van blokken transacties op het blockchain netwerk.
  • Naarmate meer miners concurreren om Bitcoin beloningen, wordt het proces moeilijker.
  • Om te bepalen of Bitcoin mining voor jou winstgevend is, moet je rekening houden met de kosten van apparatuur en elektriciteit, maar ook met de moeilijkheidsgraad van het mijnen en hoe de prijs van Bitcoin de mogelijke beloningen zal beïnvloeden.

De componenten van Bitcoin mining

Vóór de komst van nieuwe Bitcoin mining software in 2013 werd mining meestal gedaan op personal computers. Maar de introductie van toepassingsspecifieke geïntegreerde circuit chips (ASIC) bood tot 100 miljard maal meer mogelijkheden dan oudere personal machines, waardoor het gebruik van personal computing voor het delven van Bitcoins inefficiënt en verouderd werd. Hoewel Bitcoin delven theoretisch nog steeds mogelijk is met oudere hardware, is er weinig twijfel over dat het geen winstgevende onderneming is. Dit komt door de manier waarop het mijnen is opgezet: miners wedijveren om hash problemen zo snel mogelijk op te lossen, dus miners met een ernstig rekenkundig nadeel maken in wezen geen kans om als eerste een probleem op te lossen en met Bitcoin beloond te worden. Toen miners de oude machines gebruikten, was de moeilijkheid om Bitcoins te delven ongeveer evenredig met de prijs van Bitcoins. Maar met deze nieuwe machines kwamen problemen in verband met zowel de hoge kosten om de nieuwe apparatuur te verkrijgen en te gebruiken als het gebrek aan beschikbaarheid.

Winstgevendheid vóór en na ASIC

Ver terug in 2009 konden miners van Bitcoins die alleen hun personal computer gebruikten om verschillende redenen winst maken. Ten eerste waren deze miners al eigenaar van hun systemen, dus de uitrustingskosten waren in feite nihil. Ze konden de instellingen van hun computers veranderen om efficiënter te werken met minder stress. Ten tweede waren dit de dagen voordat professionele Bitcoin miningcentra met enorme rekenkracht in het spel kwamen. Vroege miners hoefden alleen te concurreren met andere individuele miners op thuiscomputersystemen. De concurrentie was op gelijke voet. Zelfs toen de elektriciteitskosten varieerden naargelang de geografische regio, was het verschil niet voldoende om individuele miners af te schrikken.

Toen ASIC’s in het spel kwamen, veranderde het spel. Particulieren moesten het nu opnemen tegen krachtige mining rigs die meer rekenkracht hadden. Miningwinsten werden weggesnoept door uitgaven zoals de aanschaf van nieuwe rekenapparatuur, het betalen van hogere energiekosten voor het laten draaien van de nieuwe apparatuur, en de voortdurende moeilijkheidsgraad van het mijnen.

Moeilijkheid om Bitcoin te delven

Zoals hierboven besproken is de moeilijkheidsgraad die bij het delven van Bitcoin hoort variabel en verandert ongeveer om de twee weken om een stabiele productie van geverifieerde blokken voor de blockchain te handhaven. Hoe hoger de moeilijkheidsgraad, hoe kleiner de kans dat een individuele miner in staat is het hash probleem met succes op te lossen en Bitcoin te verdienen. De laatste jaren is de moeilijkheidsgraad van het mijnen omhoog geschoten. Toen Bitcoin voor het eerst werd gelanceerd, was de moeilijkheidsgraad 1. In mei 2021 is dat meer dan 25 biljoen. Dit geeft een idee van hoeveel keer moeilijker het nu is om naar Bitcoin te mijnen dan een decennium geleden.

Verschuivende beloningen

Het Bitcoin netwerk zal afgetopt worden op 21 miljoen totale Bitcoin. Dit is een belangrijke bepaling van het hele ecosysteem sinds het werd opgericht, en de limiet is ingesteld om te proberen het aanbod van de cryptocurrency te beheersen. Momenteel zijn er al meer dan 18 miljoen Bitcoin gemijnd. Als een manier om de introductie van nieuwe Bitcoin in de circulatie te beheersen, halveert het netwerkprotocol ongeveer elke vier jaar het aantal Bitcoin dat aan minerswordt beloond voor het succesvol voltooien van een blok. Aanvankelijk bedroeg het aantal Bitcoin dat een miner kreeg 50. In 2012 werd dit aantal gehalveerd en werd de beloning 25. In 2016 werd ze weer gehalveerd tot 12,5. In mei 2020 halveerde de beloning nog eens tot 6,25, de huidige beloning. Potentiële miners moeten zich ervan bewust zijn dat de grootte van de beloning in de toekomst zal afnemen, ook al dreigt de moeilijkheidsgraad toe te nemen.

Winstgevendheid in de omgeving van vandaag

Bitcoin mining kan voor sommige individuen nog steeds zinvol en winstgevend zijn. Apparatuur is gemakkelijker te verkrijgen, hoewel concurrerende ASIC’s overal van een paar honderd dollar tot ongeveer $ 20.000 kosten. In een poging om concurrerend te blijven, hebben sommige machines zich aangepast. Met sommige hardware kunnen gebruikers bijvoorbeeld instellingen veranderen om de energiebehoefte te verlagen en zo de totale kosten te verlagen. Potentiële miners zouden een kosten/baten analyse moeten maken om hun break-even prijs te begrijpen voordat ze de vaste kosten van de apparatuur aanschaffen. De variabelen die nodig zijn om deze berekening te maken zijn:

  • Stroomkosten: wat is je elektriciteitstarief? Bedenk dat de tarieven veranderen afhankelijk van het seizoen, het tijdstip van de dag, en andere factoren. Je vindt deze informatie op je elektriciteitsrekening, gemeten in kWh.
  • Rendement: hoeveel stroom verbruikt je systeem, gemeten in watt?
  • Tijd: wat is de verwachte tijdsduur die je aan mining zult besteden?
  • Bitcoin waarde: wat is de waarde van een Bitcoin in Amerikaanse dollars of andere officiële valuta?

Er zijn verschillende web-gebaseerde rentabiliteitsberekenaars, die aspirant-miners kunnen gebruiken om de kosten/baten-vergelijking van Bitcoin miners te analyseren. De rentabiliteitsberekenaars verschillen enigszins en sommige zijn complexer dan andere.

Voer je analyse verschillende keren uit met verschillende prijsniveaus voor zowel de stroomkosten als de waarde van Bitcoins. Verander ook de moeilijkheidsgraad om te zien hoe dat de analyse beïnvloedt. Bepaal bij welk prijsniveau Bitcoin mining voor jou winstgevend wordt – dat is je breakeven prijs. In mei 2021 schommelt de prijs van Bitcoin rond de $45.000. Gegeven een huidige beloning van 6,25 BTC voor een voltooid blok, worden miners beloond met ongeveer $281.250 voor het succesvol voltooien van een hash. Omdat de prijs van Bitcoin sterk varieert, kan dit beloningscijfer natuurlijk veranderen.

Om het op te nemen tegen de mining mega centra kunnen individuen zich aansluiten bij een mining pool, dat is een groep miners die samenwerken en de beloningen delen. Dit kan de snelheid van het mijnen verhogen en de moeilijkheid ervan verminderen, waardoor de winstgevendheid binnen bereik komt. Omdat de moeilijkheidsgraad en de kosten zijn toegenomen, kiezen steeds meer individuele miners ervoor om aan een pool deel te nemen. Hoewel de totale beloning afneemt omdat ze over meerdere deelnemers wordt verdeeld, betekent de gecombineerde rekenkracht dat miningpools veel meer kans maken om een hashing probleem ook echt als eerste te voltooien en een beloning te ontvangen.

Om de vraag te beantwoorden of Bitcoin mining nog steeds winstgevend is, kun je een web-gebaseerde rentabiliteitsberekenaar gebruiken om een kosten-baten analyse uit te voeren. Je kunt verschillende getallen inpluggen en je breakeven punt vinden (waarna mining winstgevend is). Bepaal of je bereid bent het nodige startkapitaal voor de hardware uit te trekken, en schat de toekomstige waarde van Bitcoins zowel als de moeilijkheidsgraad. Wanneer zowel de Bitcoin prijzen als de mining moeilijkheid dalen, wijst dat meestal op minder miners en meer gemak bij het ontvangen van Bitcoins. Wanneer de Bitcoin prijzen en de moeilijkheidsgraad van het mijnen stijgen, verwacht je het omgekeerde – meer miners die strijden om minder Bitcoins.