Hoeveel kost het om cryptocurrency te kopen op exchanges?

Wat kost het om Bitcoin te verhandelen? Afgezien van de prijs van Bitcoin zelf, voegt elke crypto beurs een vergoeding toe voor de handel, wanneer klanten munten kopen en verkopen. Deze vergoedingen omvatten Maker (die liquiditeit aan het orderboek toevoegen via limietorders) en Taker (die liquiditeit aan een orderboek onttrekken via marktorders) vergoedingen. In sommige gevallen kunnen cryptocurrency handelaren zowel maker als handelaar vergoedingen krijgen, als de limietorder al in het orderboek aanwezig is.

Crypto exchanges berekenen vergoedingen hoofdzakelijk op twee manieren: als een vaste vergoeding per transactie of als een percentage van het 30-daagse handelsvolume voor een rekening. In beide gevallen hebben ze een trapsgewijze structuur aangenomen die afhangt van de hoeveelheid die verhandeld wordt.

Belangrijkste verklaringen

  • Het kopen en verkopen van cryptocurrencies is steeds populairder geworden sinds Bitcoin voor het eerst debuteerde, terug in 2009.
  • De typische kosten die ermee gemoeid zijn zijn handelscommissies die aan beurzen betaald worden, de breedte van de bid-ask spread, en een vergoeding om geld van/naar je bankrekening over te maken.
  • Er bestaan nu tientallen online beurzen om te helpen bij het kopen en verkopen van digitale valuta’s, en ook om cryptocurrencies tegen elkaar te verhandelen.

Vier dingen om rekening mee te houden bij het handelen op cryptocurrency exchanges

Er zijn vier belangrijke dingen waarmee handelaren rekening moeten houden bij het kopen van cryptocurrencies.

  1. Cryptocurrency beurzen zijn in de meeste rechtsgebieden niet gereguleerd. De meeste regelgevers in landen over de hele wereld hebben de regelgeving voor cryptocurrency in enkele van de grootste handelsmarkten ervan uit handen gegeven. Zo vallen cryptocurrency beurzen in de Verenigde Staten – een van de grootste markten voor handel in cryptocurrency – onder een lappendeken van regelgeving. Sommige vormen van handel in cryptocurrency zijn verboden in China, dat tot begin 2017 maar liefst 90% van de totale handel voor zijn rekening nam. Niettemin zijn verschillende prominente Chinese exchanges nog steeds operationeel en hebben ze sinds de overheidscancering hun basis gewoon naar de Seychellen of Malta verplaatst.
  2. Vergoedingsschema’s bij cryptocurrency beurzen zijn ontworpen om frequente handel in grote transactiebedragen van duizenden dollars aan te moedigen. De vergoedingen dalen vaak met een toename van het bedrag en de frequentie van de transacties. Als zodanig zijn kleine en weinig voorkomende orders niet kostenefficiënt bij cryptocurrency beurzen. Sommige beurzen vragen bijvoorbeeld geen vergoeding voor transacties van $10.000.000 en meer.
  3. Beurzen moedigen handel met munten aan. Voor Fiat munten worden bij beurzen over het algemeen stortings- en opnamekosten aangerekend, afhankelijk van de betalingswijze. Maar het kopen van crypto’s met andere munten is, voor het grootste deel, gratis. In sommige gevallen kan een kleine vergoeding gevraagd worden voor het opzetten van een wallet voor de gewenste cryptocurrency.
  4. De meeste bekende cryptocurrency beurzen bieden geen toegang tot alle munten. Maar in veel gevallen kunnen handelaren geld van de ene wallet naar de andere overboeken en hun handelsrekeningen financieren met zowel fiat valuta’s als cryptocurrencies. Handelaren die bijvoorbeeld Polkadot (DOT) willen kopen, een top-15 cryptocurrency naar marktkapitalisatie, kunnen dat momenteel niet rechtstreeks doen op de populaire Coinbase beurs. Handelaren kunnen echter fiat valuta gebruiken om Bitcoin te kopen bij Coinbase. Binance, een andere beurs, biedt gebruikers al de mogelijkheid om munten uit andere wallets te importeren. Als ze eenmaal Bitcoin in hun Binance account hebben, kunnen ze die gebruiken om DOT te kopen die op de beurs genoteerd zijn. De overdracht tussen meerdere wallets bij verschillende beurzen brengt aan beide kanten kleine kosten met zich mee.