Hoe kun je Bitcoin kopen?

Investeren in Bitcoin kan ingewikkeld lijken, maar het is veel gemakkelijker als je het in stappen opdeelt. Bitcoin kopen wordt met de dag gemakkelijker en de legitimiteit van de beurzen en wallets neemt ook toe.

Belangrijke verklaringen

  • De waarde van Bitcoin komt voort uit zijn adoptie als waardeopslag en betalingssysteem, en ook uit zijn eindige voorraad en afnemende inflatie.
  • Hoewel het bijna onmogelijk is dat Bitcoin zelf gehackt wordt, is het wel mogelijk dat je wallet of ruilrekening gecompromitteerd wordt. Daarom is het oefenen van goede opslag- en beveiligingsmaatregelen absoluut noodzakelijk.
  • Voor het beleggen of verhandelen van Bitcoin is alleen een rekening op een ruilbeurs nodig, hoewel verdere veilige opslagpraktijken aan te bevelen zijn.

Voordat je Bitcoin koopt

Er zijn verschillende dingen die elke aspirant Bitcoin belegger nodig heeft. Een cryptocurrency uitwisselrekening, persoonlijke identificatiedocumenten als je een Know Your Customer (KYC) platform gebruikt, een veilige verbinding met het Internet, en een betalingsmethode. Het is ook aan te bevelen dat je buiten de uitwisselingsrekening om een eigen persoonlijke wallet hebt. Geldige betaalwijzen via deze weg zijn onder meer bankrekeningen, bankpassen, en creditcards. Het is ook mogelijk Bitcoin te krijgen bij gespecialiseerde geldautomaten en via P2P uitwisselingen. Wees je er echter van bewust dat Bitcoin geldautomaten vanaf begin 2020 steeds vaker door de overheid uitgegeven ID’s vereisen.

Privacy en veiligheid zijn belangrijke thema’s voor Bitcoin beleggers. Hoewel er geen fysieke Bitcoins zijn, is het meestal een slecht idee om op te scheppen over grote bezittingen. Iedereen die de privé sleutel van een openbaar adres op de Bitcoin blockchain bemachtigt kan transacties autoriseren. Private sleutels moeten geheim gehouden worden. Criminelen kunnen proberen ze te stelen als ze achter grote bezittingen komen. Wees je ervan bewust dat iedereen het saldo kan zien van een publiek adres dat je gebruikt. Daarom is het een goed idee om grote investeringen te bewaren op openbare adressen die niet direct verbonden zijn met adressen die voor transacties gebruikt worden.

Iedereen kan een geschiedenis van transacties op de blockchain bekijken, ook jij. Maar terwijl transacties openbaar op de blockchain worden bijgehouden, is het identificeren van gebruikersinformatie dat niet. Op de Bitcoin blockchain verschijnt alleen de publieke sleutel van een gebruiker naast een transactie – waardoor transacties vertrouwelijk maar niet anoniem zijn. In zekere zin zijn Bitcoin transacties transparanter en traceerbaarder dan contant geld, maar de cryptocurrency kan ook anoniem gebruikt worden.

Dat is een belangrijk onderscheid. Internationale onderzoekers en de FBI hebben beweerd dat ze transacties die op de Bitcoin blockchain gedaan worden kunnen traceren naar andere online rekeningen van gebruikers, waaronder hun digitale wallet. Bijvoorbeeld, als iemand een account aanmaakt op Coinbase moet hij zijn identificatie opgeven . Als die persoon nu Bitcoin koopt is dat aan zijn naam gebonden. Als ze het naar een andere wallet sturen kan het nog steeds herleid worden naar de Coinbase aankoop die aan de identiteit van de rekeninghouder gekoppeld was. Dit zou de meeste beleggers niet moeten verontrusten, want Bitcoin is in de meeste ontwikkelde landen legaal.

Stap één: Kies een exchange

Door je aan te melden bij een cryptocurrency exchange kun je cryptocurrency kopen, verkopen en houden. Het is over het algemeen het beste gebruik om een beurs te gebruiken die zijn gebruikers ook toestaat hun crypto op te nemen in hun eigen persoonlijke online wallet om ze veiliger te bewaren. Voor wie Bitcoin of andere cryptocurrencies wil verhandelen, maakt deze eigenschap misschien niet uit.

Er zijn veel soorten cryptocurrency beurzen. Omdat de Bitcoin ethos over decentralisatie en individuele soevereiniteit gaat, staan sommige beurzen gebruikers toe anoniem te blijven en vragen ze niet om persoonlijke informatie in te voeren. Zulke beurzen werken autonoom en zijn, typisch, gedecentraliseerd, wat betekent dat ze geen centraal punt van controle hebben.

Hoewel zulke systemen voor snode activiteiten gebruikt kunnen worden, worden ze ook gebruikt om diensten te verlenen aan ‘s werelds niet-bankierende bevolking. Voor bepaalde categorieën mensen – vluchtelingen of mensen die in landen wonen met weinig of geen infrastructuur voor overheidskrediet of bankieren – kunnen anonieme uitwisselingen helpen hen in de reguliere economie te brengen.

Op dit moment echter zijn de meest populaire uitwisselingen niet gedecentraliseerd en vereisen ze wel een KYC. Om een paar beurzen te noemen: Coinbase, Kraken, Gemini en Binance. Elk van deze beurzen is sterk gegroeid in het aantal mogelijkheden dat ze bieden.

Coinbase, Kraken, en Binance bieden Bitcoin en een groeiend aantal Altcoins. Deze drie zijn waarschijnlijk de gemakkelijkste op-gang naar crypto in de hele industrie. Binance richt zich op een meer gevorderde handelaar, en biedt serieuzere handelsfunctionaliteit en een betere verscheidenheid aan Altcoins om uit te kiezen.

Een belangrijk aandachtspunt bij het aanmaken van een cryptocurrency ruilrekening is om veilige internetpraktijken te gebruiken. Dit omvat het gebruik van twee-factor authenticatie en het gebruik van een wachtwoord dat uniek en lang is, met een verscheidenheid aan kleine letters, hoofdletters, speciale tekens, en cijfers.

Stap twee: Verbind je exchange met een betalingsmogelijkheid

Als je een exchange gekozen hebt, moet je nu je persoonlijke documenten verzamelen. Afhankelijk van de uitwisseling kunnen dat foto’s zijn van een rijbewijs, een sofi-nummer, en informatie over je werkgever en bron van fondsen. De informatie die je nodig kunt hebben kan afhangen van de streek waar je woont en de wetten daarbinnen. Het proces is grotendeels hetzelfde als het opzetten van een doorsnee makelaarsrekening.

Nadat de beurs je identiteit en legitimiteit heeft verzekerd kun je nu een betalingsmogelijkheid aansluiten. Bij de meeste beurzen kun je rechtstreeks je bankrekening aansluiten of je kunt een debet- of kredietkaart aansluiten. Hoewel je een kredietkaart kunt gebruiken om cryptocurrency te kopen, is het over het algemeen iets dat vermeden moet worden vanwege de volatiliteit die cryptocurrencies kunnen ondervinden.

Hoewel Bitcoin in de meeste landen legaal is, zijn sommige banken niet al te vriendelijk tegen het idee en kunnen stortingen naar crypto-gerelateerde sites of uitwisselingen in twijfel trekken of zelfs stopzetten. Het is een goed idee om na te gaan of je bank stortingen op de door jou gekozen exchange toelaat.

Er zijn verschillende kosten voor stortingen via een bankrekening, pinpas, of creditcard. Coinbase is een degelijke optie voor beginners en heeft een provisie van 1,49% voor bankrekeningen, met een provisie van 3,99% voor debet- en creditkaarten. Het is belangrijk de vergoedingen te onderzoeken die aan elke betalingsmogelijkheid verbonden zijn om te helpen een ruil te kiezen of om te kiezen welke betalingsmogelijkheid het beste voor je werkt.

Wisselkantoren brengen ook kosten per transactie in rekening. Deze vergoeding kan een vast bedrag zijn of een percentage van het handelsbedrag. Creditcards brengen naast de transactiekosten ook verwerkingskosten in rekening.

Stap drie: Plaats een order

Als je een beurs gekozen en een betalingsmogelijkheid verbonden hebt, kun je nu Bitcoin en andere cryptocurrencies kopen. De laatste jaren zijn cryptocurrency beurzen langzaam meer mainstream geworden. Ze zijn aanzienlijk gegroeid in termen van liquiditeit en hun breedte aan functies. De operationele veranderingen bij cryptocurrency exchanges lopen parallel met de verandering in perceptie voor cryptocurrencies. Een industrie die ooit werd gezien als oplichterij of een met dubieuze praktijken, is langzaam aan het morphen tot een legitieme die de belangstelling heeft getrokken van alle grote spelers in de financiële dienstverlening.

Nu zijn cryptocurrency beurzen zo ver gekomen dat ze bijna evenveel mogelijkheden hebben als hun tegenhangers in de aandelenmakelaardij. Als je eenmaal een exchange hebt gevonden en een betaalmethode hebt aangesloten ben je klaar om te gaan.

Crypto beurzen bieden tegenwoordig een aantal ordertypes en manieren om te beleggen. Bijna alle crypto beurzen bieden zowel markt- als limietorders, en sommige bieden ook stop-loss orders. Van de hierboven genoemde beurzen biedt Kraken de meeste ordertypes. Kraken biedt markt-, limiet-, stop-loss-, stop-limit-, take-profit-, en take-profit-limietorders.

Behalve een variëteit aan ordertypes bieden beurzen ook manieren om terugkerende investeringen op te zetten, waarmee klanten dollar cost average in hun investeringen naar keuze kunnen doen. Coinbase, bijvoorbeeld, laat gebruikers terugkerende aankopen instellen voor elke dag, week, of maand.

Stap vier: Veilig bewaren

Bitcoin en cryptocurrency wallets zijn een plek om digitale activa veiliger op te slaan. Je crypto buiten de beurs en in je persoonlijke wallet bewaren zorgt ervoor dat alleen jij controle hebt over de privésleutel van je geld. Het geeft je ook de mogelijkheid om je geld buiten een beurs op te slaan en het risico te vermijden dat je beurs gehackt wordt en je geld verliest.

Hoewel de meeste beurzen wallets voor hun gebruikers aanbieden, is beveiliging niet hun hoofdactiviteit. We raden over het algemeen niet aan een exchange wallet te gebruiken voor grote of langdurige cryptocurrency holdings.

Sommige wallets hebben meer mogelijkheden dan andere. Sommige zijn alleen Bitcoin en andere bieden de mogelijkheid om talloze soorten Altcoins op te slaan. Sommige wallets bieden ook de mogelijkheid om een token tegen een ander te ruilen.

Als het gaat om het kiezen van een Bitcoin wallet, heb je een aantal mogelijkheden. Het eerste dat je over crypto-wallets zult moeten begrijpen is het concept van Hot Wallets (online wallets) en Cold Wallets (papieren of hardware wallets).

Hot Wallets

Online wallets worden ook wel “hot” wallets genoemd. Hot Wallets zijn wallets die draaien op met het internet verbonden apparaten zoals computers, telefoons, of tablets. Dit kan kwetsbaarheid opleveren omdat deze wallets de private sleutels van je munten op deze met het internet verbonden apparaten genereren. Hoewel een Hot Wallet erg handig kan zijn in de manier waarop je snel toegang hebt tot je tegoeden en er transacties mee kunt doen, maakt het opslaan van je privésleutel op een met het internet verbonden apparaat ze vatbaarder voor een hack.

Dit klinkt vergezocht, maar bij mensen die niet voldoende beveiliging gebruiken bij het gebruik van deze Hot Wallets kan hun geld gestolen worden. Dit komt niet zelden voor en het kan op verschillende manieren gebeuren. Opscheppen op een openbaar forum als Reddit over hoeveel Bitcoin je bezit terwijl je weinig tot geen beveiliging gebruikt en het in een Hot Wallet bewaart, zou bijvoorbeeld niet verstandig zijn. Dat gezegd hebbende, kunnen deze wallets  veilig gemaakt worden, zolang er voorzorgsmaatregelen genomen worden. Sterke wachtwoorden, twee-factor authenticatie, en veilig surfen op het internet moeten als minimum vereisten beschouwd worden.

Deze portefeuilles zijn het best te gebruiken voor kleine hoeveelheden cryptocurrency of cryptocurrency die je actief op een beurs verhandelt. Je zou een Hot Wallet kunnen vergelijken met een betaalrekening. De conventionele financiële wijsheid zou zeggen om alleen uitgavengeld op een betaalrekening te houden terwijl het grootste deel van je geld op spaarrekeningen of andere beleggingsrekeningen staat. Hetzelfde kan gezegd worden van Hot Wallets. Hot Wallets omvatten mobiele, desktop, web, en bewaarportefeuilles voor wisselrekeningen.

Zoals eerder vermeld, zijn exchange wallets bewaarrekeningen die door de exchange ter beschikking worden gesteld. De gebruiker van dit wallettype is niet de houder van de privésleutel van de cryptocurrency die in deze wallet bewaard wordt. Als zich een gebeurtenis voordoet waarbij de exchange gehackt wordt of je account gecompromitteerd raakt, zou je geld verloren gaan. De uitdrukking “not your key, not your coin” wordt binnen cryptocurrency forums en gemeenschappen veelvuldig herhaald.

Koude portefeuilles

De eenvoudigste omschrijving van een Cold Wallet is een wallet die niet met het internet verbonden is en dus veel minder risico loopt om gecompromitteerd te worden. Deze wallets kunnen ook offline wallets of hardware wallets genoemd worden.

Deze wallets bewaren de private sleutel van een gebruiker op iets dat niet met het internet verbonden is en kunnen geleverd worden met software die parallel werkt, zodat de gebruiker zijn portefeuille kan bekijken zonder zijn private sleutel in gevaar te brengen.

Misschien wel de veiligste manier om cryptocurrency offline op te slaan is via een Paper Wallet. Een Paper Wallet is een wallet die je van bepaalde websites kunt genereren. Het produceert dan zowel publieke als private sleutels die je op een stuk papier uitprint. De mogelijkheid om toegang te krijgen tot cryptocurrency in deze adressen is alleen mogelijk als je dat stukje papier met de privésleutel hebt. Veel mensen lamineren deze Paper Wallets en bewaren ze in kluisjes bij hun bank of zelfs in een kluis in huis. Deze portefeuilles zijn bedoeld voor hoge veiligheid en investeringen op lange termijn, want je kunt Bitcoin die op deze manier is opgeslagen niet snel verkopen of verhandelen.

Een meer algemeen gebruikt type Cold Wallet is een hardware wallet. Een hardware wallet is meestal een USB drive apparaat dat de privé sleutels van een gebruiker veilig offline bewaart. Zulke wallets hebben serieuze voordelen boven Hot Wallets omdat ze onaangetast zijn door virussen die zich op iemands computer kunnen bevinden. Bij hardware portefeuilles komen de private sleutels nooit in contact met je op het netwerk aangesloten computer of met mogelijk kwetsbare software. Deze apparaten zijn ook meestal open source, zodat de gemeenschap de veiligheid ervan kan bepalen door middel van code-audits in plaats van een bedrijf dat verklaart dat het veilig te gebruiken is.

Cold Wallets zijn de meest veilige manier om je Bitcoin of andere cryptocurrencies op te slaan. Voor het grootste deel vereisen ze echter wat meer kennis om op te zetten.

Een goede manier om je wallets  op te zetten is drie dingen: een beursrekening om te kopen en te verkopen, een Hot Wallet om kleine tot middelgrote hoeveelheden crypto die je wilt verhandelen of verkopen in te bewaren, en een koude hardware wallet om grotere voorraden voor langere tijd in op te slaan.

Hoe koop je Bitcoin met PayPal?

Het is ook mogelijk om Bitcoin te kopen via betalingsverwerker PayPal. Er zijn twee manieren om Bitcoin te kopen met PayPal. De eerste, en meest handige methode, is om cryptocurrencies te kopen met je PayPal rekening. De tweede optie is om het saldo van je PayPal rekening te gebruiken om cryptocurrencies van een derde aanbieder te kopen. Deze optie is niet zo handig als de eerste, omdat maar heel weinig sites van derden gebruikers toestaan Bitcoin te kopen met de PayPal knop.

Vier cryptocurrencies – Bitcoin, Ethereum, Litecoin, en Bitcoin Cash – kunnen direct via PayPal gekocht worden. Met uitzondering van Hawaï kunnen inwoners van alle staten hun bestaande PayPal rekeningen gebruiken of nieuwe aanmaken.

Om een crypto-rekening bij PayPal aan te maken zijn de volgende gegevens nodig: Naam, Fysiek adres, Geboortedatum, en Fiscaal Identificatie Nummer. Er zijn een aantal manieren waarop je Bitcoin kunt kopen via PayPal.

Enkele daarvan zijn:

  • Bestaand saldo op je PayPal rekening
  • Betaalkaart gekoppeld aan je PayPal rekening
  • Bankrekening gekoppeld aan je PayPal rekening

Het is niet mogelijk een creditcard te gebruiken om met PayPal Bitcoin te kopen. Tijdens het aankoopproces toont PayPal een prijs. De inherente volatiliteit van cryptocurrency prijzen betekent echter dat die prijzen snel kunnen veranderen. Je moet er zeker van zijn dat je voldoende geld op je rekening hebt om de aankoop te doen.

Als je Bitcoin rechtstreeks van PayPal koopt, verdient het bedrijf geld aan de crypto spread of het verschil tussen de marktprijs van Bitcoin en de wisselkoers tussen USD en de cryptocurrency. Het bedrijf rekent ook een transactietarief voor elke aankoop. Deze vergoedingen hangen af van het dollarbedrag van de aankoop. Zo wordt een vast bedrag van $ 0,50 aangerekend voor aankopen tussen $ 100 en $ 200. Daarna is de vergoeding een percentage van het totale dollarbedrag. Zo wordt een vergoeding van 2% van het totaalbedrag aangerekend voor crypto aankopen tussen $100 en $200.

Een nadeel van het kopen van cryptocurrencies via PayPal is dat je de crypto niet buiten het platform van de betalingsverwerker kunt overdragen. Je kunt dus geen cryptocurrencies overzetten van de wallet van PayPal naar een externe crypto-wallet of je persoonlijke wallet.

Een ander nadeel van het gebruik van PayPal is dat maar heel weinig beurzen en online handelaren het gebruik van de betalingsverwerker toestaan om betalingen te kopen. eToro is een van de weinige online handelaren die het gebruik van PayPal toestaan om Bitcoin te kopen op zijn platform.

Hoe koop je Bitcoin met een creditcard?

Het proces om Bitcoin met creditcards te kopen is vergelijkbaar met dat voor het kopen van de cryptocurrency met debetkaarten of via automatische verrekeningen (ACH) overboekingen. Je moet je creditcard gegevens bij de beurs of online handelsfirma invoeren en de transactie goedkeuren. In het algemeen is het echter geen goed idee om Bitcoin met creditcards te kopen. Daar zijn een paar redenen voor.

Ten eerste staan niet alle beurzen Bitcoin aankopen met creditcards toe, vanwege de bijbehorende verwerkingskosten en het risico van fraude. Hun beslissing om dit te doen kan in het belang van de klanten uitpakken. Dit komt omdat de verwerking van creditcards extra kosten aan dergelijke transacties kan koppelen. Behalve transactiekosten betaal je dus ook verwerkingskosten die de beurs op jou kan afwentelen.

De tweede reden is dat aankopen met een creditcard duur kunnen zijn. Uitgevers van creditcards behandelen Bitcoin aankopen als voorschotten in contanten en rekenen daarvoor flinke kosten en rentes. Bijvoorbeeld, American Express en Chase rekenen beide aankopen van cryptocurrencies als kasvoorschot transacties. Koop je dus voor $100 aan Bitcoin met een American Express kaart, dan betaal je $10 (de huidige cash advance fee voor zulke transacties) plus een jaarlijkse procentuele provisie van 25%.

Een indirecte methode om Bitcoin met een kredietkaart te kopen is een Bitcoin Rewards kredietkaart te nemen. Zulke kaarten werken als je typische belonings-creditkaart, behalve dat ze beloningen aanbieden in de vorm van Bitcoin. Ze investeren dus cash back die je met aankopen verdient in Bitcoin. Een voorbeeld van een Bitcoin Rewards kaart is de BlockFi Bitcoin Rewards Credit Card. Pas echter op dat de jaarlijkse kosten op deze kaarten fors kunnen zijn en dat er extra kosten verbonden kunnen zijn aan het omzetten van fiat valuta’s in crypto.

Alternatieve manieren om Bitcoin te kopen

Hoewel beurzen als Coinbase of Binance tot de populairste manieren blijven behoren om Bitcoin te kopen, is het niet de enige methode. Hieronder staan enkele aanvullende procédés waar Bitcoin bezitters gebruik van maken.

Bitcoin geldautomaten

Bitcoin geldautomaten werken als persoonlijke Bitcoin beurzen. Personen kunnen geld in de machine steken en dat gebruiken om Bitcoin te kopen die dan naar een veilige digitale wallet wordt overgebracht. Bitcoin geldautomaten zijn de laatste jaren steeds populairder geworden.

P2P uitwisselingen

In tegenstelling tot gedecentraliseerde uitwisselingen, die kopers en verkopers anoniem aan elkaar koppelen en alle aspecten van de transactie vergemakkelijken, zijn er enkele peer-to-peer (P2P) uitwisselingsdiensten die een directere verbinding tussen gebruikers tot stand brengen.

Hoe kun je Bitcoin verkopen?

Je kunt Bitcoin verkopen op dezelfde plaatsen waar je de cryptocurrency kocht, zoals cryptocurrency beurzen en peer-to-peer platforms. Doorgaans is het proces om Bitcoin op deze platforms te verkopen gelijk aan het proces dat gebruikt wordt om de cryptocurrency te kopen.

Je hoeft bijvoorbeeld alleen maar op een knop te klikken en een ordertype op te geven (d.w.z. of de cryptocurrency onmiddellijk tegen beschikbare prijzen moet worden verkocht of dat ze moet worden verkocht om verliezen te beperken) om de verkoop uit te voeren. Afhankelijk van de marktsamenstelling en de vraag op de plaats van bestemming, kan de aanbiedingsprijs voor Bitcoin variëren. Zo verhandelden beurzen in Zuid-Korea Bitcoin tegen een Kimchi premie tijdens de aanloop van de prijzen ervan terug in 2018.

Cryptocurrency beurzen rekenen een percentage van het verkoopbedrag van de crypto als vergoedingen. Coinbase rekent bijvoorbeeld 1,49% van het totale transactiebedrag als vergoedingen.

Beurzen hebben over het algemeen dagelijkse en maandelijkse opnamelimieten. Daarom kan het zijn dat geld van een grote verkoop niet onmiddellijk beschikbaar is voor de handelaar. Er zijn echter geen grenzen aan de hoeveelheid cryptocurrency die je kunt verkopen.