Hoe kies je een mining pool?

Wat is cryptocurrency mining?

Mining cryptocurrency is het proces waarbij transacties worden geverifieerd en toegevoegd aan het openbare grootboek van een blockchain. Het proces van verifiëren van deze transacties – in sommige cryptocurrency ecosystemen bekend als “blokken vinden” – is tijd- en rekenkracht-intensief. Daardoor worden personen die zich voor dit doel inzetten beloond voor hun inspanningen, meestal met tokens van de cryptocurrency.

Inzicht in mining pools voor cryptocurrency

Hoewel de beloningen van mining lucratief lijken, is het proces ingewikkeld. In het geval van Bitcoin bijvoorbeeld is het ontginningsproces zo opgezet dat als meer miners proberen de beschikbare cryptocurrency munten te ontginnen, waardoor de hoeveelheid computerkracht die aan het ontginnen wordt besteed toeneemt, de moeilijkheidsgraad van het ontginnen omhoog gaat.

Voeg daarbij het vooruitzicht honderden of zelfs duizenden dollars te moeten uitgeven aan een dure en gespecialiseerde mining rig, en de kosten die gepaard gaan met elektriciteit, en individuele miners vinden het mining van cryptocurrency ‘s vaak geen winstgevende onderneming.

Om deze redenen zijn mining pools de wereld van de cryptocurrency mining gaan domineren. Ze fungeren als een groep miners die hun middelen over een netwerk bundelen en gezamenlijk proberen digitale valuta te delven met meer cumulatieve rekenkracht. Een mining pool heeft een grotere kans om een beloning te vinden, hoewel die over de leden van de pool verdeeld moet worden op basis van vooraf gespecificeerde voorwaarden.

Hieronder bekijken we de selectiecriteria die een miners in gedachten moet houden voor hij een mining pool kiest.

Compatibiliteit van de infrastructuur

Met honderden miningtoestellen die al op de markt zijn en met nieuwe geavanceerde toestellen die elke dag in de winkels komen, is het belangrijk om na te gaan of het miningtoestel dat je gebruikt compatibel is met de eisen van de pool. De meeste mining pools raden het gebruik van CPU, GPU of smartphone-gebaseerde mining van Bitcoin duidelijk af.

Evenzo kan het zijn dat een pool niet het gebruik van alle mining software pakketten ondersteunt, en dat een miner specifieke software nodig heeft die compatibel is met de pool. Sommige pools kunnen ook eisen dat miners een minimale netwerkverbindingssnelheid met de pool server hebben, en dat moet misschien geverifieerd worden aan de hand van de internetsnelheid die de miner ter beschikking heeft. Alvorens de voor- en nadelen van een pool te evalueren, is het de moeite waard te overwegen of deze bepalingen je misschien toch al diskwalificeren van deelname.

Taaktoewijzingsmechanisme

Mining pools gebruiken verschillende methodes om werk aan miners toe te wijzen. Stel dat pool A sterkere miners heeft en pool B naar verhouding zwakkere miners. Een pooling algoritme dat op de pool server draait moet efficiënt genoeg zijn om de miningtaken gelijkmatig over die subgroepen te verdelen.

Een gebruikelijke methode is om moeilijkere taken toe te wijzen aan de sterkere pool A, en verhoudingsgewijs gemakkelijkere taken aan de zwakkere pool B, wat uniformiteit in gemiddelde communicatiefrequentie mogelijk maakt voor verschillende miners die over het netwerk verschillende capaciteiten hebben.

Zo gebruikt Slushpool een speciaal ontworpen algoritme dat Vardiff (Variable Difficulty Algorithm) heet, en dat moeilijkere taken toewijst aan sterkere individuele miners en minder moeilijke aan zwakkere miners, waardoor een relatief gelijkmatige communicatiefrequentie mogelijk wordt. Het zorgt voor een evenwichtige stroom van hash gegevens naar de pool server die een correcte meting van de door de miner gegenereerde hash snelheid garandeert, zodat elke miner een eerlijke kans heeft om beloond te worden.

Alvorens lid te worden van een mining pool moet een miner letten op uniformiteit in de hash taken die door de pool server worden toegewezen, ongeacht het mining vermogen van het apparaat van een deelnemer. Stel je voor dat je je aansluit bij een pool die voorrang geeft aan snelle apparaten. Je kunt vandaag een voordeel hebben als je je bij zo’n pool aansluit met de nieuwste en snelste miner, maar dat kan morgen een nadeel worden als nieuwe, krachtigere apparaten zich bij de pool aansluiten en je nu verouderde apparaten verdringen, tenzij het pool mechanisme gelijke kansen voor iedereen garandeert.

Pool zransparantie door exploitant

Er zijn verplichtingen van de exploitant van de mining pool die eerlijk moeten worden uitgevoerd om transparantie en betrouwbaarheid onder de miningleden te garanderen. Hoe zou een miners bijvoorbeeld weten of de totale hash rate die op het niveau van de pool wordt opgegeven eerlijk is, of dat de poolbeheerders de deelnemende miners  niet in de maling nemen door lagere uitbetalingen te noteren? Hoe realistisch gelukkig (of ongelukkig) was de pool op verschillende niveaus van miningmoeilijkheid?

Mining pools implementeren verschillende maatregelen, zoals het aanbieden van een real-time dashboard overzicht aan miners, om deze vereiste transparantie in te brengen. miners moeten op zoek gaan naar zulke transparantie van gegevens, en zich aansluiten bij de pools die op een transparante manier werken.

Uitbetalingsdrempel en -frequentie

Als je low-end hardware apparaten hebt, moet je pools vermijden die hogere drempels hebben voor het doen van uitbetalingen. Je rekenopbrengst zal minder zijn, wat tot lagere verdiensten leidt, en je moet misschien langer wachten om de drempel te halen om betaald te worden. Hetzelfde geldt voor de betalingsfrequentie van de mining pool.

Stabiliteit en robuustheid van de pool

Een andere belangrijke factor om te overwegen alvorens je bij een pool aan te sluiten is de beoordeling op zijn veiligheid. Biedt de pool een beveiligde verbinding of een open verbinding? Is ze kwetsbaar voor DDoS aanvallen, die met de toegenomen pooling activiteit gemeengoed zijn geworden? En als de pool door hackers wordt getroffen, kan de mining pool de aanval weerstaan en herroepen?

Kostenstructuur van de pool

Naast pools die deelnemers een nominale vergoeding vragen voor het gebruik van de diensten van de mining pool, zijn er ook pools die helemaal geen vergoeding vragen. Miners moeten echter letten op de vergoedingsstructuur en de wiskundige formule van de uitbetaling, die ook andere kosten kan omvatten.

Sommige zero-fee pools kunnen tijdelijke aanbiedingen zijn en later in rekening worden gebracht, terwijl andere in naam van een “donatie” vaste en/of frequente aparte kosten in rekening kunnen brengen. Weer andere kunnen vereisen dat je de software host en op je eigen toestel draait in plaats van op de server van de pool, waardoor het voor de miner een hoge kostenpost wordt.

Is de grootte van belang?

Velen beweren dat de poolgrootte er niet veel toe doet en dat het aantal munten dat over een periode gemijnd wordt evenredig is met de rekenkracht van de grote of kleine pools, waardoor het een gelijk speelveld is. Maar er is een addertje onder het gras: tijd doet er wel degelijk toe!

Grotere pools hebben door hun grotere rekenkracht een grotere kans om blokken te vinden, terwijl kleinere pools misschien langer moeten wachten. Waargenomen over een geschikte tijdsperiode kunnen de kleinere pools lange periodes hebben waarin geen blok gevonden wordt, maar dat kan gevolgd worden door een snelle geluksperiode waarin eerder blokken gevonden worden.

Als je goed bent met onregelmatige uitbetalingen over lange perioden, is een kleinere pool met hogere uitbetalingen misschien iets voor jou. Iemand die daarentegen een vast inkomen nodig heeft met een hoge waarschijnlijkheid, lage uitbetaling, kan kiezen voor een grotere pool.

Dit alles gezegd zijnde, weerspiegelt de grootte van een mining pool wel tot op zekere hoogte zijn betrouwbaarheid. Ondanks alle positieve en negatieve feedback die online over een pool geplaatst wordt, suggereert een groot aantal actieve miners die pool aan te houden dat ze die pool blijven vertrouwen.

Ondersteuning van decentralisatie

Hoewel het verleidelijk kan zijn om een populaire mining pool te kiezen op grond van zijn grote omvang, beveelt het onderliggende blockchain concept aan dat het netwerk beter op een echt gedecentraliseerde manier in stand gehouden wordt als een groot aantal kleinere pools gebruikt wordt voor mining in plaats van een kleiner aantal grote pools.

Dit is een belangrijke overweging om het totale blockchain netwerk gezond te houden en om een riskante concentratie van hashing macht door een paar grote pool servers te vermijden. Verstopping van de netwerkbandbreedte is een veel voorkomend probleem dat op blockchains wordt waargenomen. Deze aanbeveling vermijdt concentratie van macht bij een paar grote pools, waardoor de blockchain echt gedecentraliseerd blijft.

Succesvol delven vergt zowel geluk als rekenkracht, samen met veel geduld. Hoewel pool mining sommige dingen gemakkelijker kan maken voor de miner door een kant-en-klare opstelling aan te bieden, voegt het voor de miner nog een extra niveau van controles toe. Aan de hand van de hierboven genoemde factoren moeten miners zorgvuldig een pool kiezen die bij hun behoeften past.