Hoe IPFS gebruiken: de ruggengraat van Web3
Wanneer een website plat gaat is dat vaak te wijten aan het falen van een gecentraliseerde dienst, zoals een probleem met een hosting server of een domeinnaam systeem (DNS), of een verdeelde denial of service (DDOS) aanval. Soms is het een kwestie van Internet censuur, vooral in landen die bepaalde inhoud onderdrukken om die van hun burgers weg te houden.
Wat kun je eraan doen? Dat is een probleem dat IPFS, of het InterPlanetary File System, wil oplossen. Het is een gedecentraliseerd, peer-to-peer netwerk voor het delen van bestanden en een open-source Web3 dienst, ontworpen om gecentraliseerde storingspunten en censuurpogingen te overwinnen, om te verzekeren dat het web voor iedereen vrij toegankelijk is.
Het is ook een manier om digitale bestanden, zoals niet-fungibele token (NFT) crypto-verzamelobjecten, te back-uppen, zodat ze niet plotseling van het web verdwijnen. Hier is een blik op hoe IPFS werkt en hoe je het kunt gebruiken.
Belangrijkste verklaringen
- IPFS is een peer-to-peer gedecentraliseerd netwerk waarmee gebruikers bestanden en websites kunnen back-uppen door ze over talrijke knooppunten te hosten.
- Dit garandeert dat inhoud bestand is tegen censuur en gecentraliseerde storingspunten, zoals serverproblemen of gecoördineerde aanvallen.
Wat is IPFS?
IPFS, gebouwd door Protocol Labs, is een dienst die berust op een gedistribueerd netwerk van computers die inhoud hosten, zoals gespiegelde webpagina’s, bestanden, en apps, die je allemaal kunt oproepen door een link in te voeren.
In plaats van je naar een locatie te verwijzen, wijzen IPFS links je naar de inhoud, die op een willekeurig aantal knooppunten of computers over de hele wereld opgeslagen kan zijn. Zolang de website of inhoud echter op minstens één computer gehost wordt, zal ze altijd toegankelijk zijn.
Hoe werkt IPFS?
Bestanden die naar IPFS ge-upload worden, worden in kleinere brokken opgedeeld, over meerdere computers verdeeld, en krijgen een hash toegewezen om gebruikers in staat te stellen ze te lokaliseren. In plaats van een vertrouwde plaats-gebaseerde link te gebruiken zoals op het gewone web, zijn IPFS links gebaseerd op de unieke hash identificatie van elk item. Dat helpt om te lokaliseren welke node of nodes het bestand of de website beschikbaar hebben; het wordt dan aan de gebruiker geserveerd via een peer-to-peer verbinding, vergelijkbaar met BitTorrent technologie.
IPFS is niet gebaseerd op blockchain, maar het is wel vergelijkbaar onveranderlijk: de inhoud kan niet veranderd worden, anders zou de hash zelf ook veranderen. IPFS heeft echter een versiebeheersysteem waarmee je een nieuwe versie van een bestand kunt toevoegen en het met de vorige kunt verbinden, zodat de hele geschiedenis bewaard blijft.
Wie gebruikt IPFS?
Er is een hele reeks Web3 diensten die al gebruik maken van IPFS, voor een hele reeks verschillende toepassingen. Hier zijn een paar van de meest in het oog springende diensten:
- Filecoin, Protocol Labs’ eigen gedistribueerd opslagnetwerk, is gebaseerd op IPFS. Het stimuleert knooppuntbeheerders om bestanden te hosten via beloningen in cryptocurrency.
- Audius, een gedecentraliseerde muziekdienst, gebruikt IPFS om zijn audiobestanden te hosten.
- Pinata is een NFT hosting dienst die IPFS gebruikt om een back-up te maken van crypto-verzamelobjecten voor partners als Rarible en Sorare.
- OpenBazaar is een peer-to-peer e-commerce platform dat door IPFS wordt aangestuurd.
- Morpheus.Network is een netwerkdienst voor toeleveringsketens die ook IPFS gebruikt.
Learn more about who we are and how we're using @IPFS at Pinata to empower all creators. https://t.co/UqDC5h9oQx
— Pinata (@pinatacloud) July 15, 2021
Hoe IPFS gebruiken
Sommige browsers ondersteunen IPFS browsen van nature, terwijl andere een add-on nodig hebben. Brave en Opera ondersteunen beide direct IPFS links: je kunt de link gewoon in je browser plakken en naar de site of het bestand gaan. Brave geeft je de mogelijkheid om IPFS inhoud te benaderen via een publieke gateway of via je eigen lokale knooppunt – de laatste optie is voor wie inhoud lokaal wil verifiëren.
Je kunt ook vanuit elke browser toegang krijgen tot IPFS inhoud door een publieke gateway te gebruiken, zoals https://ipfs.io of https://cloudflare-ipfs.com. Een gateway routeert je automatisch naar IPFS inhoud via de link, en er is een lange lijst van alternatieve gateways beschikbaar.
Een IPFS knooppunt runnen
Wil je je eigen IPFS node runnen en inhoud aan het netwerk toevoegen? De gemakkelijkste manier om te beginnen is met IPFS Desktop, de officiële software suite van Protocol Labs. Het is beschikbaar voor Windows, Mac, en Ubuntu, en je kunt er je eigen node mee installeren en beheren, zodat je je eigen bestanden aan het netwerk kunt toevoegen. Wil je een foto van je katten uploaden? Dat gaat heel gemakkelijk.
Intussen is IPFS Companion een web browser add-on die beschikbaar is voor Chrome, Edge, Brave, Firefox, en Opera. Hiermee kun je direct vanuit je browser communiceren met IPFS Desktop en je geïnstalleerde IPFS node. Het voegt ook ondersteuning voor ipfs:// adressen toe aan browsers die ze niet van nature ondersteunen.
De toekomst
IPFS heeft zijn officiële routekaart sinds begin 2020 niet meer bijgewerkt, op het moment dat ik dit schrijf, maar IPFS Project Lead Molly Mackinlay schreef op GitHub dat haar team zich richt op een overvloed aan technische verbeteringen, en op verdere browser integraties. Misschien het interessantst is dat haar team werkt aan het beter vertellen van het verhaal waarom je IPFS zou gebruiken.
Het gaat in wezen om de toonhoogte. Hoewel IPFS voor elke web-vaardige gebruiker op een heel basaal niveau logisch zou moeten zijn, hoeveel van die gebruikers willen een node downloaden en bedienen, en onhandige content identifier (CID) links gebruiken in plaats van standaard, vertrouwde web URLs?
IPFS is niet zo soepel en gemakkelijk in het gebruik als standaard websites, maar zoals veel Web3 platforms nu, zou dat mettertijd moeten verbeteren – vooral als meer webbrowsers native link ondersteuning krijgen. Er is ook een dienst, Unstoppable Domains genaamd, die gemakkelijker te onthouden URL’s biedt om naar IPFS inhoud te verwijzen, en steeds meer browsers beginnen die ook te ondersteunen.
Using #IPFS and @Filecoin, #NFT creators that use @OpenSea can now create immutable NFT metadata using IPFS content addressing + provable & decentralized storage with Filecoin. Learn more: https://t.co/u7lNqQq6fT
— IPFS (@IPFS) August 4, 2021
IPFS heeft slim ingespeeld op de ontluikende NFT markt als een manier om zijn verhaal te doen. Toen NFT verzamelobjecten begin 2021 opbloeiden, waren er plotseling verhalen over plotseling verdwenen omdat het platform of de server die het hostde het begaf. IPFS biedt een manier om NFT’s effectief te back-uppen naar het gedistribueerde netwerk: er is een speciale website voor, plus NFT marktplaatsen als OpenSea hebben de functionaliteit ook ingevoerd.
Voor de rest lijkt Protocol Labs zich te richten op het uitbreiden van het kernuitgangspunt van IPFS naar nieuwe producten en gebruiksmogelijkheden. IPFS leidde tot Filecoin, een gedistribueerd webopslagplatform dat knooppuntbeheerders in cryptocurrency betaalt voor hun vrije opslagruimte en bandbreedte. In augustus 2021 voegde de firma Web3.storage toe, een dienst die zowel op IPFS als Filecoin aansluit om het maken van Web3 toepassingen te vergemakkelijken.
IPFS wordt op allerlei andere interessante manieren gebruikt om de toekomst van Web3 ontwikkeling te voeden. Zo stelt een bestuurlijk stemsysteem, Snapshot genaamd, token houders in staat te stemmen over voorstellen binnen gedecentraliseerde autonome organisaties (DAO’s), een steeds vaker voorkomend onderdeel van gedecentraliseerde financiële (DeFi) projecten