Hoe bescherm je je Bitcoins tegen diefstal en hacks?

Hoewel de cryptocurrency industrie pas in de afgelopen tien jaar bredere aandacht heeft gekregen, is er al een verhaal dat zo gewoon is dat het bijna belerend is. Een individu, of misschien een hele uitwisseling van digitale valuta, wordt het slachtoffer van kwaadaardige hacks.

Het resultaat is dat een grote hoeveelheid digitale valuta verdwijnt. De hackers lijken te verdwijnen in de leegte van het anonieme internet, om nooit meer gezien of van gehoord te worden. Met hen nemen ze een enorme hoeveelheid geld mee, weggeborgen in digitale tegoeden die onmogelijk te traceren of terug te vinden zijn.

Belangrijke verklaringen

  • Terwijl de cryptocurrency ruimte met een verbazingwekkend tempo groeit en verandert, zijn ook de methoden die dieven en hackers gebruiken om tokens en munten te stelen.
  • Beleggers die waakzaam en voorbereid zijn kunnen voorzorgsmaatregelen nemen om hun digitale bezit te beschermen.
  • Een van de beste manieren om je investering te beschermen is het beveiligen van een wallet; Cold Wallets zien eruit als USB drives en fungeren als een fysieke opslagplaats voor tokens of munten.
  • Cryptocurrency beveiligingsexperts raden af bezittingen in digitale valuta te bewaren op beurzen voor digitale valuta.

Begrijpen hoe je je Bitcoins kunt beschermen tegen diefstal en hacks

Dit verhaal van diefstal van digitale activa is een veel voorkomend verhaal geworden, en het komt misschien zelfs zo vaak voor dat het sommige beleggers ontmoedigd heeft om überhaupt aan de digitale valutaruimte deel te nemen.

Terwijl de cryptocurrency ruimte in een verbazingwekkend tempo groeit en verandert, zijn ook de methoden die dieven en hackers gebruiken om tokens en munten te stelen dat inderdaad. Niettemin kunnen beleggers die waakzaam en voorbereid zijn voorzorgsmaatregelen nemen om hun digitale bezittingen te beschermen.

Wallets zijn de sleutel

Veel beleggers kopen een populaire digitale munt als Bitcoin of Ether op een beurs, alleen om de munt op dat platform te houden. Digitale beurzen nemen hun eigen veiligheidsmaatregelen om diefstallen te voorkomen, maar ze zijn niet immuun voor hacks.

Een van de beste manieren om je investering te beschermen is het beveiligen van een wallet. Er zijn twee primaire soorten wallets, hoewel er steeds nieuwe ontwerpen in omloop komen. Van deze twee soorten zijn hardware apparaten misschien wel de beste optie.

Deze Cold Wallets zien eruit als USB drives en fungeren als een fysieke opslagplaats voor tokens of munten. Elke hardware wallet is verbonden met een privésleutel: een wachtwoord-achtig stukje code waarmee je de wallet kunt ontsleutelen en toegang kunt krijgen tot de munten of tokens die er in opgeslagen zijn. Hoewel hardware wallets enorm effectief zijn tegen digitale dieven, is er ook een risico: Verlies je je wachtwoordsleutel, dan krijg je de inhoud van de wallet nooit meer terug.

Andere soorten wallets

Voor wie een beetje huiverig is voor het inbrengen van een fysiek apparaat in een investering in digitale valuta, zijn er ook veilige online wallets. Deze werken op vrijwel dezelfde manier, maar zonder het handapparaat.

Ook online wallets hebben meestal privé sleutels die niet terug te halen zijn, dus het is absoluut noodzakelijk dat je je privé sleutel op een veilige plaats bewaart die je onthoudt. Individuen zijn tot extreme maatregelen gegaan om hun sleutels te bewaren – door ze in kluisjes te bewaren of als versleuteling in grafische bestanden. Sommige gebruikers hebben zelfs tatoeages met hun sleutelinformatie laten zetten.

Paper Wallets zijn een bijzonder soort online wallets. Ze worden gegenereerd door web platforms zoals BitAddress of WalletGenerator. Deze toepassingen maken Bitcoin adressen en privésleutels aan die dan afgedrukt kunnen worden. De CryptoHex wallet gaat een stap verder. In plaats van de sleutelinformatie op een stuk papier af te drukken, schrijft of stanst deze dienst ze uit op een strook metaal.

Desktop Wallets zijn een andere optie. Ze zijn niet direct met het Internet verbonden. Er bestaan echter virussen die ontworpen zijn om informatie voor deze wallets te achterhalen, zodat ze misschien niet zo veilig zijn als de bovenstaande opties.

Uitwisselingen van digitale valuta

De meeste transacties met cryptocurrencies gebeuren via een beurs voor digitale valuta. Deze platforms zijn meestal toegankelijk via een webbrowser of een webapplicatie en vereisen dat gebruikers kopen en verkopen doen met ofwel een fiat valuta ofwel een andere cryptocurrency.

Cryptocurrency beveiligingsexperts raden af bezittingen in digitale valuta op een beurs te bewaren, om twee belangrijke redenen. Ten eerste, als de beurs gehackt wordt, kun je je tegoeden verliezen. Ten tweede bewaart de beurs je cryptocurrencies op een soort IOU basis; als de beurs om een of andere reden failliet gaat, heb je misschien geen verhaal om je bezittingen terug te krijgen.

Hoewel slimme beleggers in de cryptocurrency ruimte hun holdings meestal uit het uitwisselingsplatform verwijderen zodra ze een transactie hebben voltooid, is er niettemin een noodzakelijke betrokkenheid van de uitwisseling bij het proces. Om die reden worden cryptocurrency beleggers gewaarschuwd om zorgvuldig te kiezen bij het bepalen van welke beurs ze willen gebruiken.

In veel gevallen zijn populaire digitale valuta’s zoals Bitcoin, Ether, Cardano, en Ripple beschikbaar op een enorme verscheidenheid aan verschillende uitwisselingen. Deze beurzen zijn niet allemaal gelijk wat veiligheid en beveiliging betreft; een beetje zorgvuldigheid van de belegger is vereist om er zeker van te zijn dat hij geen onnodig risico toevoegt aan het transactieproces door op een onveilige beurs te werken.

In het geval van andere digitale valuta’s, vooral die welke minder populair zijn of nieuwer op het toneel verschijnen, kunnen de ruilmogelijkheden beperkter zijn. In elk geval, als een ruilbeurs niet veilig lijkt te zijn, is het waarschijnlijk beter ze te mijden.