De belangrijkste andere cryptocurrencies dan Bitcoin

Bitcoin is niet alleen een trendsetter geweest, die een golf van cryptocurrencies inluidde die gebouwd zijn op een gedecentraliseerd peer-to-peer netwerk, het is ook de de facto standaard voor cryptocurrencies geworden, en inspireerde een steeds groeiend legioen volgelingen en spin-offs.

Belangrijke verklaringen

  • Een cryptocurrency, ruim gedefinieerd, is valuta die de vorm aanneemt van tokens of munten en bestaat op een gedistribueerd en gedecentraliseerd grootboek.
  • Daarbuiten is het veld van cryptocurrencies enorm uitgebreid sinds Bitcoin meer dan tien jaar geleden werd gelanceerd, en morgen kan de volgende grote digitale token worden uitgebracht.
  • Bitcoin blijft het peloton van cryptocurrencies aanvoeren in termen van marktkapitalisatie, gebruikersbasis, en populariteit.
  • Andere virtuele valuta’s zoals Ethereum worden gebruikt om gedecentraliseerde financiële systemen te creëren voor mensen die geen toegang hebben tot traditionele financiële producten.
  • Sommige Altcoins worden onderschreven omdat ze nieuwere eigenschappen hebben dan Bitcoin, zoals de mogelijkheid om meer transacties per seconde te verwerken of andere consensus algoritmen te gebruiken zoals Proof-of-Stake.

Wat zijn cryptocurrencies?

Voor we enkele van deze alternatieven voor Bitcoin nader bekijken, doen we even een stapje terug en bekijken we kort wat we bedoelen met termen als cryptocurrency en Altcoin. Een cryptocurrency, ruim gedefinieerd, is virtueel of digitaal geld dat de vorm aanneemt van tokens of munten. Hoewel sommige cryptocurrencies zich aan de fysieke wereld gewaagd hebben met creditcards of andere projecten, blijft de grote meerderheid volledig ongrijpbaar.

Het “crypto” in cryptocurrencies verwijst naar ingewikkelde cryptografie die het mogelijk maakt digitale munten en hun transacties te maken en te verwerken over gedecentraliseerde systemen. Naast dit belangrijke “crypto” kenmerk van deze munteenheden is een gemeenschappelijk streven naar decentralisatie; cryptocurrencies worden meestal als code ontwikkeld door teams die mechanismen voor uitgifte en andere controles inbouwen.

Cryptocurrencies zijn bijna altijd ontworpen om vrij te zijn van overheidsmanipulatie en -controle, hoewel naarmate ze populairder zijn geworden dit fundamentele aspect van de industrie onder vuur is komen te liggen. De munteenheden die naar Bitcoin gemodelleerd zijn, worden gezamenlijk Altcoins genoemd, en in sommige gevallen Shitcoins of Memecoins, en hebben vaak geprobeerd zich voor te doen als aangepaste of verbeterde versies van Bitcoin. Hoewel sommige van deze munteenheden enkele indrukwekkende eigenschappen hebben die Bitcoin niet heeft, moet het evenaren van het niveau van veiligheid dat Bitcoin’s netwerken bereiken grotendeels nog door een Altcoin gezien worden.

Hieronder bekijken we enkele van de belangrijkste andere digitale valuta’s dan Bitcoin. Maar eerst een voorbehoud: het is onmogelijk dat een lijst als deze helemaal volledig is. Een van de redenen daarvoor is het feit dat er meer dan 5.000 cryptocurrencies bestaan, zo rond mei 2021. Terwijl veel van deze crypto’s weinig tot geen aanhang of handelsvolume hebben, genieten sommige een immense populariteit bij toegewijde gemeenschappen van backers en investeerders.

Daarbuiten breidt het veld van de cryptocurrencies zich steeds uit, en de volgende grote digitale token kan morgen worden uitgebracht. Hoewel Bitcoin algemeen gezien wordt als een pionier in de wereld van cryptocurrencies, hanteren analisten vele benaderingen voor de evaluatie van andere tokens dan BTC. Het is bijvoorbeeld gebruikelijk dat analisten veel belang hechten aan de rangschikking van munten ten opzichte van elkaar in termen van marktkapitalisatie. We hebben dit in onze overweging meegenomen, maar er zijn ook andere redenen waarom een digitale token in de lijst kan voorkomen.

Ethereum (ETH)

Het eerste Bitcoin alternatief op onze lijst, Ethereum, is een gedecentraliseerd software platform dat het mogelijk maakt Smart Contracts en Decentralized Applications (DApps) te bouwen en te draaien zonder downtime, fraude, controle, of inmenging van een derde partij. Het doel achter Ethereum is een gedecentraliseerde suite van financiële producten te creëren waar iedereen in de wereld gratis toegang toe heeft, ongeacht nationaliteit, etniciteit, of geloof. Dit aspect maakt de implicaties voor mensen in sommige landen dwingender, want wie geen staatsinfrastructuur en staatsidentificaties heeft, kan toegang krijgen tot bankrekeningen, leningen, verzekeringen, of een keur van andere financiële producten.

De toepassingen op Ethereum draaien op zijn platform-specifieke cryptografische token, Ether. Ether is als een voertuig om je op het Ethereum platform te verplaatsen en wordt gezocht door vooral ontwikkelaars die toepassingen binnen Ethereum willen ontwikkelen en uitvoeren, of nu, door investeerders die met Ether aankopen van andere digitale munten willen doen. Ether, gelanceerd in 2015, is momenteel de op een na grootste digitale valuta naar marktkapitalisatie na Bitcoin, hoewel het een flink stuk achterblijft bij de dominante cryptocurrency. In mei 2021 is de marktkapitalisatie van Ether ruwweg 43% van die van Bitcoin.

In 2014 lanceerde Ethereum een voorverkoop voor Ether die een overweldigende respons kreeg; dit hielp bij het inluiden van het tijdperk van de initial coin offering (ICO). Volgens Ethereum kan het gebruikt worden om “zowat alles te coderen, te decentraliseren, te beveiligen en te verhandelen”. Na de aanval op de DAO in 2016 werd Ethereum opgesplitst in Ethereum (ETH) en Ethereum Classic (ETC). In januari 2021 had Ethereum (ETH) een marktkapitaal van $300,6 miljard en een waarde per token van $2.582,84.

In 2021 is Ethereum van plan zijn consensus algoritme te veranderen van Proof-of-Work in Proof-of-Stake. Deze stap zal het netwerk van Ethereum in staat stellen zichzelf met veel minder energie te laten draaien, en ook de transactiesnelheid verbeteren. Proof-of-Stake staat netwerkdeelnemers toe hun Ether aan het netwerk “in te zetten”. Dit proces helpt om het netwerk te beveiligen en de transacties die plaatsvinden te verwerken. Wie dit doet wordt beloond met Ether, vergelijkbaar met een renterekening. Dit is een alternatief voor Bitcoin’s Proof-of-Work mechanisme waarbij mijnwerkers meer Bitcoin beloond krijgen voor het verwerken van transacties.

Tether (USDT)

Tether was een van de eerste en populairste van een groep zogenaamde Stablecoins, cryptocurrencies die hun marktwaarde aan een valuta of ander extern referentiepunt willen koppelen om zo de volatiliteit te verminderen. Omdat de meeste digitale valuta’s, zelfs grote zoals Bitcoin, regelmatig perioden van dramatische volatiliteit hebben gekend, proberen Tether en andere Stablecoins prijsschommelingen af te vlakken om gebruikers aan te trekken die anders misschien voorzichtig zijn. De prijs van Tether is direct gekoppeld aan de koers van de Amerikaanse dollar. Het systeem stelt gebruikers in staat om gemakkelijker en sneller overboekingen van andere cryptocurrencies terug naar Amerikaanse dollars te doen, dan het daadwerkelijk omzetten in gewone valuta.

Gelanceerd in 2014 beschrijft Tether zichzelf als “een blockchain-enabled platform dat ontworpen is om het gebruik van fiat valuta’s op een digitale manier te vergemakkelijken”. Effectief stelt deze cryptocurrency personen in staat een blockchain netwerk en verwante technologieën te gebruiken om transacties in traditionele valuta te doen, terwijl de volatiliteit en complexiteit die vaak met digitale valuta geassocieerd worden tot een minimum beperkt blijven. In mei van 2021 was Tether de op twee na grootste cryptocurrency naar marktkapitalisatie, met een totale marktkapitalisatie van $ 61,2 miljard en een per-token waarde van $ 1,00.

Binance Coin (BNB)

Binance Coin is een utility cryptocurrency die werkt als betaalmiddel voor de vergoedingen die verbonden zijn aan de handel op de Binance Exchange. Wie de token als betaalmiddel voor de beurs gebruikt, kan met korting handelen. De blockchain van Binance Coin is ook het platform waarop de gedecentraliseerde beurs van Binance werkt. De Binance beurs werd opgericht door Changpeng Zhao en de beurs is een van de meest gebruikte beurzen ter wereld op basis van handelsvolumes.

Binance Coin was aanvankelijk een ERC-20 token dat op de Ethereum blockchain werkte. Uiteindelijk kreeg het zijn eigen mainnet lancering. Het netwerk gebruikt een Proof-of-Stake consensus model. In mei 2021 heeft Binance een marktkapitalisatie van $51,7 miljard, waarbij één BNB een waarde heeft van $341,83.

Cardano (ADA)

Cardano is een Ouroboros Proof-of-Stake cryptocurrency die met een op onderzoek gebaseerde aanpak werd gecreëerd door ingenieurs, wiskundigen, en cryptografie-experts. Het project werd mede opgericht door Charles Hoskinson, een van de vijf oorspronkelijke oprichters van Ethereum. Nadat hij enkele meningsverschillen had met de richting die Ethereum uitging, vertrok hij en hielp later bij de oprichting van Cardano.

Het team achter Cardano creëerde zijn blockchain door middel van uitgebreide experimenten en peer-reviewed onderzoek. De onderzoekers achter het project hebben meer dan 90 papers geschreven over blockchain technologie over een hele reeks onderwerpen. Dit onderzoek vormt de ruggengraat van Cardano.

Door dit rigoureuze proces lijkt Cardano op te vallen tussen zijn Proof-of-Stake soortgenoten en andere grote cryptocurrencies. Cardano is ook wel de “Ethereum killer” genoemd, omdat zijn blockchain tot meer in staat zou zijn. Dat gezegd hebbende, Cardano bevindt zich nog in zijn beginstadium. Hoewel het Ethereum verslagen heeft met het proof-of-stake consensus model heeft het nog een lange weg te gaan in termen van gedecentraliseerde financiële toepassingen.

Cardano wil het financiële besturingssysteem van de wereld worden door net als Ethereum gedecentraliseerde financiële producten op te zetten en ook oplossingen te bieden voor onder meer keteninteroperabiliteit, kiezersfraude en het traceren van legale contracten. In mei 2021 heeft Cardano een marktkapitalisatie van $ 49,5 miljard en één ADA wordt verhandeld voor $ 1,57.

Polkadot (DOT)

Polkadot is een unieke Proof-of-Stake cryptocurrency die interoperabiliteit tussen andere blockchains wil leveren. Zijn protocol is ontworpen om permissioned en permissionless blockchains met elkaar te verbinden, evenals orakels om systemen onder één dak te laten samenwerken.

Polkadot’s kerncomponent is zijn relaisketen die de interoperabiliteit van verschillende netwerken mogelijk maakt. Het maakt ook “parachains” mogelijk, of parallelle blockchains met hun eigen native tokens voor specifieke gebruikssituaties.

Waar dit systeem verschilt van Ethereum is dat in plaats van alleen gedecentraliseerde toepassingen op Polkadot te maken, ontwikkelaars hun eigen blockchain kunnen maken terwijl ze ook gebruik maken van de beveiliging die Polkadot’s keten al heeft. Met Ethereum kunnen ontwikkelaars nieuwe blockchains maken, maar ze moeten hun eigen beveiligingsmaatregelen treffen, die nieuwe en kleinere projecten open kunnen laten voor aanvallen, want hoe groter een blockchain, hoe meer beveiliging hij heeft. Dit concept in Polkadot staat bekend als gedeelde veiligheid.

Polkadot werd gemaakt door Gavin Wood, een ander lid van de kernstichters van het Ethereum project die van mening verschilden over de toekomst van het project. In mei 2021 heeft Polkadot een marktkapitalisatie van $21,2 miljard en een DOT wordt verhandeld voor $22,85.

Uniswap (UNI)

Uniswap is een heel ander soort beurs die volledig gedecentraliseerd is – wat betekent dat ze niet in handen is van en beheerd wordt door een enkele entiteit – en een relatief nieuw soort handelsmodel gebruikt dat een geautomatiseerd liquiditeitsprotocol heet.

Het Uniswap platform werd in 2018 gebouwd bovenop de Ethereum blockchain, ‘s werelds op één na grootste cryptocurrency project naar marktkapitalisatie, waardoor het compatibel is met alle ERC-20 tokens en infrastructuur zoals portemonnee diensten als MetaMask en MyEtherWallet.

Uniswap is ook volledig open source, wat betekent dat iedereen de code kan kopiëren om zijn eigen gedecentraliseerde uitwisselingen te maken. Het staat gebruikers zelfs toe gratis tokens op de beurs te noteren. Normale gecentraliseerde beurzen zijn op winst gericht en vragen erg hoge vergoedingen om nieuwe munten te noteren, dus dit alleen al is een opmerkelijk verschil. Omdat Uniswap een gedecentraliseerde beurs (DEX) is, betekent dit ook dat gebruikers te allen tijde de controle over hun fondsen behouden, in tegenstelling tot een gecentraliseerde beurs die van handelaren eist dat ze de controle over hun privésleutels opgeven zodat orders op een interne database kunnen worden gelogd in plaats van op een blockchain te worden uitgevoerd, wat tijdrovender en duurder is. Door de controle over de privésleutels te behouden, elimineert de beurs het risico om activa te verliezen als de beurs ooit gehackt wordt. Volgens de laatste cijfers is Uniswap momenteel het op drie na grootste platform voor gedecentraliseerde financiering (DeFi) en heeft het meer dan $3 miljard aan crypto-activa op zijn protocol opgesloten.

Bitcoin Cash (BCH)

Bitcoin Cash neemt een belangrijke plaats in in de geschiedenis van Altcoins omdat het een van de vroegste en meest succesvolle hard forks van de oorspronkelijke Bitcoin is. In de cryptocurrency wereld vindt een fork plaats als resultaat van debatten en ruzies tussen ontwikkelaars en miners. Door het gedecentraliseerde karakter van digitale munten moeten grootschalige veranderingen in de code die ten grondslag ligt aan de token of munt in kwestie door algemene consensus tot stand komen; het mechanisme voor dit proces varieert naargelang de specifieke cryptocurrency.

Wanneer verschillende facties niet tot overeenstemming kunnen komen, wordt de digitale munt soms gesplitst, waarbij de oorspronkelijke keten trouw blijft aan zijn oorspronkelijke code en de nieuwe keten het leven begint als een nieuwe versie van de voorafgaande munt, compleet met veranderingen in de code.

BCH begon zijn leven in augustus van 2017 als resultaat van een van deze splitsingen. De discussie die leidde tot het ontstaan van BCH had te maken met de kwestie van schaalbaarheid; het Bitcoin netwerk heeft een limiet op de grootte van blokken: één megabyte (MB). BCH verhoogt de blokgrootte van één MB tot acht MB, met het idee dat grotere blokken meer transacties in zich kunnen herbergen, en dat daardoor de transactiesnelheid zou toenemen. Het brengt ook andere veranderingen aan, waaronder de verwijdering van het Segregated Witness protocol, dat invloed heeft op de blokruimte. In mei 2021 had BCH een marktkapitaal van $13 miljard en een waarde per token van $699,83.

Chainlink is een gedecentraliseerd orakel netwerk dat de kloof overbrugt tussen slimme contracten, zoals die op Ethereum, en gegevens daarbuiten. Blockchains zelf hebben niet de mogelijkheid om op een vertrouwde manier verbinding te maken met toepassingen van buitenaf. Chainlink’s gedecentraliseerde orakels stellen slimme contracten in staat met gegevens van buiten te communiceren, zodat de contracten kunnen worden uitgevoerd op basis van gegevens waarmee Ethereum zelf geen verbinding kan maken.

Chainlink’s blog detailleert een aantal use cases voor zijn systeem. Een van de vele gebruikssituaties die worden toegelicht zou zijn om de watervoorziening te controleren op vervuiling of illegaal spuien dat in bepaalde steden aan de gang is. Er zouden sensoren kunnen worden opgesteld om het verbruik van bedrijven te volgen, de watertafels, en de niveaus van plaatselijke watermassa’s. Een Chainlink orakel zou deze gegevens kunnen volgen en ze direct in een slim contract kunnen invoeren. Het slimme contract zou ingesteld kunnen worden om boetes uit te voeren, overstromingswaarschuwingen aan steden af te geven, of bedrijven die te veel water van een stad gebruiken te factureren met de binnenkomende gegevens van het orakel.

Chainlink werd ontwikkeld door Sergey Nazarov samen met Steve Ellis. In mei 2021 is de marktkapitalisatie van Chainlink $12,8 miljard, en één LINK wordt gewaardeerd op $30,57.

Litecoin (LTC)

Litecoin, gelanceerd in 2011, was een van de eerste cryptocurrencies die in de voetsporen van Bitcoin traden en wordt vaak “zilver voor het goud van Bitcoin” genoemd. Het werd gecreëerd door Charlie Lee, een MIT afgestudeerde en voormalig Google ingenieur. Litecoin is gebaseerd op een open-source wereldwijd betaalnetwerk dat door geen enkele centrale autoriteit gecontroleerd wordt en gebruikt “scrypt” als Proof-of-Work, dat gedecodeerd kan worden met behulp van CPU’s van consumentengraad. Hoewel Litecoin in veel opzichten op Bitcoin lijkt, heeft het een snellere blokgeneratiesnelheid en biedt daardoor een snellere bevestigingstijd van transacties. Behalve ontwikkelaars zijn er ook een groeiend aantal handelaren die Litecoin accepteren. In mei 2021 had Litecoin een marktkapitaal van $11,8 miljard en een waarde per token van $178,61, waarmee het de op vijf na grootste cryptocurrency ter wereld is.

Stellar (XLM)

Stellar is een open blockchain netwerk dat ontworpen is om bedrijfsoplossingen te bieden door financiële instellingen met elkaar te verbinden met het oog op grote transacties. Grote transacties tussen banken en investeringsfirma’s die gewoonlijk enkele dagen zouden duren, een aantal tussenpersonen zouden vergen, en heel wat geld zouden kosten, kunnen nu bijna ogenblikkelijk gebeuren zonder tussenpersonen, en kosten weinig tot niets voor degenen die de transactie doen.

Hoewel Stellar zich gepositioneerd heeft als een enterprise blockchain voor institutionele transacties, is het nog steeds een open blockchain die door iedereen gebruikt kan worden. Het systeem maakt grensoverschrijdende transacties tussen alle munteenheden mogelijk. De eigen munt van Stellar is Lumens (XLM). Het netwerk vereist dat gebruikers Lumens bezitten om op het netwerk transacties te kunnen doen.

Stellar werd opgericht door Jed McCaleb, een stichtend lid van Ripple Labs en ontwikkelaar van het Ripple protocol. Hij verliet uiteindelijk zijn rol bij Ripple en ging over tot het mede-oprichten van de Stellar Development Foundation. Stellar Lumens hebben een marktkapitalisatie van $ 9,1 miljard en worden gewaardeerd op $ 0,4 per mei 2021.

Monero (XMR)

Monero is een veilige, private en ontraceerbare valuta. Deze open-source cryptocurrency werd in april 2014 gelanceerd en oogstte al snel grote belangstelling bij de cryptografie gemeenschap en liefhebbers. De ontwikkeling van deze cryptocurrency is volledig op donaties gebaseerd en wordt door de gemeenschap gestuurd. Monero is gelanceerd met een sterke nadruk op decentralisatie en schaalbaarheid, en het maakt volledige privacy mogelijk door een speciale techniek te gebruiken die “ring signatures” heet.

Bij deze techniek verschijnt er een groep cryptografische handtekeningen waaronder minstens één echte deelnemer, maar omdat ze allemaal geldig lijken, kan de echte niet geïsoleerd worden. Vanwege uitzonderlijke beveiligingsmechanismen als deze heeft Monero iets van een onfrisse reputatie ontwikkeld – het is in verband gebracht met criminele operaties over de hele wereld. Hoewel dit een uitgelezen kandidaat is om anoniem criminele transacties te doen, is de privacy die inherent is aan Monero ook nuttig voor dissidenten van onderdrukkende regimes over de hele wereld. In mei 2021 had Monero een market cap van $ 4,2 miljard en een per-token waarde van $ 243,22.