Bitcoin vs. Bitcoin Cash: Wat is het verschil?
Sinds het ontstaan ervan zijn er vragen geweest rond het vermogen van Bitcoin om effectief te schalen. Transacties met de digitale munteenheid Bitcoin worden verwerkt, geverifieerd, en opgeslagen in een digitaal grootboek dat bekend staat als een blockchain. Blockchain is een revolutionaire grootboek-registratietechnologie. Het maakt grootboeken veel moeilijker te manipuleren omdat de werkelijkheid van wat is voorgevallen wordt geverifieerd door meerderheidsbeslissing, niet door een individuele actor. Bovendien is dit netwerk gedecentraliseerd; het bestaat op computers over de hele wereld.
Het probleem met de blockchain technologie in het Bitcoin netwerk is dat ze traag is, vooral in vergelijking met banken die met creditcard transacties te maken hebben. De populaire kredietkaartmaatschappij Visa, Inc. (V), bijvoorbeeld, verwerkt bijna 150 miljoen transacties per dag, met een gemiddelde van ruwweg 1.700 transacties per seconde. De capaciteit van het bedrijf overtreft dat in feite ruimschoots, met 65.000 transactieberichten per seconde.
Hoeveel transacties kan het Bitcoin netwerk per seconde verwerken? Zeven. Het verwerken van transacties kan enkele minuten of langer duren. Naarmate het netwerk van Bitcoin gebruikers groeide, zijn de wachttijden langer geworden omdat er meer transacties te verwerken zijn zonder dat de onderliggende technologie die ze verwerkt verandert.
Lopende debatten rond de technologie van Bitcoin hebben zich beziggehouden met dit centrale probleem van schaalvergroting en verhoging van de snelheid van het transactie-verificatieproces. Ontwikkelaars en mijnwerkers van cryptocurrency hebben twee belangrijke oplossingen voor dit probleem bedacht. De eerste houdt in dat de hoeveelheid gegevens die in elk blok geverifieerd moet worden kleiner gemaakt wordt, waardoor transacties sneller en goedkoper worden, terwijl de tweede vereist dat de blokken gegevens groter gemaakt worden, zodat meer informatie in één keer verwerkt kan worden. Bitcoin Cash (BCH) ontwikkelde zich uit deze oplossingen. Hieronder bekijken we nader hoe Bitcoin en BCH van elkaar verschillen.
Belangrijkste verklaringen
- Bitcoin wordt beperkt door de verwerkingstijd van transacties, een probleem dat scheuringen heeft veroorzaakt tussen facties binnen de Bitcoin mijnbouw- en ontwikkelgemeenschappen.
- Bitcoin Cash werd gestart door Bitcoin mijnwerkers en ontwikkelaars die bezorgd waren over de toekomst van de Bitcoin cryptocurrency, en zijn vermogen om effectief te schalen.
- Terwijl Bitcoin blokken beperkt zijn tot 1 MB, zijn BCH blokken tot 32 MB.
Bitcoin
In juli 2017 stemden mijnpools en bedrijven die ruwweg 80 tot 90 procent van de Bitcoin rekenkracht vertegenwoordigen voor het inbouwen van een technologie die bekend staat als een segregated witness, of Segwit Deze oplossing maakt de hoeveelheid gegevens die in elk blok geverifieerd moet worden kleiner door handtekeninggegevens te verwijderen uit het blok gegevens dat in elke transactie verwerkt moet worden en ze in een uitgebreid blok te laten bijvoegen. Men schat dat handtekeninggegevens tot 65 procent uitmaken van de gegevens die in elk blok verwerkt worden, dus dit is geen onbelangrijke technologische verschuiving.
Het gepraat over verdubbeling van de grootte van blokken van 1 MB naar 2 MB nam toe in 2017 en 2018, en vanaf februari 2019 steeg de gemiddelde blokgrootte van Bitcoin tot 1.305 MB, waarmee eerdere records werden overtroffen. Tegen januari 2020 is de blokgrootte echter weer gedaald naar gemiddeld 1 MB. De grotere blokgrootte helpt in de zin van het verbeteren van Bitcoin’s schaalbaarheid. In september 2017 bleek uit onderzoek dat door cryptocurrency exchange BitMex werd vrijgegeven dat de invoering van SegWit de blokgrootte had helpen vergroten, te midden van een gestage adoptie van de technologie. Voorstellen om zowel Segwit te implementeren als de blokgrootte te verdubbelen stonden bekend als Segwit2x.
Bitcoin Cash
Bitcoin Cash is een ander verhaal. Bitcoin Cash werd gestart door Bitcoin miners en ontwikkelaars die even bezorgd waren over de toekomst van de cryptocurrency en zijn vermogen om effectief op te schalen. Deze personen hadden echter hun bedenkingen bij de invoering van een segregated witness technologie. Ze hadden het gevoel dat SegWit2x het fundamentele probleem van schaalbaarheid niet op een zinvolle manier aanpakte, en ook niet het stappenplan volgde dat oorspronkelijk geschetst was door Satoshi Nakamoto, de anonieme partij die als eerste de blockchain technologie achter de cryptocurrency voorstelde.
Bovendien was het proces van invoering van SegWit2x als de weg vooruit allesbehalve transparant, en men was bezorgd dat de invoering ervan de decentralisatie en democratisering van de munt ondermijnde.
In augustus 2017 initieerden enkele miners en ontwikkelaars een zogeheten hard fork, waarbij effectief een nieuwe munt ontstond: BCH. BCH heeft zijn eigen blockchain en specificaties, waaronder een heel belangrijk verschil met Bitcoin. BCH heeft een verhoogde blokgrootte van 8 MB ingevoerd om het verificatieproces te versnellen, met een instelbare moeilijkheidsgraad om het voortbestaan van de keten en de snelheid van transactieverificatie te garanderen, ongeacht het aantal miners dat de keten ondersteunt.
Bitcoin Cash is dus in staat transacties sneller te verwerken dan het Bitcoin netwerk, wat betekent dat de wachttijden korter zijn en de transactiekosten over het algemeen lager zijn. Het Bitcoin Cash netwerk kan veel meer transacties per seconde verwerken dan het Bitcoin netwerk kan. Met de snellere verificatietijd van transacties komen echter ook keerzijden. Een mogelijk probleem met de grotere blokgrootte die bij BCH hoort is dat de veiligheid in het gedrang kan komen ten opzichte van het Bitcoin netwerk. Evenzo blijft Bitcoin de populairste cryptocurrency ter wereld en ook de grootste naar marktkapitalisatie, dus gebruikers van BCH kunnen ondervinden dat de liquiditeit en de werkelijke bruikbaarheid lager zijn dan voor Bitcoin.
Het debat over schaalbaarheid, transactieverwerking, en blokken is ook na de vork die tot Bitcoin Cash leidde doorgegaan. In november van 2018, bijvoorbeeld, onderging het Bitcoin Cash netwerk zijn eigen harde vork, wat resulteerde in de creatie van weer een andere afgeleide van Bitcoin, genaamd Bitcoin SV. Bitcoin SV werd gemaakt in een poging trouw te blijven aan de oorspronkelijke visie voor Bitcoin die Satoshi Nakamoto beschreef in het Bitcoin witboek, terwijl ook wijzigingen werden aangebracht om schaalbaarheid en snellere transactiesnelheden te vergemakkelijken.