Bitcoin ETF’s uitgelegd

Het lijkt onvermijdelijk dat twee van de heetste gebieden van de investeringswereld elkaar vroeg of laat zouden ontmoeten. Voor liefhebbers van cryptocurrency en beleggers die willen profiteren van de groeiende populariteit van exchange-traded funds (ETF’s) is de mogelijkheid van een ETF die Bitcoin volgt de beste kans voor dit soort verbindingen. Er zijn echter groeipijnen en problemen geweest bij pogingen om de eerste Bitcoin ETF’s te lanceren. De reden is dat Bitcoin, de grootste cryptocurrency ter wereld naar marktkapitalisatie, grotendeels ongereguleerd blijft.

Belangrijkste verklaringen

  • Een Bitcoin ETF bootst de prijs van de digitale munt na, zodat beleggers in de ETF kunnen kopen zonder in Bitcoin zelf te handelen.
  • Investeren in een Bitcoin ETF snijdt alle problemen van ingewikkelde opslag- en beveiligingsprocedures die van beleggers in cryptocurrency’s worden verlangd, weg.

Hoe werkt een Bitcoin ETF?

Voor we de mogelijke voordelen en risico’s van een Bitcoin ETF bekijken, doen we even een stapje terug en overlopen we wat een Bitcoin ETF is en hoe het werkt. Een ETF is een beleggingsinstrument dat de prestaties van een bepaald actief of een groep activa volgt. ETF’s stellen beleggers in staat hun beleggingen te diversifiëren zonder de activa zelf echt te bezitten. Voor personen die zich alleen op winsten en verliezen willen concentreren, bieden ETF’s een eenvoudiger alternatief voor het kopen en verkopen van afzonderlijke activa. En omdat veel traditionele ETF’s zich richten op grotere manden van namen die iets gemeen hebben – een focus op duurzaamheid, bijvoorbeeld, of aandelen die de videospelletjesindustrie en aanverwante bedrijven vertegenwoordigen – stellen ze beleggers in staat hun holdings gemakkelijk te diversifiëren.

Een Bitcoin ETF is een ETF dat de prijs van de populairste digitale valuta ter wereld nabootst. Daardoor kunnen beleggers in de ETF kopen zonder het ingewikkelde proces van de handel in Bitcoin zelf te doorlopen. Omdat houders van de ETF niet direct in Bitcoin zelf geïnvesteerd worden, hoeven ze zich bovendien geen zorgen te maken over de ingewikkelde opslag- en beveiligingsprocedures die van beleggers in cryptocurrency vereist zijn.

Welke cryptocurrencies kunnen als ETF gekocht worden?

Aangezien Bitcoin de grootste, meest liquide en bekendste cryptocurrency is, is het geen verrassing dat de meeste crypto ETFs deze munt volgen. Maar naarmate het segment zich uitbreidt, bieden emittenten ETF’s aan die blootstelling bieden aan de prijs van Ethereum, Ripple, Bitcoin Cash, Binance Coin, Polkadot, Litecoin, Cardano, Stellar, EOSn Cosmo en meer.

Er zijn ook ETF’s die blootstelling bieden aan een gevarieerd mandje van verschillende crypto-activa, wat betekent dat beleggers blootstelling aan de sector kunnen krijgen zonder in te zetten op een specifieke cryptocurrency.

Waarom niet alleen in Bitcoin beleggen?

Als een Bitcoin ETF alleen maar de prijs van de cryptocurrency zelf weerspiegelt, waarom dan moeite doen met de tussenpersoon? Waarom niet gewoon rechtstreeks in Bitcoin beleggen? Daar zijn verschillende redenen voor. Ten eerste, zoals hierboven aangegeven, hoeven beleggers zich niet te storen aan de veiligheidsprocedures die gepaard gaan met het bezit van Bitcoin en andere cryptocurrencies. Verder is het niet nodig om daarbij met cryptocurrency beurzen te maken te krijgen – beleggers kunnen de ETF gewoon kopen en verkopen via de traditionele beurzen en markten.

Er is nog een cruciaal voordeel om je op een Bitcoin ETF te richten in plaats van op Bitcoin zelf. Omdat de ETF een beleggingsvehikel is, zouden beleggers aandelen van de ETF short kunnen verkopen als ze denken dat de prijs van Bitcoin in de toekomst zal dalen.

Je kunt Bitcoin ETF aandelen short verkopen als je gelooft dat de prijs van de onderliggende waarde zal dalen – een voordeel dat je niet vindt door in Bitcoin zelf te beleggen.

Maar misschien wel het belangrijkste is dat ETF’s in de beleggingswereld veel beter begrepen worden dan cryptocurrencies, zelfs nu digitale munten en tokens steeds populairder worden. Een belegger die in de digitale valuta wil stappen, kan zich concentreren op het handelen in een voertuig dat hij al begrijpt, in plaats van de ins en outs te moeten leren van iets schijnbaar ingewikkelds.